Euro 2024: Όλοι μέσα και όλοι έξω στον 5ο όμιλο – Πού θα δείτε τα ματς της ημέρας

Ούτε… μισός βαθμός δεν χωρίζει τις τέσσερις ομάδες του 5ου ομίλου του Euro 2024.

Ρουμανία, Βέλγιο, Σλοβακία και Ουκρανία μετρούν από τρεις (3) βαθμούς μετά από δύο αγωνιστικές και πάνε να παίξουν για τρεις θέσεις ώστε να βρεθούν στη φάση των «16».

Οι δύο από τις τρεις που θα περνούσαν εάν αυτή ήταν η τελική βαθμολογία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, τίθενται αντιμέτωπες στις 19:00 με τους Σλοβάκους να είναι τυπικά γηπεδούχοι. Οι δύο πλευρές προέρχονται από τις πρώτες τους ήττες στον όμιλο, μιας και είχαν κερδίσει στην πρεμιέρα, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν το αποτέλεσμα τη δεύτερη αγωνιστική. Ξεκίνησε με εις βάρος της γκολ από πολύ νωρίς η Ρουμανία, στάθηκε καλά στη συνέχεια αλλά δεν μπόρεσε να βρει την ισοφάριση σε κλασική χαμένη ευκαιρία και εν τέλει ηττήθηκε 2-0 από το φαβορί του ομίλου, Βέλγιο, που ήθελε διακαώς τη νίκη. Από την πλευρά της, η Σλοβακία έδειχνε για ένα ημίχρονο πως θα είχε ξεμπερδέψει από νωρίς με την πρόκριση, αλλά τα όνειρα για 2/2 έγιναν σμπαράλια στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην Ουκρανία, που έφτασε σε ανατροπή του σκορ (2-1).

Στα αγωνιστικά νέα, οι Σλοβάκοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο μεγάλο πρόβλημα, το αυτό ισχύει και για τους Ρουμάνους, σε μια αναμέτρηση που η ισοπαλία θα έκανε σε αμφότερες.

Ανάσα ζωής πήρε η Ουκρανία κόντρα στη Σλοβακία, παίζοντας πωρωμένη στο δεύτερο ημίχρονο μεταφέροντας όλο το πάθος από το μυαλό, στα πόδια. Το πρώτο μέρος ήταν για πέταμα, αλλά με ορατό τον πρόωρο αποκλεισμό η ομάδα του Σερχέι Ρεμπρόφ έβγαλε την αντίδρασή της και πανηγύρισε το πρώτο της τρίποντο. Δείχνει ομάδα ή του ύψους ή του βάθους σε αυτά τα δύο ματς της φάσης των ομίλων, με μεγάλη της πληγή την άμυνα. Αν η αντίπαλος δεν είναι παραγωγική σε ευκαιρίες και η Ουκρανία δεν δεχθεί πολλά τέρματα (σ.σ όπως έγινε από τους Ρουμάνους) μπορεί να έχει τύχες στον αγώνα. Στο «στρατόπεδο» των Βέλγων τα πράγματα μοιάζουν περίεργα, με τα αποτελέσματα και τα ακυρωμένα γκολ του Ρομέλου Λουκάκου να έχουν παίξει τον ρόλο τους σ’ αυτή την έως τώρα μέτρια πορεία. Αλίμονο κι αν διαθέτει μονάδες, ωστόσο δεν έχει πείσει ακόμη πως αποτελεί ομάδα.

Στα αγωνιστικά νέα των δύο εθνικών, ο ένας εκ των στόπερ των Ουκρανών, Ίλια Ζαμπάρνι, αποτελεί ερωτηματικό το εάν θα είναι στο 100%. Για τους «κόκκινους διαβόλους» εκτός και από το τρίτο ματς του γκρουπ αναμένεται να μείνει ο πολυθεσίτης Άξελ Βίτσελ, ενώ απών θα είναι και ο Ντοντί Λουκεμπακιό που συμπλήρωσε κάρτες.

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου:

  1. Ρουμανία 3β. +1 γκολ
  2. Βέλγιο 3β. +1 γκολ
  3. Σλοβακία 3β. 0 γκολ
  4. Ουκρανία 3β. -2 γκολ

Τα σενάρια πρόκρισης για τις τέσσερις ομάδες:

Ρουμανία: Προκρίνεται σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις εάν δεν ηττηθεί από τη Σλοβακία. Αν ηττηθεί και η Ουκρανία αποφύγει την ήττα κόντρα στους Βέλγους τότε θα αποκλειστεί ως 4η.

Βέλγιο: Προκρίνεται σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις εάν δεν ηττηθεί από την Ουκρανία. Αν ηττηθεί και η Ρουμανία αποφύγει την ήττα κόντρα στους Σλοβάκους τότε θα αποκλειστεί ως 4η.

Σλοβακία: Εάν δεν ηττηθεί από τη Ρουμανία, θα περάσει τουλάχιστον ως καλύτερη τρίτη στη φάση των «16». Αν ηττηθεί και το Βέλγιο δεν χάσει στο ματς κόντρα στους Ουκρανούς, τότε θα αποκλειστεί ως 4η.

Ουκρανία: Εάν κερδίσει απέναντι στο Βέλγιο περνάει σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις. Εάν πάρει βαθμό με ισοπαλία και παράλληλα αναδειχθεί νικητής στο άλλο ματς, περνάει ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Θα μείνει εκτός εάν ηττηθεί και δεν ηττηθεί η Σλοβακία, αλλά και σε περίπτωση ισοπαλίας και των δύο αγώνων.

Τι ισχύει σε περίπτωση που τα δύο ματς λήξουν ισόπαλα:

Σε περίπτωση δύο ισοπαλιών οι τέσσερις ομάδες θα έχουν από τέσσερις βαθμούς. Συνεπώς:

Α) εάν στις δύο ισοπαλίες το αποτέλεσμα είναι ίδιο (0-0, 1-1, 2-2 κ.ο.κ) ή εάν στο Ουκρανία – Βέλγιο έρθει «Χ» με λιγότερα γκολ από το Σλοβακία – Ρουμανία, τότε θα είναι 1η η Ρουμανία, 2ο το Βέλγιο, 3η η Σλοβακία και 4η η Ουκρανία.

Β) Σε περίπτωση ισοπαλίας με διαφορετικά σκορ:

Εάν το Ουκρανία – Βέλγιο τελειώσει 1-1 και το Σλοβακία – Ρουμανία 0-0, ή σε κάθε ισόπαλο αποτέλεσμα με περισσότερα γκολ στο ματς των Βέλγων, τότε οι Βέλγοι και οι Ρουμάνοι θα περάσουν ως οι δύο πρώτες ομάδες του γκρουπ, όντες ισόβαθμοι σε διαφορά τερμάτων και γκολ που έχουν πετύχει. Τότε, σύμφωνα με το άρθιρο 20.01d των κανονισμών, τα κριτήρια ισοβαθμίας αφορούν μόνο αυτές τις δύο – συνεπώς το Βέλγιο θα είναι πρώτο και η Ρουμανία δεύτερη μιας και κέρδισε στο μεταξύ τους.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Ρουμανία και το Βέλγιο θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις με βάση τα υπέρ τους γκολ. Το Βέλγιο θα πάρει την πρωτιά εάν κερδίσει με δύο ή περισσότερα τέρματα από τη Ρουμανία στη δικιά τους ισοπαλία. Το ίδιο θα ισχύσει και ανάποδα. Όσον αφορά τους άλλους δύο, η Σλοβακία θα έχει προβάδισμα κόντρα στους Ουκρανούς λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων:

Ουκρανία – Βέλγιο @19:00 /ΕΡΤ1
Σλοβακία – Ρουμανία @19:00 /ΕΡΤ3