«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιληφθήκαμε ότι η επάρκεια τροφίμων δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη και, το πόσο σημαντικό είναι μια σοβαρή οικονομία να στηρίζεται ισχυρά στην πρωτογενή παραγωγή.» Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ που ήταν χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες», διοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελευσίνα, Σάββατο 24 και Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές και τα θέματα που αντιμετωπίζουν ο χώρος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Στο ερώτημα αν η υδατοκαλλιέργεια είναι ένα αειφόρο σύστημα τροφίμων, «…το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα απαντά με σαφήνεια ότι σαφώς και είναι εφόσον η υδατοκαλλιέργεια παράγει ποιοτικό τρόφιμο σε προσιτή τιμή όλο το χρόνο, προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιφέρεια , εξάγει τεχνογνωσία και συμμετέχει ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας αφού το 80% της παραγωγής εξάγεται με τον ετήσιο τζίρο να ξεπερνά τα € 600.00εκ … », συνέχισε στην τοποθέτηση του καταλήγοντας ότι η υδατοκαλλιέργεια, μεταξύ άλλων, δρα θετικά στην προστασία της θάλασσας από την υπεραλίευση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως επίσης έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα από τις λοιπές ζωικές παραγωγές . Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων συμπεραίνεται ότι πάρα τον τριπλασιασμό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας παραμένει στάσιμος εδώ και 10 χρόνια εξαιτίας της πολύπλοκης αδειοδότησης και του ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική υδατοκαλλιέργειας πρακτικά δεν έχει επιτύχει τους στόχους της και ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τρίτων χωρών όπως η Νορβηγία και η Τουρκία. Απαιτείται εγρήγορση από πολιτική ηγεσία, υπηρεσίες και κλάδο, ώστε « … να επιτευχθούν οι στόχοι του Πολυετούς Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021 – 2030 στον οποίο προβλέπεται ανάπτυξη 20-25,0000 τόνων αλλά χωρίς την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ο στόχος έχει ήδη χαθεί.»
Η ΕΛΟΠΥ εκπροσωπήθηκε αποτελεσματικά στο Συνέδριο. Μαζί με τον Απόστολο Τουραλιά, τοποθετήθηκαν τα Μέλη του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ Lara Barazi-Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και Κωνσταντίνος Μπόκας, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, σε διάφορες θεματικές ενότητες, στους συνέδρους απευθύνθηκαν τα στελέχη της ΕΛΟΠΥ Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Κατερίνα Λύτρα, Επιστημονική Διευθύντρια.
Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) και του European Aquaculture Society (EAS), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.
Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Σχετικά με το Fish from Greece
Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής Fish from Greece που παράγουν τα Μέλη της ΕΛΟΠΥ, έχουν απαράμιλλη φρεσκάδα, υπέροχη γεύση, εξαιρετική ποιότητα και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, την πεντακάθαρη διαυγή θάλασσα της χώρας μας, σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφονται με εξαιρετικής ποιότητας, πλήρως ισορροπημένες μη γενετικά τροποποιημένες ιχθυοτροφές.