Το ελληνικό αρχιτεκτονικό studio Tense κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά ένα τρίγωνο με έναν κύκλο, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή κατοικία από σκυρόδεμα στην Εύβοια, η οποία έκανε τη σύγχρονη Ελλάδα viral σε όλο τον κόσμο.
Σε έναν λόφο με θέα στη θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου δεσπόζει μια κατοικία που απέσπασε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εγκωμιαστικές κριτικές. Η μινιμαλιστική αυτή δημιουργία του ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Tense Architecture Network, ενός δικτύου ταλαντούχων αρχιτεκτόνων που από το 2004 δημιουργεί κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια που αποσπούν βραβεία -μεταξύ αυτών ένα Δημαρχείο 5000m2 στην Κρήτη, την αποκατάσταση του Ενετικού Αρσενάλι και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου τους στο λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και το αστικό πάρκο Καστρακίου στον Πειραιά-, κατάφερε να ξεχωρίσει χάρη στο ιδιαίτερο τριγωνικό της σχήμα.
Αν δει κάποιος από ψηλά αυτή την παράξενη μινιμαλιστική βίλα στην Εύβοια, είναι σαν να βλέπει την κάτοψη ενός πίνακα του Μοντερνισμού: Ένα γιγαντιαίο τρίγωνο που μοιάζει στιβαρό λόγω του εμφανούς σκυροδέματος, το οποίο ταυτόχρονα όμως φαίνεται σαν να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας, σαν τόξο σε ταλάντωση ή σαν έντομο που ανοίγει τα πτερύγιά του για να πετάξει.
Μπροστά του βρίσκεται ένας υδάτινος κύκλος, μια ολοστρόγγυλη πισίνα που έχει κάτι αρχέγονο, σαν ένας βωμός από αρχαία ιεροτελεστία, μέσα από την οποία θα εμφανιστεί η αναδυόμενη Αφροδίτη.
Για τον Μοντερνισμό του 20ου αιώνα, μια τέτοια ανάγνωση που συνδυάζει την αρχαία ελληνική μυθολογία και τη μαγεία της τριγωνομετρίας, με την προσπάθεια ενός κατακερματισμένου κόσμου που αναζητά το νόημα στην ποίηση, είναι απολύτως συμβατή. Πώς όμως μια -κάπως υπερβατική- οπτική της πραγματικότητας όπως αυτή μπορεί να γίνει βιώσιμη σε μια σύγχρονη, απόλυτα λειτουργική κατοικία του σήμερα;
Η κατοικία όπως φαίνεται από το δρόμο – Φωτογραφία: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Πώς είναι να ζει κάποιος σε μια τριγωνική κατοικία με γυάλινα ανοίγματα που μοιάζει βγαλμένη από κάποιο όνειρο του Αρίσταρχου του Σάμιου ή του σουρεαλιστή Αντρέ Μπρετόν που ονειρευόταν να ζει σε ένα γυάλινο σπίτι μέσα στην καρδιά της απόλυτης διαφάνειας;
Άποψη από τη μίνιμαλ τραπεζαρία που έχει θέα στη θάλασσα και στην πισίνα –
Το σπίτι αν και εξωτερικά φαίνεται λεπτό σαν να βλέπεις ένα τρισδιάστατο τρίγωνο από το πλάι, είναι απολύτως λειτουργικό με πολύ άνετους χώρους που τους χαρακτηρίζει μια λιτή πολυτέλεια.
Κυκλικά γυάλινα ανοίγματα χαρίζουν φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους όπως αυτός ο διάδρομος –
Φωτογραφία: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Σκυρόδεμα, ατσάλι, καθαρές επιφάνειες, στιβαροί όγκοι και design minimal έπιπλα αποτελούν τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλους τους χώρους: από το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα, μέχρι τις πιο ιδιωτικές ζώνες όπως τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια.
Η θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο είναι απολαυστική και χαλαρωτική – Φωτογραφία: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Η κατοικία χτίστηκε έτσι ώστε όλοι αυτοί οι χώροι να απολαμβάνουν τη μοναδική θέα στη θάλασσα και να συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον του Ευβοϊκού Κόλπου.
Το μίνιμαλ σαλόνι βλέπει από τη μια πλευρά στη θάλασσα και από την άλλη στην εσωτερική αυλή της κατοικίας – Φωτογραφία: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Μια κατοικία-ωδή στην τριγωνομετρία
Οι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν το γωνιακό επικλινές οικόπεδο, δημιουργώντας έναν όγκο από σκυρόδεμα, ατσάλι και κρύσταλλο, ο οποίος στις δύο τους άκρες είναι αιχμηρός, αλλά στην καρδιά του είναι καμπυλόγραμμος και θηλυκός. Αυτή η συνεχής συνομιλία των τριγωνικών και κυκλικών σχημάτων διαμορφώνει την αισθητική γραμμή ολόκληρου του οικοδομήματος. Η είσοδος καθώς και το γκαράζ βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο. Από εκεί μια κυκλική σκάλα οδηγεί στον όροφο που φιλοξενεί το σαλόνι και την τραπεζαρία με τη μοναδική θέα, την κουζίνα και τα υπνοδωμάτια.
Στο αίθριο έχει τοποθετηθεί ένα τραπέζι με καρέκλες συνθέτοντας μια γωνιά χαλάρωσης
Όλοι οι κυρίως χώροι της κατοικίας βρίσκονται στην περίμετρο ενός άτυπα τραπέζιου αιθρίου που φιλοξενεί μια εσωτερική αυλή, μια δροσερή minimal όαση από σκυρόδεμα με μια μελιά που μεγαλώνει στην καρδιά της.
Η είσοδος της κατοικίας – Φωτογραφία: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Στο εσωτερικό, μια γήινη παλέτα συμπληρώνει αρμονικά τον γκρίζο τόνο που κυριαρχεί από το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα της κατασκευής που υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και Νέστορας Σκαντζούρης.