Ο ιστορικός “ΓΛΑΥΚΟΣ” στο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμπαραστάθηκε ενεργά στο κάλεσμα της διοίκησης του Πολεμικού Μουσείου και συνέδραμε ενεργά στο δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της μεταφοράς του Γλαύκου στη Χαλκίδα.
Μέσα από μία άρτια οργανωμένη επιχείρηση έφτασε στο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας και στην συνέχεια μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου ο πυργίσκος του Υποβρυχίου Γλαύκος ΙΙΙ.
Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ είναι το δεύτερο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το Υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-6 , το οποίο έδρασε κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ (S-110) είναι το πρώτο Παγκοσμίως Συμβατικό Υ/β type 209 (1100), πρώτο και ομώνυμο στην σειρά Υ/Β τύπου «ΓΛΑΥΚΟΣ» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία της HDW, στο ΚΙΕΛΟ της Γερμανίας. Το πρώτο ήταν το Υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-6, το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Καθελκύστηκε την 19η Σεπτεμβρίου 1970. Την 6η Νοεμβρίου 1971, κατέπλευσε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.
Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Αύγουστο του 1998 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας, για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ φέρει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, SONAR και συστήματα Ναυτιλίας.
Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό όπλων και είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο πρώτης γραμμής κατά πλοίων επιφάνειας και Υποβρυχίων.
Το πλάτος του είναι 22 μέτρα, το ύψος του 8μ. και το βάρος του είναι 80 τόνων ενώ τα έξοδα της μεταφοράς του ανέλαβε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου – παράρτημα Χαλκίδας, στους εκθεσιακούς χώρους του οποίου φιλοξενούνται μοναδικά και σπάνια κειμήλια , από την Ενετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως και την σύγχρονη ιστορία.
Το Πολεμικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα εμβληματικότερα κτήρια της πόλης της Χαλκίδας αλλά και της Περιφέρειας, στο κτήριο της ιστορικής Σχολής Πεζικού και το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ θα συμβάλει επιπλέον σε αυτό που με τον ιδανικότερο τρόπο υπηρετεί ήδη το μουσείο , στην προβολή της Στρατιωτικής Ιστορίας των Ελλήνων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευβοίας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο Γλαύκος ολοκλήρωσε το τελευταίο του ταξίδι και πλέον θα κοσμεί το Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας, θυμίζοντας με τιμή και συγκίνηση την ένδοξη ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού, τους αγώνες και τις θυσίες των παιδιών εκείνων που αψήφησαν κάθε κίνδυνο προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα μας απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εμπνευστές και συντελεστές της μοναδικής αυτής προσπάθειας, που έρχεται να ομορφύνει και να “ψηλώσει” ακόμα περισσότερο το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας.”
Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά , με αφορμή την τοποθέτηση του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας δήλωσε :
«Είναι μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η απόκτηση ενός ιστορικού κειμηλίου Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ , που έγραψε τη δική του ιστορία μέσα στη μεγάλη ιστορία της χώρας μας.
Σήμερα 19/06/2024 το υποδεχθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας , ενός Μουσείου το οποίο έχει εξαιρετικά εκθέματα από την Ενετική εποχή έως και σήμερα, του συλλέκτη πρ. Υπουργού Τουρισμού Αναστασίου Λιάσκου.
Μία προσπάθεια μαζί με τον Περιφερειάρχη μας, Φάνη Σπανό, η οποία αποτυπώνεται στην σύγχρονη ιστορία με την παρουσία του υποβρυχίου, ως έκθεμα στο συγκεκριμένο Μουσείο .
Στόχος μας από εδώ και πέρα η προβολή του σε όλο τον κόσμο και η αύξηση της επισκεψιμοτητάς του.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απέδειξε ότι τιμά την ιστορία της χώρας».