Αν διστάζετε να παραδεχτείτε στους φίλους και την οικογένειά σας ότι τα ταξίδια σας αγχώνουν, μην ανησυχείτε. Mπορείτε να αισθανθείτε ασφαλείς για λίγο εδώ. Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για τους οποίους ένα ταξίδι μπορεί να αποτελέσει πηγή στρες. Από τον φόβο της πτήσης με αεροπλάνο μέχρι την πολυκοσμία και την αίσθηση ασφυξίας σε ένα βαγόνι τρένου ή σε ένα αεροδρόμιο, καθεμία από αυτές τις αιτίες μπορεί να αναλυθεί με την βοήθεια ειδικού και να είναι διαχειρίσιμη.
Το ταξιδιωτικό άγχος είναι αυτό το συναίσθημα που μας κατακλύζει, είτε λίγο πριν, είτε κατά τη διάρκεια ενός μικρού ή μεγαλύτερου ταξιδιού και συνοδεύεται συνήθως από ταχυκαρδία, διακεκομμένη αναπνοή, αυξημένη εφίδρωση και καταστροφικές σκέψεις, όπως ότι θα συμβεί κάτι κακό.
Το «κλειδί» για την διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να προκαλέσει ένα ταξίδι μπορεί να βρίσκεται στην κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και σε εύκολες, πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης για να ισορροπήσουμε την αναστάτωσή μας.
Γιατί, όμως, παρατηρείται τόσο έντονη σύνδεση του άγχους με τα ταξίδια;
Η Ελένη Κρικέλη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, απαντά για λογαριασμό του Travel.gr: «Διότι ένα ταξίδι δεν προκύπτει, αλλά προγραμματίζεται. Πρωτίστως, έχει ήδη δημιουργηθεί στη σκέψη μας με τη μορφή ονείρου. Η φαντασία κρατά τα ηνία και αβίαστα και ομαλά δημιουργεί το ιδανικό ταξίδι. Εν συνεχεία όμως, όντας ρεαλιστές μες στην ανθρώπινη φύση μας, η επιθυμία και η δράση αναλαμβάνουν ενεργούς ρόλους ώστε να μας φέρουν σε πραγματική σύνδεση με το αρχικό μας όραμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ταξίδι αυτό είναι απόρροια δικής μας επιθυμίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπενθυμίζουμε τους λόγους για τους οποίους επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι αυτό, δηλαδή τον σκοπό μας».
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, στην πράξη;
- Ας αναπνεύσουμε βαθιά και ας εστιάσουμε στις αισθήσεις μας
Βαθιές αναπνοές, χαλάρωμα και σφίξιμο των δαχτύλων μας, παρατήρηση οσφρητικών και οπτικών ερεθισμάτων που θα βοηθήσουν το μυαλό μας να ξεφύγει.
Ας φορέσουμε άνετα, μαλακά ρούχα
Το σώμα μας θα είναι πιο άνετο και χαλαρό με την κατάλληλη ένδυση: μαλακά υφάσματα, χαλαρές ζώνες και βολικά παπούτσια.
- Προετοιμασία αυτοφροντίδας την μέρα του ταξιδιού ή/και τις μέρες των διακοπών
Η αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να περιλαμβάνει:
-διαλογισμό πριν ξεκινήσετε τη μέρα
-ένα χλιαρό ντους
-πράσινο τσάι
-καλή ενυδάτωση
-χαλαρωτική μουσική
- Ας ξεκουραστούμε
Καμιά φορά, η κούρασή μας τα καταστρέφει όλα και, σίγουρα, θολώνει την κρίση μας. Ας μην ταξιδέψουμε άυπνοι. Ας μην κάνουμε την πιο έξαλλη νυχτερινή έξοδο με το που φθάσουμε στον προορισμό. Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί.
- Ας μην είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τους εαυτούς μας
Είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε τα συναισθήματά μας, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε πάντοτε εμείς. Ναι, «είναι εντάξει» να αγχωνόμαστε με ένα ταξίδι, πού είναι το παράλογο εδώ; Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστούμε. Ας προσπαθήσουμε να μη χαλάσουμε την διάθεση της συντροφιάς μας και ας βρούμε τρόπους να ξεχαστούμε: το αγαπημένο μας ρόφημα, ένα καλό βιβλίο, λίγη καλή μουσική στ’ ακουστικά μας, επικέντρωση στα θετικά.
Extra Tips για τον φόβο του αεροπλάνου:
Μπορούμε να έχουμε εξασκηθεί από πριν στη σωστή αναπνοή χρησιμοποιώντας τους μύες του στομάχου μας και μειώνοντας την αναπνοή από το στήθος. Τη στιγμή που ξεκινάμε να φοβόμαστε κάνοντας όλες αυτές τις γνωστές σκέψεις περί πτώσης του αεροπλάνου και τα συναφή, μπορούμε να ξεκινήσουμε να μετράμε αντίστροφα από το 100. Μια άλλη καλή λύση είναι να πιτσιλίσετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, συνήθως χρειαζόμαστε κάτι για να μας αφυπνίσει.
Είναι λογικό να μας αγχώνει και η επιστροφή από τα ταξίδια. Πλυντήρια, καθαριότητα, πεταμένα πράγματα από εδώ κι από εκεί. Ας έχουμε φροντίσει και για αυτό. Η επιστροφή μας θα γίνει -εγγυημένα- λιγότερο δυσάρεστη, αν έχουμε αφήσει πίσω μας ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι, χωρίς νεροχύτη γεμάτο πιάτα, χωρίς ήδη φορτωμένο καλάθι απλύτων και με καθαρά σεντόνια να μας περιμένουν στρωμένα στο κρεβάτι. Καμιά φορά, η καλή οργάνωση και η τάξη είναι ό, τι χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε ήρεμοι.
Η συμβουλή της ψυχολόγου Ελένης Κρικέλη μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, ας την έχουμε κατά νου: «Ένα ταξίδι αποτελεί την αρχή μιας διαδρομής, της δικής σου διαδρομής. Όσο αντιλαμβάνεσαι την ευθύνη που φέρεις για αυτή τη νέα πορεία που ετοιμάζεσαι να χαράξεις είτε δειλά δειλά, είτε έχοντας στα μπαγκάζια των αποσκευών σου αντίστοιχες εμπειρίες, κάθε φορά είναι πιθανόν ναι, να βιώνεις μια μορφή άγχους. Η ένταση του άγχους είναι αυτή που μας απασχολεί κατά τη προετοιμασία του ταξιδιού μας αλλά και κατά τη πορεία αυτού. Εάν το άγχος συνοδεύεται μεταξύ άλλων από έντονα συμπτώματα κεφαλαλγίας, εφίδρωσης, ζάλης, τότε είναι πιθανότερο κατά την έμπνευση ενός ταξιδιού έως την εκπλήρωσή του, η χαρά μας να βρίσκεται σε αρκετά μειωμένα επίπεδα από αυτά που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαμε.
Ας θυμόμαστε, ακόμα, ότι το άγχος δεν παραλύει, αλλά μας κρατά σε εγρήγορση και χάρη σε αυτό μπορούμε εγκαίρως να οργανώσουμε ένα όμορφο ταξίδι, με την αρεστή, σε μας διαμονή, με τους αγαπημένους ανθρώπους που θα εμπλουτίσουν αυτή την διαδρομή και με νέες εμπειρίες που όλο μεράκι θα ανακαλούμε ξανά και ξανά. Κάθε ταξίδι είναι επιλογή. Κάθε ταξίδι το ζεις γιατί πρωτίστως το έχεις επιλέξει. Πίσω από κάθε ταξίδι να θυμάσαι ότι είσαι εσύ και τα όνειρά σου!».