Κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη και αγαθά 

Έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη και αγαθά, αλλά πρωτίστως στους λογαριασμούς της ενέργειας. Σημάδια βελτίωσης δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Aντίθετα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο φετινός χειμώνας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι φυσικό να εντείνεται η απογοήτευση, η ανησυχία, αναπόφευκτα η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση των πολιτών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι τους τελευταίους έξι μήνες, οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια στην κοινωνία, καθώς έχει σημειωθεί αύξηση 21% σε βασικά αγαθά ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει.  Δραματικές είναι οι συνέπειες της συνεχιζόμενης ακρίβειας για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να κάνουν περικοπές προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολλές υποχρεώσεις τους.

Ενεργειακό κόστος- Επιδοτούν την ακρίβεια και τα καρτέλ στην ενέργεια

Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επανα-χρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη.

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, όμως δεν είναι αλήθεια. Τα τιμολόγια που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές είναι από τα ακριβότερα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προσέγγισαν το 1,1 δισεκ. ευρω τον Σεπτέμβριο και θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Καταλήγουμε να επιδοτούμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι τα υπερκέρδη των εταιρειών. Μέσα σε ένα χρόνο το φυσικό αέριο στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 220% ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 62%.

Αντίθετα εμείς στο ΠΑΣΟΚ, επιμένουμε το βάρος να κατανεμηθεί ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρείες με την επιβολή ενός κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε να μην επιδοτείται η κιλοβατώρα το ίδιο για τον φτωχό και τον πλούσιο, με ουσιαστικά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και φορολογικές ελαφρύνσεις πχ έκπτωση φόρου για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σπίτια και μείωση ΦΠΑ για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά.

Η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2021 με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Στην πρώτη θέση ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα η Ελλάδα

Ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε μετά βαϊων και κλάδων ότι είμαστε οι 2οι φθηνότεροι στο ρεύμα στην Ευρώπη, όταν με βάση επίσημα στοιχεία (HEPI: ‘’Household Energy Price Index for Europe’’, September 2022) είμαστε οι 13οι φθηνότεροι στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο.
Και μάλιστα η 13η θέση καταλαμβάνεται λόγω των μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων. Διαφορετικά είμαστε την 1η θέση της ακρίβειας! Δε μπορεί ο δημόσιος διάλογος για ένα τόσο κρίσιμο θέμα να διεξάγεται με λάθος στοιχεία και με ψευδείς εντυπώσεις. Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις ξέρουν τι πληρώνουν.

Συζήτηση για αλλαγή ωραρίου καταστημάτων

Ενώ παρακολουθούμε με έκπληξη τη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ κυβέρνησης και εμπορικών συλλόγων για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απλές και λειτουργικές λύσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, προσπαθεί με τεχνάσματα να μεταφέρει το πρόβλημα στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Μάλλον έχει προεξοφλήσει ότι ούτως ή άλλως, οι καταναλωτές με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη τους, θα επισκέπτονται τα καταστήματα ολοένα και λιγότερο.
Είναι αυτή η ίδια πολιτική παράταξη που ενώ πέτυχε την πλήρη απορρύθμιση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τώρα συζητά τη μείωση των ωρών λειτουργίας, για να ωφελήσει κυρίως τα μεγάλα καταστήματα.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στα αυτονόητα: μείωση της φορολόγησης στα καύσιμα και ουσιαστική ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της ρευστότητας των εμπορικών καταστημάτων.

Ακρίβεια – Ανατιμήσεις προϊόντων

Το τελευταίο εξάμηνο έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής που ξεπερνάει το 21%. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα και να προστατεύσει τους καταναλωτές, τους αφήνει βορά στην αισχροκέρδεια, που μειώνει δραματικά το πραγματικό εισόδημα.
Όπως έχουμε επισημάνει στο ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2021, χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά με την επιβολή προστίμων για να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να συγκρατηθούν οι τιμές.

Χατζηδάκης: «Κρύψτε τους ανέργους – Διαγράψτε τους από τον ΟΑΕΔ»

Και μέσα σε όλα αυτά μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την «εξαφάνιση» των ανέργων, ο μεγάλος αριθμός των οποίων χαλάει το πολιτικό της αφήγημα.

Έναν και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, υπεγράφη από τον διοικητή του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη το νέο ποινολόγιο των ανέργων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα και την επιστροφή ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Την ώρα που ο ίδιος έδωσε αύξηση 1.000 ευρώ στον εαυτό του!

Η κίνηση αυτή ήρθε την ημέρα κατά την οποία η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων τον Αύγουστο ανήλθε σε 569.609 άτομα, όταν για τον ίδιο μήνα στα μητρώα του ΟΑΕΔ ήταν εγγεγραμμένοι περίπου 944.000.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 12,2%.

Με πληθωρισμό 12,1% και έκτη θέση στην ΕΕ! Και έχει να κάνει με το έλλειμμα βούλησης πολιτικής της κυβέρνησης να πατάξει την αισχροκέρδεια.

Κατα τ’ άλλα, όλα καλά όπως έγραψαν… οι Financial Times είμαστε στα 7 Οικονομικά Θαύματα του Κόσμου!