Oι 4 τροφές – αποτοξίνωση της επόμενης μέρας: Τι να φάτε αν το παρακάνατε αυτές τις μέρες

Μερικές φορές, τρώμε λίγο παραπάνω. Πόσο μάλλον το Πάσχα με το τραπέζι να είναι γεμάτο λιχουδιές.

Και ενώ αυτό το επιπλέον κομμάτι τυρόπιτας (ή δύο) μπορεί να ακούστηκε καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή (και να ήταν απολύτως νόστιμο), η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε υπερδιέγερση καθώς προσπαθεί να χωνέψει μεγάλο όγκο τροφής.

“O μεταβολισμός της τροφής -ιδιαίτερα της πλούσιας σε λίπος και σε υδατάνθρακες – προκαλεί στο σώμα την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα και μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου”, λέει στο eatingwell ο Ronald L. Prior, Ph.D., ερευνητής χημικός και διατροφολόγος του USDA στο Κέντρο Διατροφής Παιδιών του Αρκάνσας. Και, φυσικά, όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε.

Ακολουθούν τα καλά νέα: τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα είναι ένας νόστιμος και εύκολος τρόπος για να εξουδετερώσετε το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών τρώγοντας λιγότερες θερμίδες. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις 4 τροφές που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή μετά την υπερκατανάλωση φαγητού.

Φρούτα

Εάν έχετε φάει μπόλικο φαγητό, φάτε μετά φρούτα. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά -συμπεριλαμβανομένων μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, κεράσια – βοηθά στην ελαχιστοποίηση των βλαβερών ζημιών από τις ελεύθερες ρίζες που εμφανίζονται μετά το γεύμα. Φτιάξτε ένα πιάτο με φρούτα για επιδόρπιο ή αν είναι η επόμενη μέρα, επιδιώξτε να τρώτε φρούτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε ένα smoothie φρούτων ή ένα τοστ ολικής άλεσης με φρούτα στο πρωινό, φρούτα ανακατεμένα σε μια σαλάτα ή σερβιρισμένα στο πλάι στο μεσημεριανό γεύμα ή γιαούρτι με φρούτα για σνακ.

Ξύδι

Μια κουταλιά της σούπας ξύδι με το γεύμα σας, ίσως σε μια σαλάτα, μπορεί να μετριάσει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου, πλούσιου σε υδατάνθρακες γεύματος.

Κρασί

Μπορεί να μην σας τραβάει ιδιαίτερα, αλλά τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού βοηθούν πραγματικά. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνοντας τα επίπεδα μιας ένωσης -που παράγεται στο σώμα μετά την κατανάλωση λίπους- η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις. Μαγειρέψτε με κόκκινο κρασί ή απολαύστε ένα ποτήρι με το δείπνο. Αλλά να θυμάστε, το μέτρο είναι το κλειδί!

Προσθέστε μπαχαρικά στα γεύματά σας

Η προσθήκη μπαχαρικών στο γεύμα σας μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης τροφής. Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που έφαγαν ένα γεύμα που περιείχε ένα μείγμα μπαχαρικών 6 γραμμαρίων (αποτελούμενο από βασιλικό, φύλλο δάφνης, μαύρο πιπέρι, κανέλα, κόλιανδρο, κύμινο, τζίντζερ, ρίγανη, μαϊντανό, κόκκινο πιπέρι, δεντρολίβανο, θυμάρι και κουρκουμά) είχαν χαμηλότερη φλεγμονώδη αντίδραση μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες σε σύγκριση με όταν έτρωγαν ένα σχεδόν πανομοιότυπο γεύμα που δεν περιείχε μπαχαρικά.