Πρεμιέρα έκανε το ρεπορτάζ 32 λεπτών με τίτλο “διαφωνία για την Πράσινη Ενέργεια” την Κυριακή 9 Μαίου ταυτόχρονα σε Γαλλία και Γερμανία.
Από τις επιλογές γλώσσας επιλέξτε international για να ακούτε τα ελληνικά, σύντομα και υπότιτλοι όπως και μεταγλώττιση στα Ελληνικά για να μπορείτε να καταλαβαίνετε και τα λόγια του εκφωνητή. Μια ματιά στους αγώνες που γίνονται από τους ανθρώπους για το κοινό καλό όλων για την διάσωση της φυσικής και πολιτιστικής του νησιού.
https://www.arte.tv/de/videos/100300-062-A/re-windraeder-in-der-aegaeis/
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Ελλάδα θέλει να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα και ταυτόχρονα να αυξήσει μαζικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην Εύβοια, σε βάρος της φύσης και του πολιτισμού.
Αλλά πολλοί κάτοικοι δεν θέλουν πλέον να το αποδεχτούν αυτό.
Περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες βρίσκονται ήδη στην Εύβοια, τουλάχιστον οι διπλάσιες πρόκειται να προστεθούν. Η ηλεκτρική ενέργεια εξυπηρετεί ένα φιλόδοξο έργο της κυβέρνησης: την πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Έως το 2030, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πρόκειται να ολοκληρωθεί και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά. Όμως αντίσταση σχηματίζεται στην Εύβοια.
Για τον ορειβάτη και φυσιολάτρη πρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Αναστάσιο Μπαλτά, τα αιολικά πάρκα σημαίνουν πολύ περισσότερη περιβαλλοντική καταστροφή από την ονομαστική τους προστασία της φύσης.
Οι ανεμογεννήτριες θα διαρκέσουν ίσως για 20 χρόνια. Μετά από αυτό, είναι άχρηστα. Όμως ολόκληρες βουνοκορφές ισοπεδώθηκαν, δάση κόπηκαν, ιστορικοί αρχαιολογικοί χώροι χύθηκαν σε μπετόν. Και αυτοί που κερδίζουν από αυτό είναι μερικές μεγάλες εταιρείες».
Η Εύβοια έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη μόλις από την καταστροφή των πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021. Σχεδόν το ένα τρίτο των δασών και των αγρών στο νησί κάηκαν, πολλοί κάτοικοι έχασαν τα προς το ζην.
Η πίεση για τοποθέτηση ανεμογεννήτριας σε κάθε ελεύθερη περιοχή του νησιού επιδεινώθηκε από τις πολλές φαινομενικά άχρηστες περιοχές. Αυτό όμως θα σήμαινε για πολλούς νησιώτες ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη ζωή τους ως παραγωγοί Ρετσίνας, μικροκαλλιεργητές ή μελισσοκόμοι. Ο Αναστάσιος Μπαλτάς φοβάται ότι η πατρίδα του θα γίνει η μπαταρία ολόκληρης της χώρας. “Οι ντόπιοι άνθρωποι που ζουν στα χωριά, τα ζώα, τα φυτά ακόμα και τα βουνά – έχουμε επίσης δικαίωμα σε μια όμορφη ζωή. Δεν θέλουμε να γίνουμε μονοκαλλιέργεια αιολικής ενέργειας!”
Το νησί της Εύβοιας έχει ήδη πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα μετά την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους στην Βόρειο Εύβοια και την μεγαλύτερη συγκέντρωση αιολικών στην Ευρώπη στην Νότιο Εύβοια τα πράγματα έγιναν χειρότερα πολύ σύντομα.
Βρίσκεται σε άμεση απειλή και η κεντρική δασώδης προστατευόμενη περιοχή natura 2000 από βιομηχανοποιήση – πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στο Νημποριό.