ΠΑΣΟΚ: Στα χαρακώματα ενόψει ΚΕ – Ανακοινώνουν υποψηφιότητες Δούκας-Γερουλάνος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την «μητέρα των μαχών» στο ΠΑΣΟΚ, τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, 30 Ιουνίου, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι διαφωνούντες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Μετά την θυελλώδη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η πλειοψηφία εξαπέλυσε ομαδικά πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση μεταφέρεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη εκλογής ηγεσίας.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη και όχι διήμερη, όπως ζήτησαν αρκετά στελέχη.

Ουδείς είναι βέβαιος τι θα προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τη Χ. Τρικούπη, έχει καταλήξει στις αποφάσεις του. Τα ερωτήματα είναι δύο:

Θα κρατήσει επιθετική ή αμυντική στάση; Οι πληροφορίες από το επιτελείο του αναφέρουν ότι οι προθέσεις του είναι να περάσει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο εναντίον του και συμφέροντα που τον πολεμούν.
Θα προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση; Ή θα επιλέξει μια πιο «φλου» διαδικασία σε τρία στάδια: Συνέδριο (έκτακτο ή διαρκές), στη συνέχεια, το φθινόπωρο πολιτική συνδιάσκεψη και στο μέλλον (Φλεβάρη-Μάρτη) προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες έχοντας ως απώτερο στόχο να πάει ακόμη πιο πίσω, το φθινόπωρο του 2025 όπως προβλέπει το καταστατικό; Ένα επίσης σενάριο που συζητείται στη Χ. Τρικούπη, είναι το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού Μητσοτάκη με προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθώς οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2025, ορισμένοι πιθανολογούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επικαλεστεί ένα τέτοιο – απίθανο πάντως – ενδεχόμενο για να πάει πιο πίσω την εκλογή ηγεσίας. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας την 9ωρη συνεδρίαση ΚΟ-Πολιτικού Συμβουλίου, είχε υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των στελεχών, ώστε η πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να να τεθούν και η πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση της παράταξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος για τις αιτιάσεις που ακούστηκαν εναντίον του ως προς τις διαγραφές. «Είναι δυνατόν να λένε Κιμ Γιονκ Ουν και Μπέρια εμένα που δεν έχω διαγράψει άνθρωπο;» έλεγε σε συνομιλητές του τις προηγούμενες ημέρες, μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε από κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη. «Αλλά από την άλλη τι θα γίνει; Θα πάρουμε μια απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή και θα βγαίνει μετά ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του;» πρόσθετε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε στο κλείσιμο της κοινής συνεδρίασης ΚΟ-Πολιτικού Συμβουλίου.

Από την άλλη, οι διαφωνούντες δεν κάνουν βήμα πίσω στην κριτική τους, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή. Μάλιστα, πολλοί επικαλούνται δηλώσεις των υποστηρικτών Ανδρουλάκη όπως του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα που δήλωσε ότι «Όποιος βάλλει εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βάλλει και εναντίον της παράταξης» λέγοντας πως δείχνουν τις προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: «Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν τα έλεγε αυτά» σημειώνουν δηκτικά.

Ανακοινώνουν υποψηφιότητες Δούκας και Γερουλάνος, ανοίγει τα χαρτιά του ο Χριστοδουλάκης
Στην συνεδρίαση, εφόσον υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως τις υποψηφιότητές τους ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω» λένε συνομιλητές του, ενώ προϊδεάζουν ότι στην ΚΕ θα παρουσιάσει και την πολιτική του πλατφόρμα, στην οποία δεν περιλαμβάνεται οποιοδήποτε σχέδιο συγκόλλησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ με τα «σοβαρά στελέχη» άλλων χώρων της Κεντροαριστεράς, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέας Αριστεράς.

Το ίδιο και ο βουλευτής της Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επιμένει να μιλά πολιτικά για την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Τόσο ο κ. Δούκας όσο και ο κ. Γερουλάνος φαίνεται ότι αποστρέφονται «οργανωτίστικες μεθοδεύσεις» όπως λένε στελέχη που κινούνται στον περίγυρό τους.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο αριθμός των δελφίνων θα αυξηθεί στην πορεία, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, βάζοντας στο κάδρο στελέχη όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ άγνωστο είναι ακόμη τι θα πράξει η Μιλένα Αποστολάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του εντός της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση θα είναι απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς έχει ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος οι οποίοι επίσης απέρριψαν το σενάριο να στηθούν κάλπες μέσα στον Ιούλιο.

Κρυφά ραντεβού, πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις
Στα λίγα 24ωρα που απομένουν οι δύο πλευρές κάνουν τις κινήσεις τους στο παρασκήνιο: Γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εξασφάλιση εσωκομματικών συμμαχιών, τα μέτωπα σχηματοποιούνται, όπως και οι υποψηφιότητες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του iefimerida.gr, υπάρχει μια πρωτόλεια συνεννόηση μεταξύ του μετώπου των αμφισβητιών (τουλάχιστον δύο εξ αυτών) προκειμένου να εμφανιστούν με κοινή γραμμή ως προς τα διαδικαστικά στην Κεντρική Επιτροπή.

Έχουν γίνει επίσης άπειρα ραντεβού με πρωτοκλασάτα αλλά και μικρομεσαία στελέχη από τους επίδοξους υποψηφίους, που επιχειρούν να προσεταιριστούν όσους περισσότερους μπορούν.

Δύο εξ αυτών συναντήθηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος δεν θα παραβρίσκεται στην συνεδρίαση της ΚΕ καθώς θα βρίσκεται στην Σάμο για το ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώνει. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να πάρει θέση, φανερά τουλάχιστον, υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Άπαντες παραδέχονται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης διαθέτει την πλειοψηφία στο όργανο και στο τέλος, η απόφαση που θα περάσει θα είναι αυτή που θα εισηγηθεί ο ίδιος. «Και να χάσουμε την ψηφοφορία, θα έχει εκτεθεί» σχολιάζουν πολιτικοί του αντίπαλοι εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό η συζήτηση για πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να συντηρείται, υπό τη σκιά των «πρώην» Τσίπρα και Παπανδρέου οι οποίοι βρέθηκαν τη Δευτέρα μαζί στο Στρασβούργο, σε συνεδρίαση επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια), . Η Χ. Τρικούπη (όπως και η Κουμουνδούρου) επιμένουν να διαψεύδουν τις πληροφορίες περί συνάντησης των διευθυντών Κασσελάκη-Ανδρουλάκη με στόχο ένα άτυπο moratorium την ώρα που δέχονται εσωκομματικά πυρά. «Το διαχέουν συγκεκριμένα κέντρα για να πείσουν ότι ο Ανδρουλάκης σκέφτεται συγκόλληση με ΣΥΡΙΖΑ. Ουδέν ψευδέστερο» λένε συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, κορυφαία στελέχη της Χ. Τρικούπη διαψεύδουν σχεδιασμούς επαναφοράς στελεχών που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για καρέκλες και αξιώματα. «Νομίζετε ότι ο Ανδρουλάκης θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με Σπίρτζη και Ραγκούση;» λένε με έμφαση.

Από την πλευρά του, ο Στ. Κασσελάκης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση με ανάρτησή του, καταφέρθηκε κατά της συζήτησης για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ» και κατά του «συστήματος» που θέλει να επιβάλλει «τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν». Ο Στ. Κασσελάκης απέρριψε τα σενάρια αυτά, λέγοντας πως «οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω – και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες. Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του».

Στον «χρησμό» Κασσελάκη, άλλοι είδαν να φωτογραφίζει Τσίπρα, άλλοι Χάρη Δούκα.

Ως εκ τούτο, κρίθηκε απαραίτητο να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με άτυπη ενημέρωσή του, όπου διευκρίνισε πως «ο Στ. Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια ακόμη φορά το ΜΟΝΟ πλαίσιο, στο οποίο αυτή μπορεί να οικοδομηθεί με στέρεες βάσεις».