Οι αρμόδιες αρχές να πάρουν άμεσα μέτρα!
Σύμφωνα με την χαρτογράφηση του δασάρχη Χαλκίδας η φωτιά έκαψε 9780 στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι στο δάσος του Αφρατίου. Αυτά τα στρέμματα ανήκουν στην υδρολογική λεκάνη του Λήλαντα.
Δυστυχώς έχουμε πικρή πείρα. Το 2007 μετά τη δασική πυρκαγιά στο Μίστρο δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Το 2009 είχαμε μεγάλη πλημμύρα στο Λήλαντα. Το 2020 ακολούθησε η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στο Λήλαντα από την κακοκαιρία Θάλεια. Στην ίδια κακοκαιρία το 2020 υπερχείλισε και ο Μεσσάπιος πλημμυρίζοντας οικισμούς και χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Συνολικός τραγικός απολογισμός του 2020 ήταν 8 νεκροί και αμέτρητες ζημιές. Και στα Μεσσάπια είχε προηγηθεί καταστροφική δασική πυρκαγιά- ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019 – στο Μακρυμάλλη και στο Κοντοδεσπότι. Οι όποιες ενέργειες για αντιδιαβρωτικά είχαν γίνει εν τω μεταξύ δεν σταμάτησαν την πλημμύρα αφού δεν αποτελούσαν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό έργο από τις πηγές ως τις εκβολές των ποταμών.
Τώρα κρίνεται αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία μας. Η φωτιά στο Πισσώνα και Αφράτι συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο των 4 χρόνων από την πλημμύρα της 8ης Αυγούστου του 2020. Όχι μόνο δεν είναι θωρακισμένα τα χωριά μας, αφού τα φράγματα στην ορεινή κοίτη δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και τα έργα στην πεδινή κοίτη δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν μία ανάλογη κακοκαιρία του 2020 – απεναντίας έχουν στενέψει την κοίτη. Να μην υπάρξει εφησυχασμός! Όλοι οι κάτοικοι του Ληλαντίου να είμαστε σε ετοιμότητα και να διεκδικήσουμε ολοκληρωμένα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα από την ορεινή κοίτη ως το δέλτα τώρα για να μην πνίγουν τα χωριά Αφράτι και Φύλλα με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και να μην κινδυνεύουν ούτε τα χωριά Μύτικας, Βασιλικό και Άγιος Νικόλαος της πεδινής κοίτης.
Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου