Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα πραγματοποιεί έρευνες και μιλάει ανοιχτά για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Η νέα έρευνα που έρχεται από την Γαλλία, βάζει στο κάδρο τη ζημιά που προκαλούν οι επεξεργασμένες τροφές στον εγκέφαλο μας.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξηγεί ότι όταν τρώμε πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων, το σώμα μας ανγκάζεται να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός μας.
Όμως όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα που καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, τόσο πιο ανθεκτικοί γινόμαστε στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα σταματάει να ανταποκρίνεται σε αυτή.
Η έρευνα έγινε σε άτομα ηλικίας 20 ετών εώς 30, και σε απολύτως υγιείς ενήλικες.
Βρέθηκε λοιπόν πως όσοι κατανάλωναν σανκ και τροφές επεξεργασμένες, μειώνονταν οι γνωστικές τους ικανότητες και αντιμετώπιζαν προβλήματα κατανόησης και συγκέντρωσης.
Όσο μεγαλύτερες ήταν οι ποσότητες, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ζημιά. Όμως όταν σταματούσαν να καταναλώνουν αυτές τις τροφές, ο εγκέφαλος επέστρεφε στα κανονικά δεδομένα του.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.