Ενα μαγικό νησί στη μέση του πουθενά, στο οποίο επιτρέπονται μόνο 400 τουρίστες τη βραδιά

Το νησί Lord Howe στην Αυστραλία έχει βάλει και αυτό πλαφόν στους επισκέπτες. Ανώτατο όριο οι 400 ημερησίως.

Το εκπληκτικό νησί, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σίδνεϊ, έχει πληθυσμό περίπου 380 κατοίκους και επιτρέπει τη διαμονή μόνο 400 επισκεπτών ανά διανυκτέρευση. Το 1982 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει μια κρυστάλλινη λιμνοθάλασσα που είναι ιδανική για κολύμπι, μάσκα και άλλα θαλάσσια σπορ.

Η τροπική ομορφιά του Lord Howe, που ξεπροβάλλει από τον Ειρηνικό, δεν έχει καμία σχέση με το εντυπωσιακό θέαμα του πρώην ηφαιστείου που αντικρίζετε καθώς πετάτε. Σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια, και το τοπίο του περιλαμβάνει σπήλαια, δύο ψηλά βουνά με θέα σε μια ειδυλλιακή λιμνοθάλασσα που είναι ιδανικά για πεζοπορία, τέλειες παραλίες, ένα καταπράσινο εσωτερικό που διασχίζεται από μονοπάτια περιπάτου και τον νοτιότερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο.

Η περιορισμένη χωρητικότητα του νησιού σε καταλύματα και πτήσεις σημαίνει ότι μια επίσκεψη σε αυτό δεν είναι φθηνή, αλλά η χαλάρωση είναι εγγυημένη, με περιορισμένο διαδίκτυο και χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχουν μόνο 400 αδειοδοτημένες τουριστικές κλίνες στο νησί, η απόκτηση των οποίων λέγεται ότι είναι δαπανηρή, και αποτελούνται από λίγα ξενοδοχεία και κυρίως καταλύματα με πρωινό και εξοχικές κατοικίες. Το τουριστικό πλαφόν τέθηκε σε ισχύ για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση των απειλούμενων ειδών στο νησί.

Η απομόνωση του νησιού Lord Howe τού προσδίδει μια μοναδική οικολογία, με πολλά είδη φυτών και εντόμων να απαντώνται μόνο σε αυτό, ενώ υπάρχουν πολλά πουλιά, συμπεριλαμβανομένου του άπτερου Lord Howe Woodhen.

Πολλοί κάτοικοι κατάγονται από τους αρχικούς εποίκους που έφτασαν το 1800. «Οι οικογένειες που βρίσκονται στο νησί για αυτές τις πέντε-έξι-επτά γενιές αναγνώριζαν πάντα πόσο ξεχωριστός είναι ο τρόπος ζωής τους εκεί», δήλωσε ο Ian Hutton, φυσιοδίφης και φωτογράφος που ζει στο νησί από το 1980. «Υπάρχει αυτό το ισχυρό γενεαλογικό αίσθημα της προστασίας του νησιού τους».

Φύση όπως πουθενά αλλού στον κόσμο
Η ζωή στο Lord Howe είναι «σαν να ζεις μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ του David Attenborough», αναφέρει ο Hutton, ο οποίος είναι ο επιμελητής του μουσείου του νησιού Lord Howe.

Αν και έχει μήκος μόλις επτά μίλια, το νησί είναι πυκνοκατοικημένο, με φυτά και ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Τα τροπικά δάση είναι γεμάτα με αναρριχώμενα φυτά, ορχιδέες και πουλιά. Στην κορυφή της κορυφής του όρους Gower -ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας στο Lord Howe- βρίσκεται ένα σπάνιο, απειλούμενο με εξαφάνιση δάσος νεφών. Το πιο διάσημο ενδημικό εξαγωγικό προϊόν του νησιού είναι οι σπόροι του φοίνικα Kentia, του πιο δημοφιλούς φοίνικα στον κόσμο, για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.

Στην ακτή, οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν δίπλα σε αποικίες φωλιάσματος του Providence Petrel. Πρόκειται για ένα γκρι και λευκό θαλασσοπούλι με ελαφρώς κυρτό μαύρο ράμφος που αναπαράγεται κυρίως στο Lord Howe. Τα πουλιά πέφτουν κάτω όταν τα φωνάξουν και είναι τόσο φιλικά προς τους ανθρώπους, που μπορεί κάποιος να τα σηκώσει.

Μεγάλο μέρος της γοητείας του νησιού αυτού είναι η εγγύτητα στη φύση. Οι παραλίες απέχουν μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο από τους ξενώνες.

Περίπου 500 είδη ψαριών, καθώς και αστερίες, αχινοί και καβούρια, κατοικούν στον νοτιότερο φραγμένο ύφαλο του κόσμου ακριβώς δίπλα στο νησί. Ένα από τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις είναι η πυραμίδα Ball’s Pyramid, η ψηλότερη θαλάσσια στοίβα στον κόσμο, η οποία βρίσκεται 14 μίλια νοτιοανατολικά του κύριου νησιού και περιβάλλεται από σπήλαια και νερά άφθονα σε σπάνια θαλάσσια πλάσματα.

Όπως και οι κάτοικοι του Lord Howe, όσοι το επισκέπτονται νοιάζονται πολύ για τη διατήρηση του φυσικού κόσμου του νησιού. Οι ξεναγοί εξηγούν πάντα αυτή την παράδοση της αειφορίας στους επισκέπτες τους, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά για να τους πείσουν για τη σημασία της. Πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν αυτό το πάθος ένα βήμα παραπέρα, συμμετέχοντας σε τοπικά προγράμματα διατήρησης.