Ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων «γεννά» τακτικά νέες τάσεις και μόδες σε όλα τα πεδία φροντίδας και αυτοβελτίωσης. Μέσα σε αυτή τη συνεχή ανανέωση περιεχομένου, εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στη δημοφιλή πλατφόρμα του TikTok η μόδα του «Oatzempic», ενός ροφήματος που υπόσχεται ταχεία απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η συνταγή είναι απλή: Αναμιγνύετε μισό φλιτζάνι ακατέργαστη βρώμη, ένα φλιτζάνι νερό και το χυμό μισού λάιμ. Αυτό το μείγμα είναι παρόμοιο με το «jugo de avena», ένα βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες της Λατινικής Αμερικής, που παραδοσιακά παρασκευάζεται με βρώμη, γάλα, ζάχαρη, χυμό λάιμ και κανέλα. Οι υποστηρικτές του ροφήματος, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μπορείτε να επιτύχετε απώλεια έως και 40 κιλών μέσα σε μόλις δύο μήνες.
Λειτουργεί, όμως, πραγματικά αυτό το ρόφημα;
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Shyla Cadogan, η αποτελεσματικότητα του ροφήματος έγκειται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό γνωστό για την ιδιότητά του να παρέχει ένα αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη και, επομένως, την υπερκατανάλωση τροφής. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες προωθούν την τακτική κίνηση του εντέρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες κενώσεις. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, που περιέχουν ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες και διεγείρουν μια απότομη αντίδραση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που ενισχύει το αίσθημα της πείνας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση αυτής της αντίδρασης. Η ειδικός υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι μπορείτε να διασφαλίσετε επάρκεια πρόσληψης φυτικών ινών από διάφορες τροφές, επομένως η κατανάλωση του ροφήματος δεν κρίνεται απαραίτητη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει την τάση αντικαθιστούν ολόκληρα γεύματα με αυτό το ρόφημα, κάτι που, σύμφωνα με την δρ. Cadogan, συνιστά μια μη βιώσιμη και δυνητικά ανθυγιεινή μακροπρόθεσμα.
Η ειδικός τονίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους θα πρέπει να εστιάζει σε βιώσιμες, υγιεινές πρακτικές, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι σε δραστικές λύσεις, καταδικασμένες να αποτύχουν σε βάθος χρόνου. Ο ακραίος περιορισμός θερμίδων μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε απώλεια βάρους, όμως είναι πιο πιθανό αυτό το βάρος να επανέλθει μετά από ένα διάστημα. Επιπλέον, μέρος αυτής της απώλειας βάρους είναι πλασματικό, καθώς οφείλεται σε απώλεια υγρών ή μυϊκής μάζας, κάτι που δεν είναι ο στόχος.
Η διατροφολόγος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το «Oatzempic» μπορεί να προσφέρει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά δεν αποτελεί την ιδανική λύση για απώλεια βάρους. Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και οι βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς διαχείρισης του βάρους.