Ως εξαιρετικά σημαντική πρόβαλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟΦ) Φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, κ. Σίμος Κεδίκογλου, την προώθηση των τριών πυλώνων δράσης -ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου. Δημοκρατία- στο πλαίσιο των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΚΟΦ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Fariz Rzaev, επικεφαλής αζερικής αντιπροσωπείας.
Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι οι βασικοί τομείς στους οποίους εδράζονται οι διμερείς μας σχέσεις είναι η εμπορική και οικονομική συνεργασία, που δίνουν τη δυνατότητα αμοιβαίας προσέγγισης των δύο χωρών, καθώς το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου προβάλλει ανανεωμένο.
«Σαφώς», συνέχισε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, «η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια για εγγύτητα του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ και βεβαίως τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο μερών, υπό την προϋπόθεση ότι το Μπακού θα προβεί σε έκφραση της υποστήριξής του απέναντι στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, ως εχέγγυο για θωράκιση των οικουμενικών αξιών, όπως είναι ο ανεκτικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ κρατών και λαών».
«Είναι ακράδαντη η πεποίθησή μας, ότι στην περίπτωση της Κύπρου δίδεται η ευκαιρία στο Αζερμπαϊτζάν να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συνεπεία αυτού να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεών του με κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε τη σταθερή ελληνική υποστήριξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς εμβάθυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Αζερμπαϊτζάν.
Η Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, σημείωσε ότι «η υφιστάμενη συνεργασία επί τομέων ενέργειας, ναυτιλίας, γεωργίας και αγοράς ακινήτων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, συνδυαζόμενη με τη μεταφορά τεχνογνωσίας εκατέρωθεν».
Ο Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας, κ. Γεώργιος Καραμέρος, τόνισε τη συμβολή της ΕΕ στις επαφές για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης προς επίτευξη της ειρήνης.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Rzaev, που επισκέφθηκε την Αθήνα επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του στο Forum των Δελφών, διεμήνυσε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική συνεργασίας στα πεδία ναυσιπλοΐας, ναυπηγοκατασκευαστικής, βιομηχανίας, γεωργίας και εκπαίδευσης, καθώς και στο πεδίο του τουρισμού, με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αζέρους.
Ειδικά για την εκπαιδευτική συνεργασία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν πρότεινε να ανοίξει δίαυλος συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της χώρας του.