Αεροσκάφος της FedEx προσγειώνεται χωρίς μπροστινούς τροχούς και «σέρνεται» στην πίστα (βίντεο)

Ένα αεροπλάνο σε εμπορική πτήση της FedEx προσγειώθηκε με την άτρακτό του να σέρνεται στην πίστα (Τετάρτη 8 Μαϊου) στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος προσγείωσης, που δεν επέτρεψε να βγουν οι μπροστινοί τροχοί κατά την προσέγγιση στον διάδρομο προσγείωσης.

Το φορτηγό αεροσκάφος Boeing 767 της FedEx Airlines, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κωνσταντινούπολη, ζήτησε άδεια επείγουσας – αναγκαστικής προσγείωσης από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, αφού ο μηχανισμός προσγείωσης απέτυχε να αναπτυχθεί.

Το αεροδρόμιο έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προσγείωση και οι ομάδες της Υπηρεσίας Διάσωσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου πήραν θέσεις στον διάδρομο προσγείωσης.

Το πλήρωμα καμπίνας εκκένωσε με ασφάλεια το αεροπλάνο χωρίς τραυματισμούς.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο 16R στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος παρέμεινε επί ώρες στην συνέχεια κλειστός για πτήσεις.

Προσπάθειες για την απομάκρυνση του αεροπλάνου από τον διάδρομο προσγείωσης άρχισαν, ενώ οι έρευνες για το δυστύχημα συνεχίζονται.

«Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και εξοπλισμένα αεροδρόμια στον κόσμο. Επομένως, μια διακοπή σε ένα διάδρομο δεν επηρεάζει τις πτήσεις. Οι πτήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ.

Σύμφωνα με την εταιρεία IGA του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, το φορτηγό αεροπλάνο τύπου Boeing 767 με αριθμό πτήσης FX6238 που ερχόταν από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, πραγματοποίησε τελικά επιτυχή προσγείωση υπό την καθοδήγηση του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.