Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα -Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές
Το ζήτημα των υποβρυχίων
Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.
Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.
Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.
Μπέρμποκ: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή
Από την πλευρά της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων ανέφερε «να υπάρξουν επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή».
Χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ είπε «για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερο. Και μάθαμε περισσότερα για τα τραύματα. Μια βαθιά τομή μεταξύ των χωρών μας, είναι η ναζιστική εποχή. Η Γερμανία φέρει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μια οδυνηρή ενοχή. Καταλαβαίνω ότι σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε καθαρή βάση που μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο. Για εμένα σημαντική είναι η δική μας ευθύνη να τη γνωρίζουμε και να μην έχει τέλος. Και μάλιστα αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος. Εγώ ανήκω σε σε διαφορετική γενιά και χθες όταν απομακρυνόμουν από το μνημείο, συνάντησα μία κυρία και μου είπε ότι τότε ήταν βρέφος 6 μηνών και οι γονείς της την έκρυψαν και ήταν χαρούμενη που μίλησε μαζί μου. Αυτό είναι σημαντικό να το δούμε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γιατί η συμφιλίωση δεν είναι αυτονόητο. Ως νέα κυβέρνηση προτιθέμεθα να μάθουμε από την ιστορία, να χτίσουμε βάσεις και να λάβουμε μέτρα επ΄ ωφελείας για τους ανθρώπους, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική νομική άποψη. Θα μπορούσαμε να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους βρίσκονται εν ζωή ή να κάνουμε προγράμματα για τους νεότερους.
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική για εμάς, για να γνωρίσουμε τα θέματα. Επιδιώκουμε ειλικρινή συζήτηση γνωρίζοντας ότι δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που ζητάτε και τα όσα διεπράχθησαν».
H συνάντηση Μπέρμποκ-Μητσοτάκη
Νωρίτερα η Αναλένα Μπέρμποκ είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και ήταν προγραμματισμένο η συνάντηση να διαρκέσει μισή ώρα και μόνο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.