η στρατηγική Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας Η πολιτική που θα ακολουθήσει κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την αναχαίτιση της πανδημίας
Με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλη ηλικιακή κατηγορία ή επαγγελματική ομάδα να μπαίνει προσωρινά στο συρτάρι και με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες κινείται η κυβέρνηση, στη σκιά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και της σταθερά υψηλής πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η προθεσμία για να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού οι άνω των 60 ετών έληγε τη Δευτέρα και έχει ξεκινήσει για όσους δεν τήρησαν την υποχρέωση αυτή η επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήδη απέδωσε σημαντικούς καρπούς, καθώς σχεδόν 220.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου ή έκλεισαν το ραντεβού για να την κάνουν, από το τέλος Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, μέχρι χθες. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα, τα οποία έχουν ήδη παραταθεί για μια εβδομάδα ακόμα, μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου.
Η χαλάρωση των μέτρων αυτή τη στιγμή θα έστελνε το λάθος μήνυμα στην κοινωνία, την ώρα που η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, και για αυτό προκρίνεται, προς το παρόν, η νέα παράταση ισχύος των μέτρων, μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα μέτρα αναμένεται να επενεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί αν τη Δευτέρα 31/1 θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, αλλά και τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και τα κέντρα διασκέδασης.
Δικαιώση για την κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση εκτιμούν, παράλληλα, ότι η πολιτική που εφαρμόζουν ως προς την ισορροπία μεταξύ των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανοιχτής οικονομίας και κοινωνίας δικαιώνεται, καθώς, πέραν των άλλων, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά με επιτυχία. Υιοθετήθηκε για τον σκοπό αυτό ένα αυστηροποιημένο πρωτόκολλο με αυξημένα τεστ και εφαρμόστηκε ένα καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε στενή συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Υγείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, για την οποία υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, συντονισμός και άμεση ανταπόκριση στα ζητήματα που εγείρονται, όπως, για παράδειγμα, με τις έκτακτες προσλήψεις εκπαιδευτικών.Τα επιμέρους στοιχεία της πανδημίας, που εξετάζονται στις συσκέψεις που γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα στο Μαξίμου, δείχνουν ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά σε υψηλό επίπεδο, ενώ το ποσοστό θετικότητας έχει επίσης περίπου σταθεροποιηθεί, στο υψηλό επίπεδο του 9%, αλλά με μία αξιοπρόσεκτη και κάπως ελπιδοφόρα πτωτική τάση την τελευταία περίοδο. Τόσο οι αριθμοί αυτοί όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παραμένει στους περίπου 600, θα συνεχίσουν να εμφανίζουν την ίδια τάση τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέσα στις οποίες υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι μπορεί να αρχίσει η αποκλιμάκωση.
«Είδαμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Βλέπουμε ήδη μια αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε από άλλες χώρες οι οποίες προηγήθηκαν ημών ως προς την εκδήλωση του κύματος της Όμικρον δείχνουν ότι είναι λίγο-πολύ σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι: μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη το βράδυ στον ΑΝΤ1, την προηγούμενη εβδομάδα.
Ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο εξής, ο πρωθυπουργός είπε πως «έχουμε μία υποχρέωση αυτήν τη στιγμή, να επιμείνουμε στη βασική μας στρατηγική, η οποία δεν είναι άλλη από το να επιταχύνουμε κι άλλο τη διαδικασία των εμβολιασμών, να κάνουμε πάρα πολλά τεστ και ταυτόχρονα να παίρνουμε τα βασικά μέτρα ασφάλειας, τη μάσκα, όπως μας την υποδεικνύουν οι ειδικοί».