Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κίνας καθώς μια μυστηριώδης πνευμονία «χτυπάει» σχεδόν αποκλειστικά τα παιδιά και τα στέλνει στο νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία που σαρώνει τη βόρεια Κίνα.
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπήρξε αύξηση των περιστατικών αναπνευστικών ασθενειών, αποδίδοντάς τα στην άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών», τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter), ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ανακοίνωση είναι αυθεντική, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».
Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ιδίως ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρουσμάτων πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με εργαζόμενους σε κλινικές και με επιστήμονες μέσω των συνεργασιών του και των υφιστάμενων κινεζικών τεχνικών δικτύων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους ασθενείς, θύμισε ο ΠΟΥ.
Δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το πώς έγινε δεκτό το αίτημα, ούτε αν έλαβε τα δεδομένα που ζήτησε.
Ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Η έλλειψη συνεργασίας στηλιτεύτηκε επίσης από τον ΠΟΥ και διάφορες χώρες στην έρευνα που διενεργείται γα να να εξακριβωθεί πώς προέκυψε η πανδημία, ερώτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.
Γεμάτα από άρρωστα παιδιά τα νοσοκομεία της Βόρειας Κίνας
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ProMED (μια διαδικτυακή ιατρική κοινότητα που είχε θέσει ερωτήματα στα τέλη του 2019 σχετικά με μια άγνωστη ασθένεια που κυκλοφορούσε στη Ουχάν και αργότερα εξελίχθηκε στην COVID-19) σημείωσε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων μη διαγνωσμένης πνευμονίας μεταξύ παιδιών στη βόρεια Κίνα.
Το FTV News, ένα μέσο ενημέρωσης της Ταϊβάν, ανέφερε ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία στο Πεκίνο, τη Λιαονίνγκ και αλλού «έχουν κατακλυστεί από άρρωστα παιδιά» και οι γονείς άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι αρχές «κρύβουν μια νέα επιδημία». Τονίζει ότι οι γιατροί δίνουν μάχη στα νοσοκομεία καθώς δέχονται τεράστιο αριθμό ασθενών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορούσε να γίνει διάγνωση νωρίτερα, ενώ τα παιδιά παρουσίασαν υψηλό πυρετό και εμφάνιζαν πνευμονικούς όζους, χωρίς να βήχουν ή να έχουν άλλα συμπτώματα.
Τα σενάρια και οι φόβοι για νέα πανδημία
Η Telegraph επικαλείται το σύστημα επιτήρησης ProMed που προειδοποίησε πρώτο για τον κορωνοϊό το 2019 και αναφέρει πως «υποδηλώνεται ένα μεγάλο ξέσπασμα μιας άγνωστης αναπνευστικής ασθένειας. Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η επιδημία, καθώς θεωρείται περίεργο που τόσα πολλά παιδιά προσβλήθηκαν τόσο γρήγορα».
Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια αναφέρουν ότι η μυστηριώδης πνευμονία που σαρώνει τα παιδιά, μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία ή ακόμη χειρότερα σε πανδημία, όπως ο κορωνοϊός, επειδή θεωρούν πως πρόκειται για αχαρτογράφητη και άγνωστη νόσο.
Από την άλλη οι ειδικοί είναι πιο καθησυχαστικοί καθώς τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση λόγω έλλειψης ανοσίας που προκλήθηκε από την αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό.
«Είναι το πρώτο κύμα λοιμώξεων από πνευμονία από μυκόπλασμα από τότε που τα περισσότερα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού καταργήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους», είπε ο Zhou Huixia, διευθυντής του ιατρικού κέντρου για παιδιά στο Έβδομο Ιατρικό Κέντρο του Κινεζικού Γενικού Νοσοκομείου PLA.
Οι γιατροί θεωρούν πως η νέα πνευμονία συνδέεται με το Mycoplasma pneumoniae γιατί η Κίνα ουσιαστικά κάνει τον πρώτο της χειμώνα χωρίς αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός δεν διατρέχει κίνδυνο για νέο ιό, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Ευρώπη, ειδικά στη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ μετά την χαλάρωση των μέτρων, όπου παρουσιάστηκαν εξάρσεις γρίπης και του ιού RSV.
Προειδοποιούν όμως πως το υγειονομικό σύστημα της Κίνας, οφείλει να έχει σε ετοιμότητα τους γιατρούς, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να υπάρξουν πολλές εισαγωγές παιδιών, με αποτέλεσμα να φορτωθεί το σύστημα υγείας.