Ολοι γνωρίζουν πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, βελτιώνουν την υγεία και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.
Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάτε φρούτα, σύμφωνα με διατροφολόγο
Πότε όμως είναι η κατάλληλη ώρα για να φάμε τα φρούτα που μας αρέσουν; Οι διατροφολόγοι πάντως τονίζουν πως η κατανάλωση των φρούτων με άδειο στομάχι ειδικά ως το πρώτο γεύμα της ημέρας, είναι μια λανθασμένη επιλογή.
Αν είσαι από από αυτούς που λόγω βιασύνης τρώνε μια μπανάνα για πρωινό και μια πίνουν μια κούπα καφέ, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς καθώς όταν τρώμε φρούτα με άδειο στομάχι, ειδικά για πρωινό, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
H φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας. Αν φας μια λοιπόν μπανάνα για πρωινό, μετά από λίγη ώρα θα πεινάς και θα νιώθεις κουρασμένoς, σημειώνουν οι διατροφολόγοι.
Και πάμε στο ερώτημα: «πότε είναι η σωστή ώρα της ημέρας για να τρώμε τα αγαπημένα φρούτα μας»; Η σωστή στιγμή για την κατανάλωση φρούτων θεωρείται γενικά πριν από τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Shikha Agarwal, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της Vogue India. Τα μήλα και τα αχλάδια είναι καλές επιλογές.
Οι διατροφολόγοι επίσης προειδοποιούν να μην καταναλώνουμε τα φρούτα αμέσως μετά από ένα κυρίως γεύμα. «Όταν οι απαιτήσεις σας σε θερμίδες πληρούνται ήδη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετατροπή της φρουκτόζης σε αποθέματα λίπους για μελλοντική χρήση» εξηγεί η διατροφολόγος Agarwal.