Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο για το Κλίμα, COP27, 20 φωτογραφίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μακρινή εικόνα: είναι ήδη εδώ.
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 μέχρι το παγόβουνο που απειλούσε ένα μικρό χωριουδάκι στην Γροιλανδία και από τη φετινή ξηρασία ρεκόρ στην Κίνα μέχρι την αποστεωμένη αρκούδα στον Καναδά και τον υπουργό του Τουβαλού, ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει ήδη αλλάξει.
Έχει μεταμορφωθεί και η ανάγκη για δράση είναι πλέον επιτακτική. Επιτακτική όχι γιατί είναι βέβαιο ότι αν ληφθούν άμεσα ενέργειες θα διασωθεί το περιβάλλον. Ούτε καν. Απλά γιατί αν δεν ληφθούν «είμαστε καταδικασμένοι» όπως το έθεσε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
O Guardian παραθέτει 20 φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.
Καταιγίδες σκόνης έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 2020.
Μια οικογένεια προσπαθούσε να παραμείνει ζωντανή μέσα στην πυρκαγιά, που ξέσπασε στην Ταζμανία τον Ιανουάριο του 2013.
Ο χειρότερος καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε στην Κίνα φέτος το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές οδήγησαν σε ολική καταστροφή καλλιεργειών, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπή λειτουργίας εργοστασίων.
Ένας άνδρας σπρώχνει ένα δορυφορικό πιάτο, που έχει γίνει σχεδία σωτηρίας για κάποια παιδιά στις φονικές πλημμύρες στην περιοχή Jaffarabad του Πακιστάν τον φετινό Αύγουστο.
Νεκρές από την δίψα καμηλοπαρδάλεις στην Κένυα τον Δεκέμβριο του 2021.
Κραυγή βοήθεια. Κάποιος έγραψε την ένδειξη SOS στο Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μαρία τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο υπουργός του Τουβαλού απευθύνεται στους ηγέτες της περυσινής Συνόδου για το Κλίμα, Cop26, στην Γλασκώβη, ενώ στέκεται μέσα στη θάλασσα για να δείξει πόσο έχει ανέβη η στάθμη στο νησί, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Earthrise»: η φωτογραφία απαθανατίστηκε από τον αστροναύτη William Anders στις 24 Δεκεμβρίου 1968 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Apollo 8 – της πρώτης αποστολής με πλήρωμα σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
«Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι ζούσαμε σε αυτόν τον εύθραυστο πλανήτη και έπρεπε να τον φροντίσουμε», παρατήρησε αργότερα ο ίδιος σχολιάζοντας τον αντίκτυπο, που είχε η φωτογραφία. «Αυτό είναι το μόνο σπίτι που έχουμε».
Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία όπως απεικονίστηκε σε μία αποκαρδιωτική εικόνα τον Αύγουστο του 2019.
Οι πλημμύρες στη Βενετία τον Νοέμβριο του 2019. Πριν από τρία χρόνια, η Βενετία επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Αυτή η φωτογραφία με ανθρώπους που στέκονται στο νερό μέχρι τους μηρούς μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου αποτυπώνει το μέγεθος της πλημμύρας.
Περισσότερο από το 80% της πόλης βυθίστηκε, προκαλώντας ζημιές που υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ. Δύο άνθρωποι πέθαναν.
Αυτή η φωτογραφία από τον Φεβρουάριο του 2022 δείχνει την απόκοσμη σκηνή ενός χωριού φαντάσματα που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια ξηρασίας στην περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία.
Ο Charlie Veron, γνωστός και ως «νονός των κοραλλιών» για την πρωτοποριακή του δουλειά στο περιβάλλον και τη θάλασσα, τράβηξε την πρώτη φωτογραφία κοραλλιών που δημοσιεύθηκε και απεικόνιζε την λεύκανση, που είχαν υποστεί. Τότε, ήταν αρχές της δεκαετίας του 1980.
Τότε, νόμιζε ότι ήταν ένα νέο είδος του συνήθως πολύχρωμου οργανισμού. Τώρα ο κόσμος γνωρίζει ότι τα λευκά κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι ενός οικοσυστήματος που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η φωτογραφία είναι από τον Μάρτιο του 2017.
Μια εταιρεία στην Καλιφόρνια βάφει με πράσινο σπρέι το γρασίδι τον Μάιο του 2015.
Χάσκι τραβούν ένα έλκηθρο μέσα στο νερό σε περιοχή της Γροιλανδίας τον Ιούνιο του 2019.
Τον Ιούλιο του 2022 ένας Φρουρός της Βασίλισσας πίνει μια γουλιά νερό κατά τη διάρκεια του καύσωνα που έσπασε τα ρεκόρ στο Λονδίνο.
Παίχτες του γκολφ στην πολιτεία της Ουάσιγκτον συνεχίζουν ανενόχλητοι κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που μαίνεται πίσω τους στον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο ήλιος καίει βάναυσα πάνω από ένα αστικό τοπίο τυλιγμένο στην αιθαλομίχλη. Αυτή είναι η πόλη Mexicali, μια πόλη ακριβώς νότια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στη Βόρεια Αμερική. Η φωτογραφία είναι από την Πρωτοχρονιά του 2018.
«Θέλαμε οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι όταν οι επιστήμονες λένε ότι οι πολικές αρκούδες μπορεί να εξαφανιστούν, ο τρόπος με τον οποίο θα πεθάνουν είναι μέσω μιας αργής, επώδυνης ασιτίας», λέει η φωτογράφος Cristina Mittermeier.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Mittermeier και ο σύζυγός της και συνάδελφός της φωτογράφος Paul Nicklen, έγιναν πρωτοσέλιδα παγκοσμίως μετά τη δημοσίευση του βίντεο μιας αδυνατισμένης πολικής αρκούδας να αγωνίζεται σε ένα τοπίο χωρίς πάγο στην καναδική Αρκτική.
Για μια εβδομάδα τον Ιούλιο του 2018, ένα γιγάντιο παγόβουνο ύψους 100 μέτρων δέσποζε απειλητικά πάνω από ένα μικροσκοπικό χωριό στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας.
Οι κάτοικοι εκκένωσαν το χωριό και ο κόσμος παρακολούθησε με αγωνία: εάν το κομμάτι του παγόβουνου βάρους 10 εκατομμυρίων τόνων έσπαγε θα προκαλούσε τσουνάμι και θα κατέστρεψε τον οικισμό Innaarsuit.
Τελικά, απομακρύνθηκε από την ακτή αλλά καθώς οι παγετώνες λιώνουν, είναι βέβαιο ότι θα δούμε περισσότερες μάζες πάγου να σπάνε και να επιπλέουν επικίνδυνα κοντά στη στεριά.