Κριτική από βουλευτές, απαντήσεις και μηνύματα από Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Ένα από τα πιο…δυνατά εσωκομματικά crash tests πέρασε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έμεινε για πέντε ώρες στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, ακούγοντας ηχηρά “καμπανάκια” από αρκετούς βουλευτές που πήραν τον λόγο. Πιο συγκεκριμένα, 37 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πήραν τον λόγο, με τους περισσότερους να ασκούν ηπιότερη ή εντονότερη κριτική για πολιτικές επιλογές, αλλά και επιλογές προσώπων.

“Ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα”, είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους εξερχόμενος της αίθουσας της Γερουσίας. Και η αλήθεια είναι ότι άκουσε, όπως μαρτυρούν βουλευτές που ήταν παρόντες, σημειώνοντας μια σειρά ζητημάτων. Σε καμία περίπτωση, όμως, η διαδικασία δεν ήταν…περίπατος στη λιακαδα.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούσαν τις προηγούμενες μέρες ότι η συζήτηση θα είχε μεν ένταση, δεν θα είχε, όμως, χαρακτήρα αμφισβήτησης. Ευθέως, πάντως, αμφισβητήθηκαν μια σειρά πολιτικών, αλλά και αρκετά πρόσωπα. Φερ ειπείν, πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ακόμα και της νεότερης γενιάς, άσκησαν κριτική για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Άλλοι υπογράμμισαν ότι ο ρόλος τους είναι απαξιωμένος και “φρενάρονται”. Άλλοι έστρεψαν τα βέλη τους στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, με πολλούς να έχουν στο μυαλό τους κυρίως τον Άκη Σκέρτσο, αν και απέφυγαν να τον κατονομάσουν. Και κάποιοι, λιγότεροι από όσους το συζητούν μεταξύ τους, έθεσαν θέμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνάρτηση με τον γάμο ομοφύλων και τα μεθεόρτια της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ποιοι άσκησαν κριτική

Όπως αναφέρουν προσεκτικοί παρατηρητές της ανθρωπογεωγραφίας της ΝΔ, οι βουλευτές που άσκησαν κριτική δεν ήταν μια ομοιογενής ομάδα, ούτε είχαν χαρακτήρα “φράξιας”. Ήταν βουλευτές από όλες τις περιοχές και όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες. Δύο βουλευτές, ομολογουμένως, εκνεύρισαν τον πρωθυπουργό. Ο Μάριος Σαλμάς από την Αιτωλοακαρνανία που διερωτήθηκε αν η ΝΔ είναι με τους πολλούς ή τους λίγους, για να εισπράξει την άμεση απάντηση της ΝΔ, αλλά και ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος, ούτε σε κάποιο νομοσχέδιο ούτε στην ψήφιση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, πολιτική κριτική, αλλά και κριτική επί προσώπων έκαναν οι: Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νότης Μηταράκης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Ανδριανός, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θάνος Πλεύρης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μαριλένα Σούκουλη, Χρήστος Μπουκώρος.

Πιο ήπια κριτική και επισημάνσεις με “παραγωγικό στόχο”, όπως λένε, έκαναν οι: Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Σέβη Βολουδάκη, Νεοκλής Κρητικός, Γιώργος Βρεττάκος και Αγγελική Δεληκάρη, ενώ ενωτική ήταν η τοποθέτηση του Διονύση Χατζηδάκη.

Τα “καμπανάκια”

Επί της πολιτικής κριτικής, ένα βασικό ζήτημα που έθεσαν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είναι η απομάκρυνση από την παραδοσιακή στρατηγική του κόμματος, αλλά και αποξένωση από την κοινωνική του βάση. “Εμείς που γεννηθήκαμε μέσα στη ΝΔ δεν αντιδρούμε στα αμφίπλευρα ανοίγματα, ιδιαίτερα όταν αφορούν έντιμους και ικανούς συναδέλφους. Θέτουμε όμως ως προϋπόθεση την αποδοχή της σημαίας αξιών της παράταξης μας από τους νεόφερτους και όχι την οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης της”, είπε με νόημα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε και μια ενδιαφέρουσα αναλογία με το παράδειγμα του Εμμανουέλ Μακρόν. Τον Γάλλο πρόεδρο επικαλέστηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά ότι το “μόνο μπροστά” που είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση αφορά τον στόχο και όχι την ιδεολογία του κόμματος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ο πρωθυπουργός ενόχληθηκε από τις διαρκείς επισημάνσεις για απομάκρυνση από την ιδεολογική βάση της ΝΔ. Βεβαίως, “γαλάζοι” βουλευτές μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. έλεγαν ότι το γεγονός ότι αρκετά μέλη της Κ.Ο., χωρίς ιδιαίτερη προσυνεννόηση μεταξύ τους, έθεσαν μια σειρά παρόμοιων ζητημάτων δείχνει ότι απηχούν τους προβληματισμούς της κομματικής βάσης.

Αλλαγές σε γενικούς γραμματείς

Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν αρκετοί βουλευτές, πάντως, ήταν η ανταπόκριση μελών της κυβέρνησης, όχι υποχρεωτικά των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Για παράδειγμα, στο μικροσκόπιο βρέθηκε η συμπεριφορά αρκετών γενικών γραμματέων, με τον κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του να επισημαίνει ότι έλαβε υπόψιν του τις παρατηρήσεις και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεσή τους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα καθιερώσει τις συναντήσεις με βουλευτές, το πιθανότερο ανά 20άδες.

Πάντως, η εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ δεν λήγει σήμερα, καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η κοινή παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή” την ερχόμενη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δώσει το παρών, ενώ οι τοποθετήσεις των “πρώην” αναμένεται να είναι αιχμηρές.

πηγή