και νομοθεσία.Πως θα θεραπεύσουμε τις πληγές μιας φυσικής καταστροφής;
Πως θα προχωρήσουμε στα θέματα της πρόληψης; Τι ρόλο παίζει η νομοθεσία; Τα παραπάνω ερωτήματα μονοπώλησαν τη συζήτηση με θέμα “Φυσικές καταστροφές, αποκατάσταση, συνεργασία και ανθεκτικότητα”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας , παρουσίασε στοιχεία ερευνών για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τον κόσμο, επισημαίνοντας πως οι μελέτες της ΔιαΝΕΟσις καταλήγουν σε πολιτικές προτάσεις.
“Μέχρι το 2050 θα έχουμε μείωση βροχοπτώσεων, αύξηση ακραίων καιρικών φαινόμενων, αύξηση θερμοκρασίας. Εκτιμάται πως 5.5 εκατομμύρια Έλληνες θα αντιμετωπίσουν επιβαρυμένες θερμικές συνθήκες” ανέφερε εξηγώντας πως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου σημαίνει αύξηση ρύπων κατά 8% και αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 8%.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός κλιματικης κρίσης και πολιτικής προστασίας τόνισε πως “όποιος επιμείνει στην κατασταλτική διαδικασία έχει αποτύχει εκ των προτέρων”. Διασαφήνισε πως το Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας δίνει βάρος στην πρόληψη, στην προετοιμασία και στην ανθεκτικότητα και απέδωσε ευθύνες στο νομικό σύστημα της χώρας για τις καταστροφές.
“Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά φταίει το νομικό σύστημα. Το Υπουργείο που ασχολείται με το απρόβλεπτο και το κατεπείγον δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες. Έχει δημιουργηθεί ένα νομικό σύστημα που δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο Σωτήρης Πολύζος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, εντόπισε το παράδοξο στα λόγια του Υπουργού. Ο Υπουργός επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων για να πιάνει τόπο η πρόληψη.
“Πρέπει να προετοιμάσουμε τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης για να δράσουν τις στιγμές της κρίσης”.
Στην ερώτηση του κύριου Πολύζου σχετικά με το αν υπήρξαν δισταγμοί να αναλάβει το συγκεκριμένο Υπουργείο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο Χρήστος Στυλιανίδης απάντησε “
Ο Πρωθυπουργός με κάλεσε στη δύσκολη στιγμή. Δεν θα μπορούσα να πω όχι. Ήταν το Υπουργείο που είχα ως Επίτροπος. Εμείς οι Έλληνες της Κύπρου έχουμε υποχρέωση στο εθνικό κέντρο” Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, εστίασε την ομιλία του στον Ιανό , που έπληξε τη Θεσσαλία.
“Ο Ιανός αποτέλεσε το πεδίο για να εφαρμόσουμε νέες διαδικασίες. Το πρώτο ήταν η ταχύτητα για να σχεδιάσουμε διαδικασίες αποκατάστασης. Το δεύτερο στοιχείο ήταν η δικαιοσύνη, δηλαδή να πηγαίνουν οι πόροι εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Το τρίτο στοιχείο ήταν το πεδίο. Το τέταρτο ήταν η ανθεκτικότητα, δηλαδή να κάνουμε έργα για να πιάσουν τόπο και αυτό που κάνουμε να μη χρειαστεί να το ξανακάνουμε” κατέληξε.
Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας , μίλησε για το εύρος των αναγκών που καλύφθηκαν στον αγροτικό τομέα και για τη γρήγορη αποκατάσταση μετά την τελευταία φυσική καταστροφή στην Καρδίτσα, λέγοντας ωστόσο πως “με τον Ιανό αποδείχτηκε πως οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να κάνουν γρηγορότερα τα έργα”.
Ο Περιφερειάρχης επέλεξε να κλείσει τη βασική του ομιλία με τη φράση “Οι νέοι ηγέτες πρέπει να αισθάνονται άνετα με αυτά που νιώθουμε άβολα”.