Ορειβατικός Σύλλογος Εύβοιας – Ποιοι σύλλογοι και φορείς έχουν υπερασπιστεί την Κεντρική Εύβοια κατά των ανεμογεννητριών – Η στάση των δήμων

Δελτίο τύπου για την υπεράσπιση της Κεντρικής Εύβοιας από τους συλλόγους, ενόψει του σημερινού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Διρφύων/Μεσσαπίων, 27/5, και σχετικά με το πρώτο θέμα.

Ποιοι σύλλογοι υπερασπίστηκαν την περιοχή
Στο σημαντικό στάδιο ενάντια στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (υπουργείο περιβάλλοντος) κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος παρέστη με τη Σωτηρία Κοσμά, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

1. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

  1. Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Στενής “Η Δίρφυς
  2. Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος»Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πάτρας
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  4. Ελληνικός Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
  6. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  7. Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά
  8. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλης
  9. Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας
  10. Δασικός Συνεταιρισμός Μίστρου
  11. Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Καμπιών

τα σωματεία παρέστησαν με τον δικηγόρο Τρύφωνα Κόλλια (Α.Μ. 31942), που τον διόρισαν με πληρεξούσια.
    Ο λόγος που εξαρχής σε όλες τις δεκάδες νομικές ενέργειες από το 2020 οι σύλλογοι αποφασίσαμε χωριστή εκπροσώπηση με μεγάλο κόστος σε χρήματα χρόνο και ενέργεια που είναι δύσκολο να βρεθούν ήταν η ανεξαρτησία μας και για να μην βρεθεί ανυπεράσπιστη η περιοχή από τυχόν παραλείψεις είτε λάθη των Δήμων. Όλο αυτό το διάστημα, βέβαια δουλέψαμε αφιλοκερδώς, βοηθώντας τους τρεις εμπλεκόμενους Δήμους, με πολλές εργατοώρες, γιατί πιστεύουμε στον σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, στα πεπραγμένα και στις αποφάσεις σχετικά με τις χρήσεις γης στις περιοχές τους. Προς υπεράσπιση της περιοχής απέναντι στο καταστροφικό έργο του Βαρδινογιάννη και της πολυεθνικής EDPR καταθέσαμε:
    1. Αίτηση ακύρωσης εμπρόθεσμα (εντός 60 ημερών) από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων Το κόστος το επωμίστηκαν οι παραπάνω σύλλογοι.
      1. Συμμετοχή στον σχολιασμό της διαβούλευσης για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες την ίδια περίοδο μια πολύ σημαντική διαβούλευση για την τύχη της περιοχής Natura 2000 της Εύβοιας (27 απο τις 51 ανεμογεννήτριες είναι εντός της ζώνης προστασίας)
Το κόστος του επωμίστηκαν οι παραπάνω σύλλογοι
  12. Πρόσθετοι λόγοι ένα μήνα πριν το δικαστήριο στο ΣΤΕ, περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση Το κόστος το μοιράστηκαν οι παραπάνω σύλλογοι και η ομάδα ΣΑΠΑΝ από τα χρήματα του φεστιβάλ που έγινε στην Στενή με προσωπική εργασία πολλών εθελοντών
    1. Επιστολή Ορνιθολογικής_σχολιασμός ΜΠΕ ΠΥΡΓΑΚΙ-ΚΑΜΠΛΟΣ κ.α.
      1. Τεχνική έκθεση για την χλωρίδα υπογεγραμμένη από τον κύριο Βασίλη Λύκο, Ερευνητής Βιολόγος Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Παν/μίου Κρήτης με βάση την διπλωματική εργασία του κυρίου Νώντα Καλλογιάννη
  13. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (οδοποιία, νερό, χώμα) ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ – Νικόλαος Στάππας γεωλόγος και μηχανικός περιβάλλοντος
    Η μελέτη πληρώθηκε από τα έσοδα της συναυλίας της ομάδας ΣΑΠΑΝ
  14. Φωτογραφικό τεύχος με τρισδιάστατη αναπαράσταση του συνολικού έργου, 51 ανεμογεννήτριες και τα συνοδά έργα οδοποιίας στις πραγματικές τους διαστάσεις και όψεις καθώς επίσης και φωτογράφιση στο πεδίο με drone και φωγραφικό υλικό στο έδαφος.

Το κόστος των δυο λεωφορείων για την μετάβαση και παρουσία κόσμου στο δικαστήριο πληρώθηκε από την ομάδα του ΣΑΠΑΝ συγκεκριμένα από τα έσοδα της συναυλίας στην Στενή.

Η εκπροσώπηση ήταν η καλύτερη δυνατή με πλήθος τεκμηριωμένων επιχειρημάτων που δεν απαντήθηκαν ποτέ από τους δικαστές στην απόφαση τους σε χρόνο ρεκόρ, τρεις μήνες μετά την εκδίκαση όσο είναι ακριβώς η προθεσμία σύμφωνα με τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αγνοήσει τα στοιχεία που κατατέθηκαν και να αποφασίσει ότι το έργο δεν προκαλεί καμία βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της Κεντρικής Εύβοιας.

Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι όφειλαν να κινηθούν νομικά απέναντι στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων και να έχουν μια τεκμηριωμένη και σωστή εκπροσώπηση.

Επόμενη ημέρα:
Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρόβαλαν τις θέσεις των εταιρειών ότι έχει τελειώσει το θέμα αδειοδότησης και ότι δεν υπάρχει άλλο μέσο υπεράσπισης της περιοχής η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι μια νίκη αλλά υπάρχουν και άλλα στάδια πριν την οριστική καταστροφή της περιοχής.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει τροποποίηση στο έργο που θα πρέπει εξαρχής να εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ήδη η εταιρείες αναφέρουν το έργο ως 500MW αντί για 384MW
H οδοποιία πρέπει να εγκριθεί και υπογραφεί από τα δασαρχεία.
Άδεια εγκατάστασης που επίσης νομικά μπορεί να προσβληθεί όπως συνέβη πολύ πρόσφατα για έργο της ΔΕΗ στο όρος Βέρμιο με αρνητική απόφαση για την συνέχιση του έργου.
Ιδιοκτησίες και εγκρίσεις συνεταιρισμών και ιδιοκτητών, γνωρίζουμε ότι η εταιρείες έχουν πλησιάσει ανθρώπους και συνεταιρισμούς αρκετό καιρό πριν, για σημαντικές θέσεις είτε αιολικών είτε του πολύ μεγάλου οδικού δικτύου 108 χιλιομέτρων.

Οι σύλλογοι ήδη προχωράμε στις επόμενες κινήσεις

Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Και άλλες κινήσεις που θα ενημερωθείτε στην πορεία.

Υπεράσπιση της περιοχής στο διοικητικό εφετείο για τα 35 αιολικά του Σπίθα εντός προστατευόμενης περιοχής τριών δήμων από την Κορυφή του Ξηροβουνίου ως τα Μανίκια και πάλι στο διοικητικό εφετείο προς υπεράσπιση της περιοχής της Ερέτριας ως τον Κάμπο του Αλιβερίου 51 αιολικά της εταιρείας GHWIND, η υπόθεση πήρε αναβολή για 14/11/2024
Το κόστος πληρώθηκε από τους συλλόγους.

Εδώ και τρεις μήνες πριν έχουμε ενημερώσει τους Δήμους για το τι θα έπρεπε να πράξουν αν θέλουν να αποτραπεί η καταστροφή της πολύ σημαντικής περιοχής για την ευημερία και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους.

Δημιουργία δικτύου Δήμων για κοινές ενέργειες.
Σύνταξη και Αποστολή Υπομνήματος προς την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, αλλά και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ίδιου του Υπουργείου Τουρισμού
Υποβολή Αίτησης προς το ΥΠΕΝ να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση καθορισμού των τεχνικών προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας, και εν συνεχεία μετά την παρέλευση τριμήνου, την άσκηση Αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ
Σύνταξη και Υποβολή Καταγγελίας – Αναφοράς προς την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με όλα τα «γκρίζα» και αντίθετα στην ενωσιακή νομοθεσία σημεία της ελληνικής νομοθεσίας αδειοδότησης αιολικών σταθμών.
Σύνταξη και Υποβολή Καταγγελίας – Αναφοράς προς τον Συνήγορο του Πολίτη με αντικείμενο την διαχρονική στάση κυρίως του Δασαρχείου Αλιβερίου, το οποίο ουδέποτε (ή σχεδόν ποτέ δεν) έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για ΑΣΠΗΕ, αλλά και του Δασαρχείου Χαλκίδας (μέχρι πρόσφατα) και της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας
Απαίτηση ως αυτοδιοίκηση για περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα όπως ισχύει σε όλες τις Δυτικές χώρες.
Μονοθεματικό διαδημοτικό συμβούλιο για το θέμα της υπεράσπισης των τελευταίων δασών της Εύβοιας.

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν προχώρησε όπως και τόσα άλλα οι συναντήσεις με τον υπουργό και οι υλοποιήσεις των ψηφισμάτων που δεν προχώρησαν ποτέ στην ουσία τρία χρόνια πριν. Αντίστοιχα και οι υπόλοιποι Δήμοι δεν έχουν προτεραιότητα να υπερασπιστούν την περιοχή που έχουν εκλεγεί ενάντια στα συμφέροντα του Βαρδινογιάννη της EDPR την ΤΕΡΝΑ κλπ

Η απόφαση μοιάζει να έχει παρθεί πέντε χρόνια πριν, φυσικά η κυβέρνηση θέλει να χαρίσει την δημόσια γη στα συμφέροντα των εταιρειών το δείχνει με κάθε τρόπο, ενώ ο Πρωθυπουργός αναφέρει ξανά και ξανά ότι δεν θα καταστρέψει τις περιοχές που δεν το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες οι υπηρεσίες των υπουργείων λειτουργούν αντίθετα αντίστοιχα οι βουλευτές κρύβονται για το θέμα.
Η Ελληνική δικαιοσύνη δείχνει με κάθε τρόπο γιατί βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας για Δυτική χώρα.

Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας με όλους τους τρόπους.

Με εκτίμηση,

Για τον ΕΟΣ Χαλκίδας

o πρόεδρος Αναστάσιος Μπαλτάς.