Καθολική αποχή των δικηγόρων Χαλκίδας, στις 23 Φεβρουαρίου και συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών

Ο Δικηγορικό Σύλλογος Χαλκίδας αποφάσισε την καθολική αποχή κατά την δικάσιμο, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, έγινε επικαιροποίηση της απόφασης για:

Α. Ι. Παράταση της υφιστάμενης στοχευμένης Α Π ΟΧ Η Σ έως και την δικάσιμο της 26ης-02-2024, ημέρα Δευτέρα:
• Από όλες τις ποινικές δίκες (συμπεριλαμβανομένων όσων υπάγονται στο καθεστώς της Νομικής Βοήθειας-
αυτεπάγγελτων διορισμών), εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.
• Από την έκδοση διαταγών πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών και Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
• Από τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. δημοσίου τομέα, πλην Ο.Τ.Α. (εκτός εάν ο διοικούμενος ή ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος του επιθυμούν την εκδίκαση θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον των εντολέων τους).
II. Παράταση της υφιστάμενης Α Π Ο Χ Η Σ – ομοίως έως και την 26η-02-2024, ημέρα Δευτέρα- από όλες τις αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις που υπάγονται στο καθεστώς της Νομικής Βοήθειας και των αυτεπάγγελτων διορισμών, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται κατά το ως άνω ορισθέν χρονικό διάστημα τα σχετικά γραμμάτια προκαταβολής και ενσήμων του Δικηγορικού μας Συλλόγου.
Α Δ Ε Ι Ε Σ κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα έως και την 26ης-02-2024 (εξαιρουμένης της δικασίμου της 23ης/02/2024 καθώς και της ημέρας ψήφισης στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα νομοθετήματα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ότε και θα ισχύσει το κατωτέρω αναφερόμενο πλαίσιο αδειών καθολικής αποχής) θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

  • Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
  • Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον πρώτο και επτά (7) έτη στον δεύτερο βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον πρώτο βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στον δεύτερο βαθμό.
  • Σε ποινικές δίκες δεύτερου βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
  • Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, ενόψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης και ειδικότερα συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
  • Σε αυτόφωρα και συνοδείες.
    ΙΙΙ. ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ κατά την δικάσιμο της 23ης02-2024, ημέρα Παρασκευή, ότε και πρόκειται να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, όπως αναλυτικά αναγράφονται στην από 01-02-2024 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
    Β. Την καθολική αποχή κατά την ημέρα ψήφισης στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις επικείμενες αλλαγές στα νομοθετήματα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (για την ακριβή ημέρα θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση).
    ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ στις 23-02-2024 καθώς και κατά την ημέρα ψήφισης στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα νομοθετήματα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (διαφοροποιημένο σε σχέση με το ανωτέρω ισχύον κατά την διάρκεια της στοχευμένης αποχής έως και την 26-02-2024):
    Άδειες κατά τις ορισθείσες ημέρες της καθολικής αποχής (2302-2024 & κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον ΠΚ και στον ΚΠΔ) θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
  • Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
  • Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα για συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαοκτώ έτη (18) στον πρώτο βαθμό και δεκαεννέα (19) στον δεύτερο βαθμό από τον φερόμενο χρόνο τέλεσης.
  • Σε ποινικές δίκες δεύτερου βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
  • Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, ενόψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
  • Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών.
  • Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού.
  • Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
  • Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
  • Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης: i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο
    Διαμεσολαβητή, ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.
    Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά τις ορισθείσες ημέρες της καθολικής αποχής (23-02-2024 & κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις επικείμενες αλλαγές στον ΠΚ και στον ΚΠΔ):
  • Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων, ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και
  • Δεν θα χορηγούνται άδειες: α) για ασφαλιστικά μέτρα, β) για αιτήσεις αναστολής και γ) για αυτόφωρα, συνοδείες και ανακρίσεις.
  • Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων, αποφάσεων, διαταγών πληρωμής και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
  • Ως προς τις Επιτροπές Δασικών Χαρτών κλπ, δεν θα παραλαμβάνονται φάκελοι, δεν θα δικάζονται αντιρρήσεις και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις. Εφόσον, κατά τη διάρκεια ενός μήνα υπολείπονται συνεδριάσεις για τη συμπλήρωση των ελαχίστων προβλεπόμενων, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής και θα επαναληφθεί η συζήτησή τους μετά το πέρας της αποχής.
  • Η αποχή καταλαμβάνει και την παράσταση κατά την έκδοση συναινετικών διαζυγίων.
    Άδειες κατά τις ημέρες της καθολικής αποχής (23-02-2024 & κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις επικείμενες αλλαγές στον ΠΚ και στον ΚΠΔ) δεν θα απαιτούνται:
    α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
    β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
    γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.
    Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα
    Διοικητικά Δικαστήρια κατά τις ημέρες της καθολικής αποχής (23-02-2024 & κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις επικείμενες αλλαγές στον ΠΚ και στον ΚΠΔ):
    Δεν θα κατατίθενται, άλλως θα ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.
    Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι τόσο κατά την στοχευμένη αποχή έως και την 26η-02-2024 όσο και κατά τις ημέρες της καθολικής αποχής (23-02-2024 & κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις επικείμενες αλλαγές στον ΠΚ και στον ΚΠΔ) αναφορικά με τις ΑΝΑΒΟΛΕΣ προς διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
    Σημειώνεται δε ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για στοχευμένη και καθολική αποχή αντίστοιχα θα πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ.3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, Ο.Τ.Α., Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
    Τέλος, διά της παρούσας υπενθυμίζουμε την πρόσκληση απάντων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που πρόκειται να λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 12:30 μ.μ. στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, με θέματα: i) Ενημέρωση-Κατάσταση Δικαιοσύνης και ii) Αναδιάταξη δικαστικού χάρτη. ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.Χ.