Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η αναπαράσταση της ένδοξης Μάχης των Βρυσακίων στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων – βίντεο

Ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, το τμήμα πολιτισμού και η επιτροπή πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούν την αναπαράσταση της ένδοξης Μάχης των Βρυσακίων με την επωνυμία «ΓΟΒΓΙΝΙΑ 2024».

Η αναπαράσταση αυτή πραγματοποιείται με στόχο να αναδείξει την μεγάλη ιστορία του τόπου, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τον αγώνα των προγόνων μας, με τον ποιο παραστατικό τρόπο, από ερασιτέχνες ηθοποιούς, Εθελοντές, με πολλή αγάπη για τον τόπο τους και την ιστορία του, ώστε να αναδείξουν με πολύ παραστατικό τρόπο το μεγαλείο και τον αγώνα για τα υψηλά ιδανικά.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Ιουλίου, στο Τ.Δ Καστέλλας εκεί όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα και στη συνέχεια παραδοσιακή μουσικοχορευτική παράσταση στη πλατεία του χωριού, και την Κυριακή 21 Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση της μάχης, στη θέση Ουρδί στα Βρυσάκια, εκεί που διεξήχθη πραγματικά μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Μιχάλης Καλαβρής, Πρόεδρος Τ.Δ. Ψαχνών, στην φωτογραφία, σε παλιότερη εκδήλωση, μαζί με εθελοντές που συμμετείχαν στην αναπαραστάση της Μάχης.

Είναι απ’ αυτούς που στηρίζουν τις εκδηλώσεις και την ιστορία του τόπου.

Ιστορικά γεγονότα

Η μάχη των Βρυσακίων ήταν ένα από τα πρώτα πολεμικά επεισόδια της επανάστασης του 21. Έγινε στην περιοχή “Βρυσάκια”, κοντά στα Ψαχνά του σύγχρονου Δήμου Μεσσαπίων, τον Ιούλιο του 1821.

Ο Ομέρ Βρυώνης, ερχόμενος στην Χαλκίδα, είχε πληροφορηθεί ότι οι επαναστάτες Έλληνες είχαν καταστραφεί σε δύο μάχες έξω από την Χαλκίδα από τον Σινάν Αγά. Οι Έλληνες όμως, μετά την ήττα τους, προσκάλεσαν τον καπετάνιο της Εύβοιας Αγγελή Γοβιό, ο οποίος έλαβε την αρχηγία των Ελλήνων επαναστατών της Εύβοιας. Συνεργάτη του πήρε τον Θηβαίο Κώτσο. Σχημάτισε στρατόπεδο στην παραλία της Εύβοιας, στα Βρυσάκια. Στην θέση αυτή ήρθε ο Βρυώνης με στρατό 2.000 ανδρών (συμπεριλαμβανομένου ιππικού και πυροβολικού) να περάσει έχοντας μαζί του και τους Οθωμανούς από την Χαλκίδα.

Στις 15 Ιουλίου 1821, ο Βρυώνης επιτέθηκε στα οχυρώματα των Ελλήνων με απαραδειγμάτιστη ορμή, αλλά ο Γοβιός τους απέκρουσε επιτυχώς, βοηθούμενος και από το πλοίο του Αλέξανδρου Κριεζή που είχε αράξει στην παραλία και κανονιοβολούσε τους εχθρούς. Σύμφωνα με τον Διονύσιο Κόκκινο, η μάχη διήρκησε επτά ώρες και οι τρεις επιθέσεις των Οθωμανών αποκρούστηκαν επιτυχώς. Ο Βρυώνης εν τέλει υποχώρησε, έχοντας 70 νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες.

Στην Χαλκίδα είχε έρθει και ο Ομέρ Μπέης Καρυστινός, ο οποίος στην επαρχία της Καρύστου είχε καταστρέψει τους επαναστάτες και πυρπόλησε και την Κύμη. Ο Βρυώνης και ο Καρυστινός έμαθαν από μερικούς Τούρκους που είχαν διασπάσει την πολιορκία της Ακρόπολης, ότι στην Αθήνα είχαν τελειώσει οι τροφές, και κινδύνευαν. Αμέσως λοιπόν ο Βρυώνης και ο Καρυστινός έτρεξαν στην Αθήνα και έλυσαν την πολιορκία. Ο Βρυώνης έμεινε στην Αττική καταστρέφοντας τα πάντα, ενώ ο Ομέρ Μπέης επέστρεψε στην Χαλκίδα.