Μπορεί ένας φρεσκοκομμένος χυμός να μας χαρίσει ενέργεια και να μας «μπουστάρει», ή μήπως ένα φρούτο είναι καλύτερη επιλογή;
Παρόλο που ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, έρευνες έχουν αποδείξει πως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Αυτό υποστηρίζει έρευνα σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μισού φλιτζανιού 100% χυμού φρούτων την ημέρα συνδέεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, ενώ άλλη έρευνα στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ολόκληρων φρούτων – αλλά όχι η κατανάλωση χυμού φρούτων – συνδέεται με 36% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τι κάνει, όμως, την κατανάλωση χυμού ανθυγιεινή σε αντίθεση με την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου; Η Lisa Moskovitz, RDN, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της The NY Nutrition Group, εξηγεί στο livestrong.com τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσουμε να στύβουμε τα φρούτα μας.
Γιατί οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε ολόκληρα φρούτα αντί να πίνουμε τον χυμό τους; Δεν είναι θρεπτικοί και υγιεινοί
Παρά τις ζωτικές βιταμίνες που περιέχει ο χυμός, του λείπει ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, οι φυτικές ίνες.
Από τη ρύθμιση της πέψης έως τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη στην υγεία, λέει η Moskovitz.
Ένα ποτήρι χυμό δεν μας χορταίνει όσο μπορεί να μας χορτάσει ένα μήλο. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο χυμός στερείται φυτικών ινών, γεγονός που σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι, αλλά και επειδή δεν μασάτε την τροφή, αντιθέτως, απλώς πίνετε τον χυμό σας.
«Η έλλειψη μάσησης μπορεί συχνά να προκαλέσει σύγχυση στο σώμα, αφού μπορεί να μην καταγράψει τον ίδιο παράγοντα πληρότητας χωρίς να μασήσει και να καταπιεί κάποια τροφή», λέει η Moskovitz.
«Επιπλέον, ο χυμός μειώνει τον όγκο των γευμάτων σας» λέει. Συγκρίνετε ένα ολόκληρο πορτοκάλι με το μέγεθος του ίδιου πορτοκαλιού μόλις περάσει από έναν αποχυμωτή. Είναι μια σημαντική μείωση. Και παρόλο που τεχνικά παίρνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αισθάνεστε σαν να παίρνετε πολύ λιγότερες.
Επιπλέον, ένα πορτοκάλι μπορεί να σας πάρει πέντε λεπτά για να το φάτε, αλλά μόνο πέντε δευτερόλεπτα για να πιείτε τον χυμό του.
Τέλος, το πιο βασικό, η ζάχαρη! Ο χυμός φρούτων περιέχει περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με τα ίδια τα φρούτα.
Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει 12 γραμμάρια ζάχαρης, αλλά ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει 21 γραμμάρια ζάχαρης.
Μπορεί η ζάχαρη αυτή βέβαια να είναι η γνωστή φρουκτόζη, και να είναι καλύτερη για το σώμα, αλλά όπως λέει η Moskovitz «Το σώμα μας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των φυσικών σακχάρων στα φρούτα έναντι των προστιθέμενων σακχάρων»
Το πρόβλημα στη διάχυτη ζάχαρη του χυμού σε αντίθεση με τη ζάχαρη ενός φρούτου όμως είναι το εξής: Χωρίς τις φυτικές ίνες για να επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, ο χυμός φρούτων μπορεί να αυξήσει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν και «ενεργειακές συγκρούσεις». Αυτό μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα όσους έχουν διαβήτη.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο χυμός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε το φρούτο σας επομένως, όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι καλύτερο να τσιμπολογήσετε ολόκληρα τα φρούτα σας.