Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη με Λ. Αυγενάκη για το φράγμα των Ψαχνών

Ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν το έργο του φράγματος των Ψαχνών. Ως γνωστό η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και ολοκλήρωσε την τεχνική μελέτη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 49.800.000 ευρώ.

Έτσι, ο Βουλευτής Εύβοιας ζήτησε από τον κ. Αυγενάκη την χρηματοδότηση του έργου από την δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Π.Α.Α. 2014-2022 του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με την πρόταση ένταξης, που κατέθεσε πρόσφατα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κατασκευής του φράγματος, ως εγγειοβελτιωτικού έργου, που θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων. Το φράγμα αφενός θα προστατεύσει την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν τη περιοχή τον Αύγουστο του 2020, τόνισε ο κ. Ζεμπίλης, και αφετέρου θα εξοικονομήσει νερό για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του κάμπου των Ψαχνών.

Είναι, συνεπώς, ένα εμβληματικό έργο, που μέσω της αειφόρου ανάπτυξης θα αποτελέσει πηγή ζωής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την κτηνοτροφία και την τοπική οικονομία. Ο κ. Αυγενάκης, αφού αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του έργου, δεσμεύθηκε να εξετάσει το αίτημα του Βουλευτή Εύβοιας, ώστε το Φράγμα των Ψαχνών να ενταχθεί στην τρέχουσα πρόσκληση, ενώ τον ενημέρωσε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα ενεργοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για εγγειοβελτιωτικά έργα.

Επίσης, οι κκ Αυγενάκης και Ζεμπίλης συζήτησαν θέματα αποζημίωσης των αγροτών και των αλιέων, που επλήγησαν από την θεομηνία Daniel, όπως και μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.