Το Sky News δημοσίευσε μια ανάλυση σχετικά με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, στην οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για δολοφονία, για να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί τώρα;».
«Μήπως ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι αποκαλύπτει την αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν, καθώς προσπαθεί να προβάλλει αυτοπεποίθηση για την κατεύθυνση του πολέμου του στην Ουκρανία;» αναρωτιέται το Sky News στο άρθρο του, και εξηγεί ότι «πολλοί στη Δύση θα υποθέσουν ότι ο Πούτιν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι, δεδομένου του ιστορικού του στη δολοφονία τόσων άλλων».
«Οι πράκτορές του προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν με novichok πριν από τέσσερα χρόνια, άλλωστε», κατά το Sky News, το οποίο προσθέτει ότι «όμως, ο Ναβάλνι ήταν στη φυλακή, απομακρυσμένος και ανίκανος να αποτελέσει μεγάλη απειλή».
«Γιατί να τον σκοτώσουν τώρα;» είναι το ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει η ανάλυση.
Παρακάτω, όσα γράφει το Sky News για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι και το ενδεχόμενο να δολοφονήθηκε
Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός με την εκστρατεία για τη διαφθορά στο Κρεμλίνο.
Παρήγαγε βίντεο που αποκάλυπταν τα πολυτελή παλάτια που είχε χτίσει ο Πούτιν για τον εαυτό του και τους φίλους του.
Αλλά έκανε επίσης εκστρατεία κατά του πολέμου στην Ουκρανία, και αυτό μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Πούτιν – και όχι μόνο λόγω των γεγονότων ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.
Η επιτυχία του υποψηφίου για την προεδρία Μπόρις Ναντέζντιν, που στρέφεται κατά του πολέμου, μπορεί να τρόμαξε τον ηγέτη της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχίσει να συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Οι θορυβημένες αρχές του Κρεμλίνου αντέδρασαν αποκλείοντάς τον από την υποψηφιότητα, επικαλούμενες «τεχνικές παρατυπίες».
Την αντιμετώπισή του πρόσεξε ένας άλλος πολύ γενναίος επικριτής του Πούτιν, ο Βρετανορώσος συγγραφέας Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη φυλακή με κατασκευασμένες κατηγορίες επειδή τόλμησε να μιλήσει εναντίον του καθεστώτος Πούτιν.
Σε ένα άρθρο στην Washington Post, που γράφτηκε από το κελί της φυλακής του αυτή την εβδομάδα, ο Καρά-Μούρζα υποστήριξε ότι για τους απλούς Ρώσους που ανησυχούν από τον πόλεμο, η εκστρατεία του Ναντιέζντιν «δεν ήταν απλώς μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά μια αναγκαία τόνωση του ηθικού σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη, αποθαρρυμένη και όλο και πιο καταπιεσμένη από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας».
Η καμπάνια του Ναντιέζντιν άρχιζε να έχει απήχηση, με μεγάλες ουρές ανθρώπων να περιμένουν για να βάλουν υπογραφές για την υποψηφιότητά του, όπως επισημαίνει ο Καρα-Μούρζα. Διακόσιες χιλιάδες υπέγραψαν, όπως υποστηρίζει.
Ο Ναντιέζντιν δεν επρόκειτο ποτέ να αποτελέσει απειλή σε μια εκλογική αναμέτρηση που ελέγχει πλήρως το Κρεμλίνο, αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητά του αποκάλυπτε ένα συναίσθημα που ο Πούτιν θα ήθελε να εξαφανίσει. Και αυτός μπορεί, επίσης, να ήταν ο λόγος που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι διέταξε τον θάνατο του Ναβάλνι τώρα, για να φιμώσει έναν πολύ πιο χαρισματικό αντίπαλο και επικριτή του πολέμου του στην Ουκρανία, πριν αυτό το αντιπολεμικό πνεύμα συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη.
Ο Πούτιν, σαν τον Στάλιν, εκτελεί πολιτικούς αντιπάλους του, σύμφωνα με αναλυτή
Σύμφωνα με το Sky News, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχει σκοτώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι στο πλαίσιο σχεδίου κλιμάκωσης του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, δήλωσε ένας αναλυτής.
Ο Ariel Cohen, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, συνέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο με τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος εκτελούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο αναφερόμενος θάνατος του Ναβάλνι αποδεικνύει ότι ο Πούτιν οδηγεί τη Ρωσία σε ένα «σκοτεινό, σκοτεινό μέρος», είπε.
Ο Πούτιν μπορεί να σκότωσε τον Ναβάλνι στο πλαίσιο «σχεδίου κλιμάκωσης της σύγκρουσης», λέει αναλυτής
«Αναρωτιέμαι αν αυτό αποτελεί μέρος κάποιου σχεδίου του Πούτιν για την εκκαθάριση πριν από μια μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη», είπε ο ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.
«Υπάρχουν πολλά περισσότερα σημάδια σήμερα ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία», σημείωσε.
«Αυτό το καθεστώς είναι συγκρίσιμο με το καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Στάλιν εκτελούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Οι Ρώσοι είναι «τόσο φοβισμένοι ή φιμωμένοι» που δεν θα υπάρξουν διαδηλώσεις στους δρόμους ως απάντηση, είπε ο Ariel Cohen, ενώ επισήμανε ότι ο Ναβάλνι «αποκάλυψε τη βαθιά, διάχυτη διαφθορά των κυβερνώντων κύκλων», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας.