“Το Σόλο του Φίγκαρο” ως θέατρο σκιών στη Χαλκίδα

“Το σόλο του Φίγκαρο” του Γιάννη Σκαρίμπα για πρώτη φορά διασκευασμένο σε θέατρο σκιών θα παρουσιαστεί στη Χαλκίδα στις 26 Ιουνίου, στις 8.30μμ, στη σκηνή του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, υπό τον τίτλο “Ταξίδι στο σόλο του Φίγκαρο” και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (άνω των 12 ετών).

Πίσω από τον μπερντέ θα είναι ο γνωστός Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης, που έχει κάνει και τη σχετική διασκευή. Συνεκτικά στοιχεία της παράστασης θα είναι ποιήματα του Σκαρίμπα, μελοποιημένα και τραγουδισμένα ζωντανά από τον γνωστό τραγουδοποιό Γιώργο Τζώρτζη, ο οποίος “υπογράφει” και τη μουσική επένδυση της παράστασης.

“Το σόλο του Φίγκαρο” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1939. Θεωρείται ως η πιο τολμηρή εκδοχή του πρωτότυπου λογοτεχνικού ύφους του Γ. Σκαρίμπα.
Διασκευάστηκε/σκηνοθετήθηκε ως θέατρο σε 4-5 διαφορετικές εκδοχές και παίχτηκε πολλές φορές μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Είναι τώρα η πρώτη φορά που διασκευάζεται ως θέατρο σκιών και προς ώρας κανείς άλλος εκτός απ’ τους αναμφισβήτητου ταλέντου και εμπειρίας καλλιτέχνες-συντελεστές του δεν γνωρίζει:

  • Πώς αξιοποιούνται στην παράσταση η καταιγιστική σάτιρα και το συχνά ξεκαρδιστικό χιούμορ του πρωτότυπου έργου (λόγου χάρη για τον παράξενο τύπο που πηγαίνει τον κόκορά του στο ρολογά να τον επισκευάσει ώστε να μην κοκορίζει πρώιμα, για κείνον που κλαίει σπαρακτικά χωρίς κανέναν λόγο, για τον άλλον που ακούει στο εστιατόριο παραγγελία για “εντόσθια της ώρας” και ρωτά αν έχουν εντόσθια οι ώρες, για τα παράσιτα στα νιαουρίσματα των γατιών της Χαλκίδας, για τη Λέσχη των Μυστικών τριών Χ κλπ).
  • Πώς φωτίζονται στην παράσταση τα πολύπλευρα νοήματα του πρωτότυπου έργου (π.χ. για τον ορθολογισμό ή μη της οργάνωσης και λειτουργίας του κοινωνικού κόσμου).
  • Πώς θέτονται τα διάφορα ερωτήματά του (π.χ. “Λειψοί ή περίσσιοι; Αίνιγμα! Μυστήριο γύρω οι τόποι κι ο σπαραγμός της μύτης μας μοιάζει άνθος τ’ ουρανού – δεν φτάσαμε ή περάσαμε κι εμείς νάμαστε ανθρώποι; Δώθες τάχα σταθήκαμε ή πέρα απ’ το νού;”) και πώς έχουν αποκρυπτογραφηθεί απαντήσεις του, που συχνά κόβουν άσχετες – τάχα – βόλτες μακριά απ’ τα ερωτήματα…

Είναι και τα προαναφερμένα “μυστικά” που εντείνουν την προσμονή πολλών για το “Ταξίδι στο σόλο του Φίγκαρο”.

Η παράσταση είναι σχεδιασμένη/οργανωμένη από τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ (etos.skarimpas.gr). Κι ακριβώς στο όνομα του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ έχουν διατεθεί αφιλοκερδώς η καλλιτεχνική εργασία απ’ τους καλλιτέχνες-συντελεστές και τα πνευματικά δικαιώματα του έργου από την κάτοχό τους.

Η παράσταση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον ΟΠΑΣΤΕ (αίθουσα, ηχητικά, αφίσα).