Η καλλιέργεια τρούφας και οι πολλαπλές δυνατότητες μεταποίησής της είναι μια σύγχρονη δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα που μπορεί επίσης να συνεισφέρει και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, σημείωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, στην Ημερίδα της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε. με θέμα «Η προσοδοφόρα καλλιέργεια της τρούφας στο Νέο Δάσος – Δυνατότητες, Οφέλη και Προοπτικές».
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε δήμους της βόρειας Εύβοιας – Λίμνη και Ιστιαία-, στο πλαίσιο δράσεων προβολής και εμψύχωσης του τρέχοντος LEADER, CLLD-LEADER Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας 2014-2020.
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κεδίκογλου, προέταξε την προοπτική βιώσιμης συνεργασίας επαγγελματιών του δάσους τονίζοντας ότι «Η καλλιέργεια της τρούφας ταιριάζει στον τόπο μας, είναι μια καλή προοπτική για τους ανθρώπους τους δάσους, υλοτόμους και ρητινοσυλλέκτες. Έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν ομάδες παραγωγών και να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΥπΑΑΤ για μια προσοδοφόρα δραστηριότητα».
Ο ΥφΑΑΤ επισήμανε και τη συνεισφορά της καλλιέργειας στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, εξηγώντας ότι το «κυνήγι της τρούφας» αποτελεί μια εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα που προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Απέδωσε τον χαρακτηρισμό «χαβιάρι της γης» και ανέλυσε τα οφέλη από την καλλιέργεια και εμπορία της τρούφας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα προϊόν υψηλής γαστρονομικής και οικονομικής αξίας.
Τέλος, μίλησε και για την ανάπτυξη νέων δομών δραστηριοτήτων όπως είναι η επεξεργασία, η μεταποίηση και συσκευασία του προϊόντος.
Στο πάνελ των ομιλητών, συμμετείχαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, ειδικοί στην οικονομία, την καλλιέργεια, την συλλογή, τη χρήση της τρούφας, οι οποίοι ανέλυσαν τη δημιουργία και την ανάπτυξη πιλοτικών καλλιεργειών τρούφας σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, μέσα και από συνέργειες.