Τεράστια διαρροή δεδομένων της ελβετικής τράπεζας αποκαλύπτει τον πλούτο που κρύβουν πελάτες της που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα εγκλήματα – Εμπλέκεται ακόμη και το Βατικανό
Τον κρυμμένο πλούτο πελατών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αποκαλύπτει η δημοσιοποίηση τεράστιας διαρροής δεδομένων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στην οποία προχώρησαν διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η τράπεζα διαθέτει πελάτες που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα διαφθοράς και άλλα σοβαρά αδικήματα.
Τα τραπεζικά δεδομένα διέρρευσαν από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Τα στοιχεία δίνουν λεπτομέρειες 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο. Αθροιστικά, ο πλούτος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Παρά τις δύο δεκαετίες δεσμεύσεων της Credit Suisse για πάταξη παράνομων κεφαλαίων, δεδομένα που διέρρευσαν από την τράπεζα αποκαλύπτουν ότι εξυπηρετούσε δεκάδες εγκληματίες, δικτάτορες, αξιωματούχους πληροφοριών, κόμματα και πολιτικούς παράγοντες υπό κυρώσεις. Η διαρροή αναδεικνύει την αποτυχία της τράπεζας να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από αμφίβολους πελάτες και να σταματήσει τη ροή παράνομων κεφαλαίων. Με βάση τα στοιχεία, η Credit Suisse επανειλημμένα, είτε άνοιξε είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς, για σειρά πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.
Ποιοι περιλαμβάνονται στις διαρροές
Ανάμεσα στους εγκληματίες που φέρονται ότι ξέπλυναν χρήματα μέσω της ελβετικής τράπεζας περιλαμβάνονται ένας εμπλεκόμενος σε εμπόριο ανθρώπων από τις Φιλιππίνες, ένα αφεντικό του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της φίλης του Λιβανέζας ποπ σταρ, στελέχη που διέλυσαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν προκύπτει εμπλοκή ατόμου από την Ελλάδα.
Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας λογαριασμός ιδιοκτησίας του Βατικανού χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ σε μια αμφιλεγόμενη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ποινικής δίκης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Credit Suisse δήλωσε ότι οι αυστηροί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας την εμποδίζουν να σχολιάσει υποθέσεις που σχετίζονται με μεμονωμένους πελάτες.
«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους βασίζονται σε «επιλεκτικές πληροφορίες». Σύμφωνα με την τράπεζα, ορισμένες υποθέσεις χρονολογούνται σε εποχές που «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από εκεί που βρίσκονται σήμερα».
Τι αναφέρουν εργαζόμενοι για τις πρακτικές της τράπεζας
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα δημοσιογραφικά ευρήματα, πολλοί από τους πελάτες δεν θα έπρεπε να μπορούν να έχουν τραπεζικές συναλλαγές με τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Την ίδια ώρα, νυν και πρώην εργαζόμενοι περιέγραψαν μία εργασιακή κουλτούρα που παροτρύνει την ανάληψη κινδύνου για τη μεγιστοποίηση των κερδών.
Δημοσιογράφοι και ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δρακόντειοι νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας ουσιαστικά φιμώνουν τους εμπιστευόμενους ή τους δημοσιογράφους που μπορεί να θέλουν να αποκαλύψουν παραπτώματα σε μια ελβετική τράπεζα.
protothema .gr