Euro 2024: Δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας δίνει τρελό πριμ στην Εθνική ομάδα αν νικήσουν την Ισπανία

Η Γεωργία ζει το δικό της παραμύθι καθώς στην παρθενική της εμφάνιση κατάφερε να προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του Euro 2024 μετά την ιστορική, από κάθε άποψη, νίκη της με 2-0 επί της Πορτογαλίας.

Ο Κβαρατσχέλια κι η παρέα του θα αντιμετωπίσουν στους 16 την Ισπανία, η οποία μέχρι στιγμής έχει κλέψει τις εντυπώσεις, ωστόσο οι Γεωργιανοί διεθνείς θα έχουν ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για να διεκδικήσουν μια δεύτερη σερί έκπληξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός (από το 2012 έως το 2013) της χώρας Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος ίδρυσε το κυβερνών πολιτικό κόμμα Γεωργιανό Όνειρο αφού χαρακτήρισε «ιστροική και ονειρική» τη νίκη επί της Πορτογαλία, ανακοίνωσε ότι θα δώσει πριμ 10 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα και το προπονητικό επιτελείο σε περίπτωση που νικήσουν και την Ισπανία (Κυριακή 30/6, 19:00).

Βέβαια οι περισσότεροι θεωρούν ότι πίσω απ’ αυτήν την κίνηση υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα και η εξήγηση είναι απλή.

Ο Ιβανισβίλι γεννήθηκε στη Γεωργία, αλλά γιγαντώθηκε επιχειρηματικά στη Ρωσία την δεκαετία του ’90 μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος με επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, τους υπολογιστές και τα μέταλλα.

Ο πλούτος του υπολογίζεται από το Forbes σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ και παρόλο που έμεινε μόλις ένα χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να έχει επιρροή στο κυβερνών κόμμα της χώρας ως επίτιμος πρόεδρός του.

Κι αυτός ήταν ο λόγος που τον περασμένο μήνα η πλειοψηφία των παικτών της Γεωργίας τάχθηκε με την πλειοψηφία των κατοικων της χώρας και στις διαμαρτυρίες τους εναντίον του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο μετά την παρουσίαση του νόμου για τους… ξένους πράκτορες.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο, προκάλεσε μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί στη Γεωργία από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, καθώς οι επικριτές τόνιζαν ότι απειλεί τις ατομικές τους ελευθερίες.