Μητσοτάκης: Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «δεν έγινε καμία συγκάλυψη στα Τέμπη» – Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα (video)

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι δεν έγινε καμία συγκάλυψη» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Είναι στη δική σας ευχέρεια αν θα με πιστέψετε».

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειές τους. Μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα σε επιχειρηματικά συμφέροντα. «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι της χώρας και φουσκωμένα πορτοφόλια. Οσοι νομίζουν ότι είναι όλοι εξαγοράσιμοι, είναι βαθιά νυχτωμένοι» επεσήμανε.

«Αν κάποιος επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, μόνοι τους όμως, όχι δι’ αντιπροσώπων. Ας εμφανιστούν, να μετρηθούν και να συγκριθούν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάθε συμφέρον έχει δικαίωμα να θέλει. Ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης. Αλλά η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στο ρόλο του. Ως φιλελεύθερος πολιτικός υποστηρίζω διακριτές ευθύνες και τα όρια σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις.

Δεν είναι καινούργιο αυτό. Εχουμε ζήσει διαπλεκόμενα και εποχές νταβατζήδων στη χώρα μας. Αυτή είναι η παλιά Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε.

Σε ό,τι με αφορά, δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες και όλους ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας.

«Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και με το μυαλό. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτα. Γι’ αυτό ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων. Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες.

«Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019, αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνον η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους μύθους
«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν τον σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», σημείωσε.

«Ας ξεκινήσουμε από το παραπλανητικό δημοσίευμα του ”Βήματος”. Όλες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των Αρχών. Σας άκουγα, κ. Φάμελλε, και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. Αλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ό,τι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιον τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», πρόσθεσε.

«Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Εχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», τόνισε.