Την ανάγκη διαμόρφωσης σχεδίου αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.
Αναλύοντας τις επιπτώσεις του μείζονος προβλήματος, ο κ. Κεδίκογλου υπενθύμισε την κατάρτιση ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής και την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με στοχευμένες δράσεις ενισχύουμε κατά προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «Στη ‘ρίζα’ των ανατιμήσεων βρίσκεται το ενεργειακό. Έστω και με καθυστέρηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να οδεύει σε αυτό που ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κοινή αντιμετώπιση. Η Ε.Ε. είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος καταναλωτής, οπότε πρέπει να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο για να μπορέσει να κρατήσει-όσο μπορεί- υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση», τόνισε.
Παράλληλα, θύμισε ότι η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 3-4 μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε και ακολούθησε ένα οδυνηρό οικονομικό ντόμινο ανατιμήσεων στον πρωτογενή τομέα. «Η ανατίμηση του φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση 400% της τιμής της αμμωνίας που συμπαρέσυρε τις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και ευρύτερα το κόστος παραγωγής», επισήμανε και υπογράμμισε ότι έχει αναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό έκτακτη ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
Σε ότι αφορά τη ρητορική προκλήσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο ΥφΑΑΤ εκτίμησε ότι η στάση του περιέχει στοιχεία μιμητισμού από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι το αδιέξοδο του Ρώσου προέδρου θα επηρεάσει και τη στάση της Άγκυρας. «Ωστόσο, επί του παρόντος ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος», κατέληξε.