Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τα Τέμπη – Στο στόχαστρο μιντιακός όμιλος πίσω από την πρόταση δυσπιστίας

Σε μάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να εξελιχθεί η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενο από τα κόμματα της Αριστεράς και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση προσήλθε στη συζήτηση με πρόθεση να σηκώσει το γάντι που της πέταξαν και με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που θέτει η αντιπολίτευση με αιχμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ» διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να γίνει μία σοβαρή συζήτηση η οποία «δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία» την οποία αποδίδουν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Η πρόταση δυσπιστίας χαρακτηρίστηκε εξαρχής «καλοδεχούμενη» από το κυβερνητικό στρατόπεδο διότι αποτελεί ευκαιρία για να παρουσιάσει τις θέσεις του και να καταρρίψει τις «συκοφαντίες και τα fake news που διακινούνται με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Ως εδώ», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, κατηγορία που αποδίδουν στην αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πόλεμο συμφερόντων εναντίον της
Την σφοδρότητα της αντεπίθεσης που σχεδιάζει το Μέγαρο επιβεβαιώνει η κατηγορία για συμπόρευση με οικονομικά συμφέροντα που προσάπτουν στον κ. Ανδρουλάκη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης ταυτίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας της που η κυβέρνηση μιλά για πόλεμο συμφερόντων εναντίον της και μάλιστα δείχνοντας συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο. «Αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα», είπε ο κ. Μαρινάκης. Αυτός είναι και ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του την Πέμπτη θα εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η πρόταση δυσπιστίας για την ίδια τη χώρα περιγράφοντας «που βρισκόταν η Ελλάδα, που βρίσκεται σήμερα και που θέλουν να την οδηγήσουν ορισμένοι», όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.

Στο βήμα της Βουλής σήμερα ο Κώστας Κραμανλής
Για την μάχη της Βουλής έχουν επιστρατευτεί όλα τα στελέχη και οι υπουργοί της κυβερνητικής παράταξης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κατά την συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στην Ολομέλεια και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, με εξαίρεση την εξεταστική επιτροπή, θα τοποθετηθεί πρώτη φορά δημόσια για τις ευθύνες που του καταλογίζει η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός θα κάνει μία πολιτική ομιλία και θα δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Η κυβέρνηση απαντά και στα περί «αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας» από τον Κασσελάκη
Σε υψηλούς τόνους θα είναι η απάντηση και στην πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας από τον κ. Κασσελάκη. Στο κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για επικίνδυνα παιχνίδια του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης που βλάπτουν την ίδια τη Δημοκρατία. «Είναι υπονομευτής του πολιτεύματος», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη και απαράδεκτη» την δήλωση του. Ο κ. Κασσελάκης στην προσπάθεια του να υπερκεράσει την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας υπέπεσε σε ένα θεσμικό ατόπημα που θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να συσπειρώσει το δικό της ακροατήριο. «Εμείς θα απαντήσουμε θεσμικά και κοινοβουλευτικά», όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, καθώς πιστεύουν ότι τέτοιες δηλώσεις δείχνουν την πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για την ίδια τη χώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.