H 102χρονη που εξακολουθεί να γυμνάζεται 7 φορές την εβδομάδα μοιράζεται τις 8 συνήθειες στις οποίες ορκίζεται

Η Deborah Szekely είναι 102 ετών και εξακολουθεί να κάνει καθημερινά γυμναστική. Έχει επίσης τη δική της επιχείρηση, επισκέπτεται συνεχώς φίλους και βρίσκει πάντα χρόνο για όπερα.

Η εκατοντάχρονη μιλάει ακόμη τέσσερις γλώσσες και δίνει τακτικά διαλέξεις για την ευεξία. Πιστώνει τη ζωντάνια της σε οκτώ βασικούς παράγοντες – μεταξύ των οποίων οι βόλτες στο πάρκο και η αντιμετώπιση κάθε ημέρας σαν μοναδική.

Αλλά αυτές δεν είναι νέες συνήθειες. Η Ντέμπορα τις τηρεί σε όλη της τη ζωή, γεγονός που, όπως εκτιμά, της επέτρεψαν να ζει ευτυχισμένη και υγιής για περισσότερες από 10 δεκαετίες.

«Όταν ξύπνησα το πρωί που έκλεισα τα 100, δεν μπόρεσα να βρω κάτι διαφορετικό, οπότε συνέχισα να κάνω τα [ίδια] πράγματα», δήλωσε στο CNBC Make It.

Οι συνήθειες της 102χρονης που αποτελούν τα μυστικά της μακροζωίας της
Ασκηση

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η Ντέμπορα προσπαθεί να περπατάει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο την ημέρα. Παρακολουθεί τα βήματά της (περίπου 2.000) για να βεβαιωθεί ότι πετυχαίνει τον στόχο της και το βρίσκει πολύ πιο εύκολο όταν έχει παρέα στο πάρκο.

«Εχω μια φίλη που λατρεύει να περπάτημα Και έτσι περπατάμε μαζί», είπε. Η Ντέμπορα, η οποία χρησιμοποιεί πλέον περιπατητήρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα πέσει, λάτρευε να κάνει ποδήλατο και πιλάτες τέσσερις φορές την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 90 ετών, αλλά τώρα επικεντρώνεται στις καθημερινές βόλτες.

«Η ζωή είναι κίνηση και ο θάνατος δεν είναι- πολύ απλό», πρόσθεσε.

Ψαροφαγία

Η Ντέμπορα, που γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1922, δεν έχει φάει ποτέ κρέας και ακολουθεί κυρίως μια φυτική διατροφή, με λίγο ψάρι που και που.

Σύμφωνα με μια συνέντευξη της στο YouTube, μια τυπική μέρα μπορεί να περιλαμβάνει:

Πρωινό: Γιαούρτι, μπανάνα σε φέτες, δημητριακά ολικής άλεσης και σταφίδες.
Μεσημεριανό γεύμα: Σαλάτα, ανάμεικτα λαχανικά και τυρί cottage
Δείπνο: Ψάρι και ψητή πατάτα
Αλλά της αρέσει να κερνάει τον εαυτό της – συνήθως παγωτό και καφέ.

Κοινωνικοποίηση

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις καταλαμβάνουν ένα τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητας της Ντέμπορα. Της αρέσει όχι μόνο να περνάει πολύ χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά της, αλλά και να μιλάει στα θέρετρα γυμναστικής και σπα που είναι συνιδιοκτήτρια (Rancho La Puerta και Golden Door) και να συναναστρέφεται με τους επισκέπτες αρκετές φορές την εβδομάδα.

«Οι φίλοι είναι το κλειδί», είπε, προσθέτοντας ότι είναι η ποιότητα πάνω από την ποσότητα.

«Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος και πρέπει να βοηθάμε αυτούς που είναι γύρω μας».

Ψυχαγωγία

Η Ντέμπορα είναι λάτρης του θεάτρου και αγαπάει ιδιαίτερα την όπερα.

Μάθηση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους η Ντέμπορα κρατάει το μυαλό της σε εγρήγορση είναι να μαθαίνει όσο το δυνατόν περισσότερα.

Μιλάει τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά), αν και παραδέχεται ότι τα γερμανικά της είναι «σκουριασμένα», και ενθαρρύνει όλους να «μαθαίνουν συνεχώς καινούργια πράγματα».

«Διαβάζω τα πάντα», είπε. «Διαβάζω τα πράγματα που με ενδιαφέρουν, αλλά διαβάζω την πρώτη και την τελευταία παράγραφο για τα περισσότερα πράγματα, ώστε να έχω μια γενική αντίληψη».

Ισορροπία

Η Ντέμπορα, η οποία ζει κοντά σε μία από τις Γαλάζιες Ζώνες, όπου οι άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100, εργάζεται στον κλάδο της ευεξίας για περισσότερα από 80 χρόνια.

Άνοιξε το πρώτο της θέρετρο στο Tecate του Μεξικού το 1940 και το δεύτερο το 1958.

Η πρωτοπόρος επιχειρηματίας είχε κάθε δυνατό ρόλο στο χώρο, από αρχιμάγειρα μέχρι γενική διευθύντρια. Σήμερα, η κόρη της Sarah Livia Brightwood διευθύνει την επιχείρηση, αλλά η Ντέμπορα εξακολουθεί να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Έχουμε υπέροχους ομιλητές κάθε βράδυ. Συναντιέμαι με τους παρουσιαστές μαζί τους κάθε Τρίτη, ώστε να ξέρω για τι μιλάνε οι καλεσμένοι μου, την Τετάρτη μιλάω εγώ και την Πέμπτη συναντώ άτομα που θέλω να γνωρίσω ή φίλους».

«Έτσι είναι σαν να εργάζομαι τρεις ημέρες την εβδομάδα».

Θετικότητα

Μια θετική και αισιόδοξη νοοτροπία θα σας πάει μακριά στη ζωή, σύμφωνα με την Ντέμπορα.

Μιλώντας στην 12η ετήσια εκδήλωση του Organic Spa Experience Wellness and Travel Media στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει το Woman’s World, είπε: «Ο κόσμος έχει χιλιάδες προβλήματα και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτά.

«Όταν ανησυχείτε, προσθέτετε στα προβλήματα. Με το να μην ανησυχείς, αφαιρείς από τα προβλήματα».

Φύση

Η 102χρονη περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στην ύπαιθρο και παρότρυνε τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο πάρκο για να έχουν τη «θεραπευτική επίδραση του πρασίνου».

«Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις νεότητα ή υγεία χωρίς τη φύση», δήλωσε η
Ντέμπορα. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αρνητικές σκέψεις όταν είσαι περιτριγυρισμένος από δέντρα».