Aπέπλευσε τελικά το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού, σήμερα το πρωί.
Το πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά έφυγε από το λιμάνι της Οδησσού πριν λίγο. Πρόκειται για το πρώτο πλοίο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής που αποχωρεί γεμάτο σιτηρά από την Ουκρανία σύμφωνα με το υπουργείο υποδομών της χώρας. Προορισμός του πλοίου αυτού, ο Λίβανος.
Το υπό σημαία Σιέρα Λεόνε πλοίο Razoni, που μεταφέρει 26.000 τόνους καλαμποκιού, απέπλευσε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπό τον ΟΗΕ.
Η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, υποδαυλίζοντας μια παγκόσμια έλλειψη σιτηρών οδηγώντας τον ΟΗΕ να προειδοποιήσει για κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.
«Η Ουκρανία μαζί με τους εταίρους μας έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα για την πρόληψη της παγκόσμιας πείνας», ανέφερε ο Oleksandr Kubrakov, υπουργός υποδομών της Ουκρανίας.
Ο Κubrakov τόνισε ότι η Ουκρανία έκανε «τα πάντα» για να αποκαταστήσει τα λιμάνια και ότι η άρση του αποκλεισμού θα δώσει στην οικονομία της Ουκρανίας έσοδα 1 δισ. δολαρίων σε συνάλλαγμα.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πλοία, καθώς οι διαδικασίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο. Περίπου 20 εκατ. τόνοι σιτηρών είχαν κολλήσει για μήνες στην Ουκρανία περιμένοντας να εξαχθούν. Ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη σιτηρών και αύξηση των τιμών, γεγονός που έφερε πιο κοντά ορισμένες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, προς την επισιτιστική κρίση
Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι 16 πλοία φορτωμένα σιτηρά έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και ότι σχεδιάζουν τα λιμάνια να ανακτήσουν την πλήρη μεταφορική τους ικανότητα τις επόμενες εβδομάδες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο κατά πόσον η Ρωσία θα τηρήσει το λόγο της στη συμφωνία που έκανε για την εξαγωγή σιτηρών.
Η Ρωσία συμφώνησε να επιτρέψει στα πλοία με σιτηρά να φύγουν από την Ουκρανία και ότι δεν θα τους επιτεθεί, σε μια συμφωνία που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας, έναν εξαγωγικό κόμβο της εμπόλεμης χώρας.
Όταν ρωτήθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, η Ρωσία αρχικά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση. Αλλά την επόμενη ημέρα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι έπληξε ένα ουκρανικό πλοίο που μετέφερε δυτικά όπλα και βρισκόταν στο λιμάνι. Οι αρχές της Ουκρανίας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.
Μετά τον αποκλεισμό, η Ουκρανία έχει καταφέρει να εξάγει περισσότερους από 4 εκατ. τόνους σιτηρών μέσω του Δούναβη και των σιδηροδρόμων της, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να φθάσει στα προπολεμικά επίπεδα εξαγωγών των 6 έως 8 εκατ. τόνων το μήνα, λένε οι ειδικοί.
Δυο ημέρες πριν, με αφορμή την έναρξη των εξαγωγών σιτηρών, το λιμάνι της Οδησσού επισκέφθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.