Επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ: Βρέφος 9 μηνών μαχαίρωσε ο δράστης που σκότωσε 5 άτομα στο εμπορικό κέντρο (σοκαριστικά βίντεο)

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως από την επίθεση που πραγματοποιήσε ένας άντρας μέσα σε εμπορικό κέντρο στο παραθαλάσσιο προάστιο της Ακτής Μπόντι στο Σίδνεϊ το μεσημέρι του Σαββάτου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα – πέντε γυναίκες και ένας άνδρας – και να τραυματιστούν άλλα οκτώ, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά μιας αστυνομικού που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας οι τέσσερις γυναίκες και ο ένας άνδρας άφησαν την τελευταία τους πνοή στο εμπορικό κέντρο, ενώ η πέμπτη γυναίκα υπέκυψε στα τραυματά της στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε. Όσον αφορά, δε, το βρέφος των 9 μηνών διευκρινίσε ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματα που δέχθηκε από το μαχαιρί που κρατούσε ο δράστης.

Ο δράστης έβαλε στο στόχαστρο ακόμη ένα βρέφος, με δύο αδέλφια που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, να περιγράφουν το πώς βοήθησαν τη μητέρα και το μόλις 9 μηνών μωρό της, μετά τις μαχαιριές που δέχτηκαν.

Άνθρωποι που είχαν πάει στο εμπορικό για τα ψώνια τους περιέγραψαν ότι άκουσαν μια μητέρα να ουρλιάζει καθώς ένας άνδρας έτρεξε προς το μέρος της.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας αυτός πυροβολήθηκε, αφού προηγουμένως είχε καταφέρει να μαχαιρώσει ανυποψίαστους ανθρώπους.

«Το μωρό δέχτηκε μαχαιριές» δήλωσε ο ένας αυτόπτης μάρτυρας στο 9News. «Η μαμά μαχαιρώθηκε επίσης και ήρθε με το μωρό και μου το έδωσε». Ο άλλος μάρτυρας είπε ότι προσπαθούσαν να συμπιέσουν το τραύμα στο μωρό για να σταματήσουν την αιμορραγία. «Υπάρχει πολύ αίμα στο πάτωμα… Ελπίζω το μωρό να είναι καλά», είπαν. Τα αδέρφια ψώνιζαν πριν βγει η μητέρα αιμόφυρτη.

Μια άλλη εργαζόμενη και οι συνάδελφοί της φοβόντουσαν για τη ζωή τους. Είπε ότι άκουσε τις κραυγές της μητέρας και στη συνέχεια κλειδώθηκε σε μια αποθήκη μαζί με τους συναδέλφους της.

«Ήταν τόσο τρομακτικό… Ειλικρινά εύχομαι η μητέρα να είναι καλά γιατί αυτή τη κραυγή, δεν μπορώ να τη βγάλω από το μυαλό μου».

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν τρέχοντας το εμπορικό κέντρο για να σωθούν από τη μανία του δράστη.

Παράλληλα, ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν πολίτη να κρατάει ένα κολωνάκι που είχε ξηλώσει, προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη να συνεχίσει τις επιθέσεις του.

Ένας εργαζόμενος σε παντοπωλείο του εμπορικού κέντρου δήλωσε στο 9News ότι τον άφησαν να βγει από το εμπορικό κέντρο λίγο μετά τις 4.30 μ.μ.

«Μου τηλεφώνησε η φίλη μου, μου είπε ότι η μητέρα της εργάζεται στον επάνω όροφο, στο επίπεδο τρία, και μου είπε: “Κοίτα, σε παρακαλώ πρόσεχε, ακούγονται πυροβολισμοί”», είπε.

«Δεν μπορούσα να την ακούσω καλά, οπότε βγήκα έξω. Άρχισα να ακούω ένα πυροβολισμούς». «Η αντίδρασή μου ήταν να βάλω όλους τους πελάτες μέσα και να κλείσω την πόρτα του καταστήματος».

Πως τον εξουδετέρωσε η αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο σημείο

Τον ρόλο που έπαιξε μια αστυνομικός, η οποία έτυχε να βρίσκεται κοντά στο εμπορικο κέντρο του Σίδνεϊ την ώρα της επίθεσης κατά πολιτών, περιέγραψε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στην ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτήν, ανέφερε πως ο δράστης, τα κίνητρα και η ταυτότητα του οποίου δεν έχουν προσδιοριστεί, βρέθηκε αρχικά στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα), έφυγε και επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ξεκινώντας να μαχαιρώνει κόσμο αδιάκριτα. Μια αστυνομικός, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, κυνήγησε τον δράστη και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

Στην ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης κινήθηκε μόνος του.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος ανέφερε στο Twitter: «Πρόκειται για τραγωδία. Έχουν αναφερθεί πολλαπλά θύματα και οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι με τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους. Οι καρδιές μας συμπονούν τους τραυματίες και προσφέρουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους τους φροντίζουν, καθώς και στους γενναίους αστυνομικούς και τους πρώτους ανταποκριτές μας».

Σύμφωνα με τις αυστραλιανές ομοσπονδιακές Αρχές, έξι άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ τους και ο δράστης. Αναφορές κάνουν λόγο για 8 τραυματίες, με τουλάχιστον ένα να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα, βρίσκονται ένα βρέφος 9 μηνών και η μητέρα του, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η κατάστασή τους.