Φωτιές σε Αχαΐα, Αρκαδία, Αργολίδα, Κεφαλονιά – 45 πυρκαγιές από το πρωί, όλες οι εξελίξεις

Δύσκολη η σημερινή ημέρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε όλη τη χώρα. Στην Αττική ξέσπασαν δύο μέτωπα την τελευταία ώρα, ενώ πολλές είναι οι φωτιές ανά την Ελλάδα.

Πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αττική, Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία, στην Λευκάδα και στη Θήβα.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες καλύτερη εικόνα έχει αυτή τη στιγμή η φωτιά στη Μεγαλόπολη, ενώ δύσκολη θεωρείται η φωτιά στο Μαστραντώνη Αχαΐας.

Η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι και στην Κορινθία ελέγχθηκαν ήδη. Στο Μαύρο Λιθάρι άνοιξε και η Αθηνών-Σουνίου που είχε κλείσει νωρίτερα.

Η πυροσβεστική προχώρησε πριν λίγη ώρα σε ενημέρωση με τον εκπρόσωπό της να αναφέρει:

«Δύσκολη ημέρα για την πυροσβεστική που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει από το πρωί 45 φωτιές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής έχουν σταλεί 11 μηνύματα 112 σε Μαύρο Λιθάρι, Μεγαλόπολη, Μαστραντώνη Αχαΐας και στη Λευκάδα.

«Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα καθώς οι άνεμοι ξεπερνουν τα 95 χλμ.την ώρα δυσκολεύοντας την προσέγγιση από τα εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά στο Μαύρο Λιθαρι ελέχθηκε σε δύο ώρες. Ελέχθηκε και η φωτιά στη Δροσοποηγή Κορινθίας».

Η φωτιά στο Μαστραντώνη Αχαΐας
Στην Αχαΐα μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στο χωριό Μαστραντώνη όπου πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, το χωριό δεν φαίνεται να κινδυνεύει, έχει σταλεί ωστόσο μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση.

Πριν από λίγο εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από άλλες δύο περιοχές και συγκεκριμένα την Αγία Βαρβάρα και την Ράχη Αχαϊας.

Μεγάλη φωτιά στη Μεγαλόπολη
Μεγάλη είναι και η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στη Μεγαλόπολη.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες και ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ δόθηκε εντολή σε εναέρια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Παράλληλα σήμανε και 112 στους κατοίκους της περιοχής Χωρέμης Αρκαδίας, να απομακρυνθούν προς την Βελιγοστή και όσοι βρίσκονται στις περιοχές Απιδίτσα και Χρούσα να απομακρυνθούν προς της Μεγαλόπολη.

Φωτιά στην Αργολίδα
Μεγάλη η φωτιά και στην Αργολίδα, σε ορεινή περιοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εστία της φωτιάς εντοπίστηκε από Λυρκεία προς Δούκα, να καίει πουρνάρια και ελιές. Και εκεί ήχησε το 112 στους κατοίκους στην περιοχή Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, να απομακρυνθούν προς την Λύρκεια.

Λίγο πριν τις 4 ξέσπασε και νέα φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας.

Φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία
Φωτιά ξέσπασε και στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή Ρίγανη.

Φωτιά και στην Μεσσηνία
Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Νεοχώρι Μεσσηνίας.

Φωτιά και στον Μύρτο
Φωτιά ξέσπασε και στον Μύρτο Κεφαλονιάς σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιές στην Αττική
Εντωμεταξύ μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίτερα στο Μαύρο Λιθάρι όπου και δόθηκε και εντολή προληπτικής εκκένωσης προς Γλυφάδα με μήνυμα 112. Η φωτιά πλέον έχει ελεχθεί.

Νωρίτερα φωτιά ξέσπασε και στην Κερατέα που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Φωτιά και στην Κορινθία
Φωτιά ξέσπασε και στην Δροσοπηγή Κορινθίας κοντά στο Κιάτο, η οποία επίσης ελέγχθηκε.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Εκρηκτικό κοκτέιλ με καιρό hot-dry-wind
Εντωμεταξύ, όπως είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ που δημιουργούν η ζέστη, η ξηρασία και τα μελτέμια που επικρατούν στην Αττική και αρκετές περιοχές της χώρας.

Το meteo.gr προέβλεπε για σήμερα ενισχυμένου βοριάδες εντάσεως έως 6-7 ενώ οι εκτιμώμενες ριπές του ανέμου από το μοντέλο του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναμένονται τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, οι οποίες κατά τόπους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 με 70 χλμ/ώρα και τοπικά τα 80 με 90 χλμ/ώρα.

Το «hot-dry-windy» αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και για πρώτη φορά μέσα στον Ιούνιο, η Αττική βρίσκεται σε ακραία κίνδυνο πυρκαγιάς. Σε «πορτοκαλί συναγερμό» έχουν τεθεί

Πελοπόννησος,
Δυτική Ελλάδα,
Στερεά Ελλάδα.