Τετ α τετ 40′ είχαν Μητσοτάκης-Ερντογάν – Συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο κράτησε 40 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και περπάτησαν δίπλα-δίπλα μέχρι τον χώρο όπου διεξήχθη συνάντησή τους.

Το τετ α τετ έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μίλησε για τη Βόρεια Μακεδονία και είπε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ενώ, σε συνέντευξή του, είπε πως η Ελλάδα θα δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, εκσυγχρονίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ουάσιγκτον: Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο.

Τι συζήτησαν οι βουλευτές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας.

Μητσοτάκης από ΝΑΤΟ: «Για την Άμυνα δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει να κινούμαστε πιο έξυπνα»
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πιο «έξυπνες δαπάνες» στον τομέα της Άμυνας, για τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία αλλά και τις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Γιορτάζουμε τη δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο» τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Είναι μια εποχή που η ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μια εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δική μας δέσμευση ως προς τη δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνον η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά, ταυτόχρονα, η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο τη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία. Δεν χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα» τόνισε.

Σε ερώτηση που του έγινε για τις εκλογές στις ΗΠΑ και αν θα προτιμούσε να συνομιλεί με τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θα απαντήσει σε μία τέτοια ερώτηση, ωστόσο, όπως επισήμανε, «θα σεβαστούμε την επιθυμία του αμερικανικού λαού».

«Εχουμε συνεργαστεί και με τις δύο κυβερνήσεις χωρίς προβλήματα», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.