Έτσι γλιτώνουν τις κλήσεις οι Έλληνες οδηγοί -Τα άγνωστα… κόλπα για να παρκάρεις παντού

Κάθε οδηγός που παρκάρει παράνομα γνωρίζει ότι θα υποστεί συνέπειες, τις οποίες ωστόσο πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν επιστρεύοντας φθηνά κόλπα.

Σε έναν ατελείωτο Γολγοθά έχει εξελιχθεί για τους οδηγούς η εύρεση μιας θέσης στάθμευσης στους δρόμους των πόλεων, δεδομένου ότι οι δημόσιοι χώροι είναι περιορισμένοι και τα αυτοκίνητα αναρίθμητα.

Οι περισσότεροι οδηγοί εξοπλίζονται με Ολυμπία υπομονή, κάνοντας δεκάδες «κύκλους» προκειμένου να αφήσουν νόμιμα το ΙΧ τους, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και εκείνοι που παρατούν το όχημά τους όπου πραγματικά βρουν, αδιαφορώντας για το αν κλείνουν την είσοδο ενός ιδιωτικού πάρκινγκ ή μιας ράμπας ΑμεΑ, αν έχουν κάνει κατάληψη σε ένα πεζοδρόμιο, ή αν εμποδίζουν τη διέλευση ενός αστικού λεωφορείου.

Φυσικά, γνωρίζουν ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, η απόφασή τους να αφήσουν το ΙΧ τους όπου τους κάνει κέφι θα έχει συνέπειες, τις οποίες ωστόσο προσπαθούν να αποφύγουν επιστρατεύοντας διάφορα φθηνά κόλπα.

Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά κατά την κυκλοφορία μας στους δρόμους των πόλεων, την… τιμητική τους έχουν τα σημειώματα, όπου αναγράφεται κάθε πιθανή και απίθανη αιτιολογία προκειμένου να καταλαγιάσει η οργή του… ζημιωμένου oδηγού, όταν αυτός αντιληφθεί -για παράδειγμα- ότι αδυνατεί να εξέλθει από το ιδιωτικό του πάρκινγκ.

Ακόμα και αν το κόλπο με το σημείωμα (στο οποίο αναγράφεται και ο τηλεφωνικός αριθμός του οδηγού), «πιάσει» στον συμπολίτη τους, δύσκολα θα συγκινήσει τους άνδρες της Τροχαίας ή της Δημοτικής Αστυνομίας που θα περάσουν από το σημείο.

Επιπροσθέτως, δημοφιλή πρακτική μεγάλης μερίδας Ελλήνων οδηγών αποτελεί η ενεργοποίηση των αλάρμ, για τη γνωστοποίηση στους υπόλοιπους οδηγούς ότι η παράνομη στάθμευση θα διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά και ότι συντρέχει σοβαρός λόγος.

Τι και αν πολλές φορές ο οδηγός επιστρέφει μετά από… μισή ώρα και ο λόγος της παράνομης στάθμευσης είναι η κατανάλωση ενός καφέ στο καφενείο της γειτονιάς;

Τέλος, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που προκειμένου να ξεγλιστρήσουν από τα δίχτυα της Τροχαίας, ή να ηρεμήσουν τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου όταν αυτοί αντικρίσουν το παρκάρισμα-έπος τους ζητούν από τον συνεπιβάτη τους να παραμείνει μέσα στο όχημα. Και να βγάλει αυτός το… φίδι από την τρύπα όταν έρθει η ώρα των εξηγήσεων.