Σιέστα: Τα πολλαπλά οφέλη του σύντομου μεσημεριανού ύπνου για την υγεία μας

Ο σύντομος ύπνος το μεσημέρι είναι το διάλειμμα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι
Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που εργάζονται σε μια πρωινή δουλειά, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως στο μεσημέρι η απόδοσή σου αρχίζει σταδιακά να πέφτει, ενώ η κούραση γίνεται πιο έντονη. Είναι η στιγμή της ημέρας που νιώθεις την ανάγκη για μια μικρή παύση, η οποία πολλές φορές μεταφράζεται σε διάλειμμα για φαγητό.

Πώς θα σου φαινόταν, όμως, η ιδέα να έχεις την ευκαιρία να κοιμάσαι για λίγη ώρα, «επαναφορτίζοντας» τον εγκέφαλό σου και επιστρέφοντας στη δουλειά σου πιο ξεκούραστη και δημιουργική; Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, διάφορες εταιρείες δίνουν στους εργαζόμενους την επιλογή να κοιμηθούν έως και για μια ώρα, όσο δηλαδή διαρκεί το διάλειμμα για φαγητό. Μάλιστα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι.

Τα πλεονεκτήματα της σιέστα για την υγεία μας
Η σιέστα είναι ένας σύντομος ύπνος, είτε το μεσημέρι είτε νωρίς το απόγευμα, συνήθως μετά το φαγητό. Είναι μια παραδοσιακή πρακτική σε πολλούς πολιτισμούς εδώ και αιώνες, κατά την οποία οι άνθρωποι κάνουν ένα διάλειμμα για να ξεκουραστούν, να αναζωογονηθούν και να χαλαρώσουν πριν επιστρέψουν στη δουλειά.

Η λέξη «σιέστα» προέρχεται από το λατινικό «sexta», που σημαίνει την έκτη ώρα αφότου κάποιος ξυπνά. Για παράδειγμα, αν ξυπνάς στις 8 το πρωί, η «σιέστα» για εσένα είναι έξι ώρες αργότερα, δηλαδή στις 2 το μεσημέρι. Η σιέστα είναι ωφέλιμη για την υγεία μας, διότι λειτουργεί σαν μια επανεκκίνηση για τον εγκέφαλό μας. Ο ύπνος διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά, ωστόσο είναι υπεραρκετός για το restart που χρειάζεσαι.

Η σιέστα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας, διότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη μας. Ακόμα, μας βοηθά να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, παρατηρητικοί και δημιουργικοί στη δουλειά μας. Ένας σύντομος ύπνος μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ξανά ενέργεια, ενισχύει την παραγωγικότητα και συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και των λαθών.

Η ενσωμάτωση ενός σύντομου υπνάκου στο πρόγραμμά σου ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει έναν στόχο για την επόμενη σεζόν. Μπορεί μέσα στην εβδομάδα να είναι δύσκολο να το πετύχεις, ωστόσο υπάρχουν πάντα τα Σαββατοκύριακα και οι διακοπές που πρέπει να ξεκουραζόμαστε και να μαζεύουμε δυνάμεις.

Άσε, λοιπόν, στην άκρη το κινητό και τον υπολογιστή, σβήσε την τηλεόραση, κλείσε το φως και χαλάρωσε έστω και για 15 λεπτά. Προσοχή, όμως: Η σιέστα δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 45 λεπτά. Μετά το ξύπνημα, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να επανέλθει και συνέχισε την ημέρα σου, ούσα πλέον πιο ήρεμη και σίγουρα πιο ξεκούραστη.