Νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στη λαίλαπα του αυξημένου ενεργειακού κόστους που δημιουργεί εν πολλοίς και το κύμα ακρίβειας φαίνεται ετοιμάζει η κυβέρνηση.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προϊδέασε για την εξέλιξη επισημαίνοντας πως «πολύ σύντομα, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής έκρηξης».
Ο κουμπαράς και η δέσμη μέτρων Το τελευταίο διάστημα, και μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ο κουμπαράς από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο νέος κύκλος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και. σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα είναι, η δύναμη πυρός να διοχετευθεί στη στήριξη των ευάλωτων και κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.
Η δέσμη μέτρων που εξετάζεται επιδιώκει να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό το άλμα του κόστους διαβίωσης, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλόμισθούς και ανέργους. Δεν αποκλείεται από τον Μάιο κιόλας να ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη της εφαρμογής των μέτρων που υλοποιήθηκαν εκτάκτως τον Απρίλιο όπως η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών, δηλαδή της επιταγής ακρίβειας. Ως λύση για την ενίσχυση των νοικοκυριών η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει εκ νέου μετά τις γιορτές έκτακτα επιδόματα σε οικογένειες και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, σε χαμηλοσυνταξιούχους και στους δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων που έχουν τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι μόνο, στον αέρα.
Η ενίσχυση αυτή θα είναι η δεύτερη σε σειρά αφού ήδη οι παραπάνω περιμένουν μέχρι τις 21 του μήνα να εισπράξουν τις ενισχύσεις που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και για τους επόμενους μήνες. Από τους υπολογισμούς που έγιναν εκτιμάται ότι απαιτείται συνολικά επιπλέον κονδύλι 2 έως 4 δισ. ευρω για 12 μήνες που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται είναι:
1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος. Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.