Η τρέλα που επικρατεί στους δρόμους, σχεδόν καθημερινά, ίσως σας έχει κάνει να σκεφτείτε ότι ορισμένοι δεν θα έπρεπε να οδηγούν.
Η οδηγική συμπεριφορά αποτελεί αντικείμενο μελετών και αυτή τη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ διαπίστωσαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών και της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό.
Τι έδειξε η μελέτη για τη σχέση οδηγικής συμπεριφοράς και κινητού
Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι οδηγοί που είχαν υψηλά ποσοστά στα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους -μακιαβελισμός, ναρκισσισμός, ψυχοπάθεια- ήταν πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους και να αισθάνονται λιγότερο ένοχοι γι’ αυτή τους την πράξη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι οδηγοί με υψηλά επίπεδα ψυχοπάθειας είχαν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες από το μέσο όρο να έχουν διαπράξει τροχαίο αδίκημα τους τελευταίους 12 μήνες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 989 Γερμανούς οδηγούς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έρευνες για να εξεταστούν τα τρία χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας της προσωπικότητας, τα οποία κατατάσσονται σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε.
Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι το 61% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε το κινητό του κατά την οδήγηση τουλάχιστον περιστασιακά. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες για οποιοδήποτε από τα τρία χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας συνδέονταν με αυξημένη χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Οι ερευνητές, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, σημειώνουν ότι «τα άτομα με προσωπικότητες της σκοτεινής τριάδας τείνουν να χρησιμοποιούν συχνότερα το τηλέφωνό τους κατά την οδήγηση».
Οι οδηγοί με υψηλότερες βαθμολογίες για τον ναρκισσισμό και την ψυχοπάθεια ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ένοχοι για την προβληματική οδηγική τους συμπεριφορά.
Εκείνοι που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία για τον μακιαβελισμό, ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που συχνά συνδέεται με χειριστική συμπεριφορά, ήταν πιο πιθανό να προσπαθήσουν να κρύψουν τη χρήση του τηλεφώνου τους.
Έρευνα: Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά δείκτης για το εάν κάποιος έχει διαπράξει τροχαίο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά ήταν ένας δείκτης για το αν κάποιος ενδεχομένως είχε διαπράξει μια τροχαία παράβαση.
Για κάποιον με την ελάχιστη βαθμολογία ψυχοπάθειας, οι ερευνητές προβλέπουν ότι υπάρχει 9,89% πιθανότητα να έχει διαπράξει παράβαση οδήγησης τους τελευταίους 12 μήνες. Για κάποιον με ένα μέσο επίπεδο ψυχοπάθειας, η πιθανότητα να έχει διαπράξει παράβαση οδήγησης είναι στο 24%. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σε 56% για μια βαθμολογία ψυχοπάθειας 4,33, που ήταν η υψηλότερη βαθμολογία που μέτρησαν οι ερευνητές.
Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν επίσης για προβληματική χρήση κινητού (PSU), η οποία είναι υπερβολική σε σημείο που επηρεάζονται αρνητικά άλλοι τομείς της ζωής.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι εκπληκτικά συχνό, καθώς το 50% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς smartphone.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το PSU, ανεξάρτητα από άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Εκείνοι που απάντησαν θετικά σε ερωτήσεις όπως «Όταν βαριέμαι κατά την οδήγηση, περνάω χρόνο στο smartphone μου» είχαν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν PSU.