Ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός συζήτησε θέματα του συστήματος υγείας με τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.
Ο κ. Πνευματικός σημείωσε ότι υπάρχει κινητικότητα στα θέματα υγείας από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως είναι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, και έχει πολλές θετικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η εισαγωγή των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Τόνισε, όμως, ότι είναι μόνο ένα βήμα σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν στο ΕΣΥ και θα ήταν ίσως πιο δόκιμο να υπάρχει μία ολιστική αντιμετώπιση, αντί για μια τμηματική επίλυση προβλημάτων.
Αναφέρθηκε ξανά σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ολιστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, όπως ο νέος υγειονομικός χάρτης, η στήριξη των νοσοκομείων που θεωρούνται κομβικά σε κάθε περιοχή, η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΚΑΒ, οι προμήθειες κ.α., λέγοντας ότι ο βασικότερος στόχος είναι να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της κανονικής λειτουργίας τους.
Ως παράδειγμα, έφερε το γεγονός ότι, παρόλο που η κυβέρνηση προκήρυξε πολλές θέσεις ιατρών ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μένουν άγονες, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή κίνητρο στον ιατρικό πληθυσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπαίνουν οι θέσεις αυτές στην αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, στις Ιατρικές σχολές της χώρας δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις μελών ΔΕΠ εδώ και χρόνια. Μόλις πρόσφατα, προκηρύχθηκαν 20 θέσεις στο ΕΚΠΑ για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, κόβεται κάθε κίνητρο για έναν νέο γιατρό, με μόνη λύση το εξωτερικό, οδηγώντας στο λεγόμενο brain drain. Πρότεινε, λοιπόν, τη μεταφορά θέσεων που μένουν άγονες προς τα Πανεπιστήμια.
Όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, είπε πως αν δεν οριοθετηθεί και θεσμοθετηθεί απόλυτα η κανονική, πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου, είναι ορατός ο κίνδυνος να αποκτήσουμε νοσοκομεία διαφόρων ταχυτήτων στο θέμα αυτό.
Η λειτουργία του συστήματος, όπως είπε, πρέπει να προβλέπει τη δημιουργία πρωινής λίστας χειρουργείου σε κάθε νοσοκομείο, βάσει της οποίας ο ασθενής θα χειρουργείται σε καθημερινή βάση από τον γιατρό που είναι διαθέσιμος τη συγκεκριμένη μέρα, όπως γίνεται π.χ. στην Αγγλία και στον υπόλοιπο κόσμο. Αντιστοίχως, ο κάθε γιατρός θα έχει υποχρέωση να εργάζεται στην πρωινή λειτουργία ορισμένες ημέρες, ώστε το απόγευμα να μπορεί να κάνει χειρουργεία, με μία κανονική και αναλογική αμοιβή. Διαφορετικά, αν ένας γιατρός μπορεί να αρνείται να χειρουργεί το πρωί και να ωθεί τους ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία, κατά παράβαση της διαδικασίας, θα μετακυλιστεί το βάρος πάλι στον ασθενή.
««Η επιλογή συγκεκριμένου γιατρού δεν είναι απόλυτα συνυφασμένη με την έννοια του ΕΣΥ όπως ξεκίνησε και όπως λειτουργεί το αντίστοιχο δημόσιο σύστημα υγείας σε άλλες χώρες… Να πούμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να κρυβόμαστε, υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας συγκεκριμένο γιατρό. Πρέπει να τους δώσουμε αυτό το δικαίωμα, ο γενικός πληθυσμός όμως δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει. Το κάθε νοσοκομείο θα κάνει λίστες χειρουργείου οι οποίες θα εκπληρώνονται με το σύστημα της πρωινής λειτουργίας» σημείωσε.
Η δυνατότητα αυτή βασίζεται στο απόλυτο γεγονός ότι ο γιατρός για να εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα προσόντα και προϋποθέσεις για να κάνει τη δουλειά του, άρα δεν πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στο ποιος θα αναλάβει το περιστατικό.
Επιπλέον, διαχωρίζοντας την πρωινή από την απογευματινή λειτουργία, όλες οι πρόσθετες αμοιβές θα είναι στο φως της ημέρας. Εφόσον ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα θα είναι νόμιμος και διαφανής, θα χαθούν οι όποιες αμφιβολίες.
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης των γιατρών στη χώρα μας, σε σύγκριση με συστήματα υγείας του εξωτερικού. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, κάθε γιατρός οφείλει ανά 10 χρόνια να πιστοποιείται εκ νέου στην ειδικότητά του, βάσει κριτηρίων όπως ο αριθμός χειρουργείων και επιπλοκών και η υποχρεωτική παρακολούθηση διαλέξεων. «Στην Ελλάδα ο γιατρός παίρνει την ειδικότητα, χωρίς καμία αξιολόγηση ποτέ ξανά. Έχω ξαναπεί ότι πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις και για την άδεια επαγγέλματος, στο εξωτερικό είναι εκ των ουκ άνευ, εδώ ο γιατρός πάει με το πτυχίο ιατρικής στη Νομαρχία και παίρνει άδεια που μένει εσαεί» είπε κλείνοντας.