Ευρωεκλογές 2024: Το σύστημα ψηφοφορίας για τις ευρωπαϊκές κάλπες – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024 ενόψει και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ τα κόμματα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Οι κάλπες θα στηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου και από την ψηφοφορία θα προκύψουν οι 720 βουλευτές της επόμενης Ευρωβουλής.

Στη χώρα μας οι ευρωεκλογές 2024 θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου και οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Παρόλο που στα περισσότερα κράτη ολόκληρη η επικράτεια της χώρας αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για τις ευρωεκλογές 2024 (όπως συμβαίνει στη χώρα μας), ορισμένα κράτη μέλη έχουν χωρίσει την επικράτειά τους σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Ευρωεκλογές 2024: Το σύστημα ψηφοφορίας
Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με βάση το εκλογικό σύστημα που ισχύει στο κράτος μέλος στο οποίο είναι υποψήφιοι. Τα εκλογικά συστήματα όμως οφείλουν να τηρούν ορισμένες κοινές διατάξεις που κατοχυρώνονται στο δίκαιο της ΕΕ, όπως είναι η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης.

Κατά γενικό κανόνα, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν στις ευρωεκλογές 2024 μεταξύ πολιτικών κομμάτων, μεμονωμένων υποψηφίων ή και των δύο. Σε κάποια κράτη μέλη οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν μόνο το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σταυρό προτίμησης (εκλογές με λίστα), ενώ σε άλλα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν σταυρό προτίμησης σε έναν ή περισσότερους υποψηφίους.

Όσον αφορά τη διαδικασία με σταυροδοσία στις ευρωεκλογές 2024, μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την ευελιξία που δίνεται στους ψηφοφόρους. Αφενός υπάρχουν τα ημιανοικτά ψηφοδέλτια, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να αλλάξουν τη θέση ενός ή και όλων των υποψηφίων που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο που έχουν επιλέξει, και αφετέρου υπάρχουν τα ανοικτά ψηφοδέλτια, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν υποψήφιους που βρίσκονται σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Αντί για το σύστημα με τη λίστα, ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούν στις ευρωεκλογές τη μέθοδο της μεταφερόμενης μονοσταυρίας (single transferable vote – STV). Με βάση αυτό το σύστημα, κάθε ψηφοφόρος έχει μία ψήφο, αλλά μπορεί να κατατάξει τους υποψηφίους με σειρά πρώτης, δεύτερης, τρίτης, κλπ. επιλογής. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος με αυτό το σύστημα, πρέπει να λάβει έναν ελάχιστο αριθμό ψήφων.

Ευρωεκλογές 2024: Το σύστημα ψηφοφορίας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, όπως σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Στη χώρα μας οι εκλογείς μπορούν βάλουν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών 2024 μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.