Πικρός και άδοξος αποκλεισμός από το Euro για την Εθνική Ελλάδος στη ρουλέτα των πέναλτι από τη Γεωργία που πήγε το ματς εκεί που ήθελε (0-0) και πήρε την πρόκριση (4-2)
Η λευκή βούλα. Αυτή η καταραμένη λευκή βούλα. Στο Μουντιάλ του 2014, την τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας βρέθηκε σε μεγάλη διοργάνωση, αποχαιρέτισε στην ρώσικη ρουλέτα σε εκείνο το αλησμόνητο ματς με την Κόστα Ρίκα για τους 16.
Δέκα χρόνια μετά πάλι τα ίδια. Η Εθνική βρέθηκε μία ανάσα από την επιστροφή της σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως και πάλι τα πέναλτι αποδείχθηκαν βουνό αξεπέραστο.
Μετά από ένα στείρο 0-0 για 120 λεπτά, ο Τάσος Μπακασέτας σημάδεψε τον Μαμαρντασβίλι, ο Γιακουμάκης έστειλε την μπάλα άουτ και οι πιο ψύχραιμοι Γεωργιανοί πήραν την πρόκριση για την τελική φάση του Euro (4-2).
Πίστη στις σταθερές
Τέτοια ώρα δεν κάνεις πειράματα, ούτε τακτικούς ακροβατισμούς. Πας με ότι σε έφερε ως εδώ. Ως εκ τούτου για πρώτη φορά στην διετή του θητεία στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, ο Γκουστάβο Πογέτ επανέλαβε ίδια ενδεκάδα, με τους 11 που διέλυσαν το Καζακστάν να ξεκινούν και στην Τιφλίδα.
Κάτι παρόμοιο και για τον Βίλι Σανιόλ που δεν άφησε το αγαπημένο του 5-3-2, με μοναδική αλλαγή σε σχέση με τον ημιτελικό την είσοδο του λαμπερού Χβίτσα Κβαρατσχέλια που εξέτισε την ποινή του, αντί του Μικαουτάτζε.
Πέφταν κορμιά
Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Από το πρώτο λεπτό έπεφταν κορμιά σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα, το παιχνίδι πήγε από την αρχή στην δύναμη και όχι στην ποιότητα.
Ο Μπάλντοκ πήρε νωρίς την πρώτη κάρτα, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν με μεγάλες μπάλες και στατικές φάσεις να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Ο Ντβάλι πρόλαβε με υπερένταση κι έκοψε τον Ιωαννίδη που έβγαινε φάτσα με την εστία μετά από 40άρια μπαλιά (8’), ενώ ο ίδιος παίκτες με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι είχε την πρώτη καλή στιγμή μετά από εκτέλεση φάουλ (11’).
Μονοτονία
Με έλεγχο του ρυθμού και της κυκλοφορίας, η Εθνική Eλλάδας «έφαγε» το πρώτο κρίσιμο 20λεπτο, χωρίς να δεχθεί πίεση, άρχισε σιγά – σιγά να επιβάλλει τα «θέλω» της στο γήπεδο.
Ωστόσο, απέναντι σε μία πολύ υπομονετική ομάδα, τα ρίσκα ήταν μηδαμινά. Αυτό δημιούργησε μία μονότονη… λούπα. Η Ελλάδα να κυκλοφορεί χωρίς να απειλεί, η Γεωργια να ψάχνει κλεψίματα και γρήγορη μετάβαση, που στην ουσία δεν βγήκε ποτέ, αφού οι παίκτες του Πογέτ με πίεση στην πρώτη πάσα, φρόντιζαν να τραβούν από νωρίς χειρόφρενο στις επιθέσεις των γηπεδούχων.
«Αναίμακτη» σύρραξη
Για να δούμε μία φάση, χρειάστηκε να φτάσουμε στο τέλος του ημιχρόνου, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί το κεντρικό αμντικό δίδυμο (Μαυροπάνος – Χατζηδιάκος) είχε φορτωθεί με κάρτα, κάτι αλλοίωσε τον τρόπο που πήγαιναν πια στις μονομαχίες.
Το Μπορίς Παϊχάτζε σηκώθηκε στο πόδι στην εκτέλεση φάουλ του Τσακβετάντζε από πλάγια θέση που έβγαλε με υπερένταση σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος, ενώ η πολιορκία που ακολούθησε μετά την εκτέλεση έληξε με άστοχο σουτ του Ντβάλι.
Λίγο πριν πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια, μία αψιμαχία του Μάνταλου με τον Κβαρατσχέλια έφερε γενική σύρραξη ανάμεσα στους πάγκους, με την πίεση να αποφορτίζεται με κόκκινες στον άμαχο πληθυσμό (Τζαβέλλας, Λόρια).
Αναπόφευκτη παράταση
Οι ενεργειακοί δείκτες ανέβηκαν στο ξεκίνημα της επανάληψης, όμως παρότι οι δύο ομάδες πάτησαν τις δύο περιοχές πολύ περισσότερο, καθαρές τελικές δεν βρήκαν. Ο Τσιμίκας έδιωξε σωτήρια την συρτή σέντρα του Κβαρατσχέλια (49’), ενώ σε ένα καλό ανέβασμα του Μπάλντοκ λίγο αργότερα και φάση διαρκείας, οι Γεωργιανοί έδιωξαν αποτελεσματικά.
Οι αναγκαστικές αλλαγές (Ρότα αντί Μπάλντοκ και Σιώπης αντί Κουρμπέλη), όπως και η είσοδος του Κωνσταντέλια έγειραν το γήπεδο, με την Εθνική Ελλάδας να κερδίζει συνεχώς κατοχές με repress, αλλά να τα χαλάει στην τελική απόφαση / ενέργεια.
Ένα σουτ του Τσιμίκα με καλές προϋποθέσεις ήταν πολύ άστοχο (64’), ενώ σε δύο φάσεις Μπακασέτας (68’) και Ιωαννίδης (71’) δεν κατάφεραν για εκατοστά να τελειώσουν τις ενέργειες τους από εξαιρετικές θέσεις.
Με ελάχιστα ρίσκα και χωρίς τελική σε καμία από τις δύο εστίες στην επανάληψη, η παράταση έμοιαζε αναπόφευκτη, όμως εκεί… παίχτηκε μπάλα!
Χαοτική παράταση
Όσα δεν έγιναν στα πρώτα 90 λεπτά, έγιναν στα πρώτα 15 της παράτασης. Οι γραμμές και για τις δύο ομάδες άνοιξαν, κενά βρέθηκαν και άρχισαν οι φάσεις.
Τον χορό των φάσεων ξεκίνησε ένα άστοχο σουτ του Κβαρατσχέλια (93’), όμως από εκεί και μετά το γήπεδο έγειρε. Η ελληνική ομάδα πήρε μπροστά και άρχισε να διεκδικεί με αξιώσεις το «χρυσό» γκολ.
Από συρτό σουτ του Μπακασέτα (100’) που έβγαλε δύσκολα ο Μαμαρντασβίλι ήρθε η πρώτη τελική, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Μαυροπάνος σηκώθηκε πιο ψηλά από όλους, μετά από εκτέλεση κόρνερ, όμως η κεφαλιά του σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.
Την ώρα που η Γεωργία έδειχνε ζαλισμένη, η Ελλάδα βρήκε κι άλλη καθαρή φάση όμως ο αμαρκάριστος Ρότα σούταρε ψηλά από εξαιρετική θέση εντός περιοχής.
Αυτός ο ενθουσιασμός όμως ίσως έφερε χαλάρωση. Από φτηνό πούλημα της μπάλας του Μαυροπάνου, οι Γεωργιανοί βγήκαν ταχύτατα μπροστά και χρειάστηκε μία μεγάλη επέμβαση του Βλαχοδήμου σε προβολή του Νταβιτασβίλι (105’) για να μας γλιτώσει από το 1-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, η ελληνική δημιουργικότητα έπεσε ξανά και υπήρξαν δύο περιπτώσεις που το ενδεχόμενο των πέναλτι κλωνίστηκε για λίγο.
Στην πρώτη (110’) ο Τσιταϊσβίλι με σλάμομ σκιέρ πέρασε πέντε παίκτες, όμως ο Βλαχοδήμος έκοψε με το πόδι, ενώ στην στην τελευταία φάση του ματς, ο Μικαουτάτζε έκανε την κίνηση πίβοτ, όμως το σουτ του πέρασε ελάχιστα άουτ.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
Κοτσορασβίλι 1-0
Μπακασέτας απόκρουση Μαμαρντασβίλι
Νταβιτασβίλι 2-0
Μασούρας 2-1
Μικαουτάτζε άουτ
Μπουχαλάκης 2-2
Ντβάλι 3-2
Γιακουμάκης άουτ
Τσακβετάτζε 4-2
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Γεωργία (Γουίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86′ Τσιταϊσβίλι), Κακαμπάτζε, Κιτεϊσβίλι (104′ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Τσακβεντάτζε (104′ Νταβιτασβίλι), Κβαρατσχέλια (109′ Κβιλιτάια), Ζιβζιβάτζε (74′ Μικαουτάτζε).
Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60′ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106′ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67′ Σιώπης), Μάνταλος (98′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (60′ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (91′ Γιακουμάκης).