Κάθε φορά που «δύει» ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό αστέρι «ανατέλλει» ένα άλλο, σε μια αλληλουχία η οποία διατηρείται επί ολόκληρες δεκαετίες.
Θαρρείς σαν να συνεχίζει ο ένας σχεδόν από εκεί που… σταμάτησε ο άλλος.
Από τον Πελέ, στον Κρόιφ, τον Μπεστ, αργότερα στον Μαραντόνα, τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, τον Μπέκαμ, τον Ζιντάν και τον Ροναλντίνιο, στους σημερινούς, τον Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Νεϊμάρ, στον νεότερό τους Εμπαπέ (και πόσους άλλους) και από αυτούς, τώρα, στον επίδοξο διάδοχό των μεγαλύτερων σε ηλικία σταρ της τελευταίας γενιάς, τον 17χρονο (γενν. 13/7/2007) Ισπανό, Λαμίν Γιαμάλ.
Είναι το νέο παιδί-θαύμα των γηπέδων, που βοήθησε τα μέγιστα την εθνική ομάδα της χώρας του για να προκριθεί στον τελικό του EURO 2024, κόντρα στην Αγγλία, με ένα εκπληκτικό γκολ, αυτό της ισοφάρισης, στον ημιτελικό εναντίον της Γαλλίας (2-1).
Το wonderkid της Μπαρτσελόνα και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κατάφερε μάλιστα να γράψει…δυο φορές ιστορία, καθώς έγινε ο νεαρότερος σκόρερ των εποχών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όντας εκείνη τη στιγμή μόλις 16 χρόνων και 323 ημερών. Λίγο νωρίτερα είχε καταρρίψει και το ρεκόρ του Πελέ, ένα ρεκόρ 66 ετών, ο οποίος είχε κάνει ντεμπούτο ως βασικός παίκτης σε αγώνα μεγάλης διοργάνωσης, στο Μουντιάλ του 1958, στην ηλικία των 17 ετών και 244 ημερών…
Μαζί με τη δόξα βέβαια πάει και το χρήμα, στις business του αθλητισμού.
Οι σπόνσορες δεν άργησαν να τον «ανακαλύψουν» και ήδη άρχισαν να ασχολούνται πιο ενεργά με τον πιτσιρικά των «φούριας ρόχας».
Σε ένα «στενό πρέσινγκ», που όσο θα κυλούν τα χρόνια, θα γίνεται πιο έντονο…
Η ζωή του Γιαμάλ θυμίζει τα stories αρκετών άλλων ποδοσφαιριστών, που ξεκίνησαν από την απόλυτη φτώχεια και βρέθηκαν, χάρη στις ικανότητες τους στη μπάλα, με πολλά λεφτά στα χέρια τους.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, του 2023, η Μπάρτσα «έδεσε» το φτωχόπαιδο από τις γειτονιές της Ροκαφόντα με νέο 3ετές επαγγελματικό συμβόλαιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2026, με δυνατότητα επέκτασης έως το 2028, όταν θα έχει κλείσει πια τα 18 του, με ρήτρα αποδέσμευσης, όπως αποκαλύπτουν ξένα media, ύψους 1 δισ. ευρώ, ή 1,082 δισ. δολαρίων!
Το transfermarkt.de εκτιμά πάντως την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του νεαρού Ισπανού παίκτη στα 90 εκατ. ευρώ. Όχι λίγα μεν, αλλά σε τέτοια τιμή δεν θα τον πουλούσε ποτέ η Μπαρτσελόνα.
«Πολιορκία» από Παρί και Κατάρ
Για την αστρονομική ρήτρα του 1 δισ. ευρώ στο συμβόλαιο του ανήλικου άσου, ευθύνεται ο… Νεϊμάρ. Διότι, σύμφωνα με όσα λέγονται στην ποδοσφαιρική πιάτσα, το πάθημα των Καταλανών στην υπόθεση του 32χρονου, σήμερα, Βραζιλιάνου τους έγινε μάθημα. Όλοι θυμούνται τι συνέβη. Θεώρησαν, τότε, «ασφαλή» την ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ και τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους, όταν οι πάμπλουτοι Άραβες ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», κατέβαλαν το ποσό-μαμούθ το 2017 και «απήγαγαν» τον Νεϊμάρ στο Παρίσι.
Η σύμπτωση; Ο κίνδυνος επιβεβαιώθηκε σε «χρόνο μηδέν» και προήλθε από την ίδια «πηγή»: το ρεπορτάζ (Mundo Deportivo) θέλει την Μπαρτσελόνα να έχει απορρίψει παραμονές του EURO 2024 στα γερμανικά γήπεδα μια «χρυσή» πρόταση 250 εκατ. ευρώ από τους Γάλλους, οι οποίοι στο πρόσωπο του Λαμίν Γιαμάλ «είδαν» τον αντικαταστάτη του Κιλιάν Εμπαπέ, που αυτομόλησε αυτό το καλοκαίρι για τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ, άνευ… ρήτρας και στο δικό του συμβόλαιο με την Παρί.
Προηγουμένως δε, η Παρί φέρεται να υπέβαλε πρόταση ύψους 200 εκατ. ευρώ, πριν ανέβει στα 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μια άλλη εφημερίδα, η έγκυρη Marca, έγραψε για ισόποση προσφορά με την πρώτη των Γάλλων (200 εκατ. ευρώ) και από ομάδα του Κατάρ, η οποία δεν κατονομάζεται, προς την Μπαρτσελόνα, με τον πρόεδρο των Καταλανών, Χουάν Λαπόρτα, να την επιβεβαιώνει μεν, να την προσδιορίζει χρονικά σε διάστημα εντός του περασμένου Μαρτίου, αλλά και να την απορρίπτει συγχρόνως. Εδώ, πρόκειται περί «πολιορκίας», με την διοίκηση της Μπάρτσα να έχει λάβει πλέον τα μέτρα, για να μην την «πατήσει» πάλι.
Ο Γιαμάλ, γνήσιο τέκνο της φημισμένης Ακαδημίας των Καταλανών, La Masia, από όπου αναδείχθηκε και ο Λιονέλ Μέσι, κάποτε δεν είχε τα χρήματα για να αγοράσει ούτε ένα… εισιτήριο τρένου, για να πάει στην προπόνηση του και σήμερα, παιδί με σιδεράκια στα δόντια, μαθητής ακόμα, εισπράττει τα πρώτα του εκατομμύρια.
Ο μισθός, η Adidas, ο μεγαλομάνατζερ
Πόση είναι η αμοιβή του; Οι πληροφορίες οριοθετούν τις μικτές αποδοχές του στα 3.340.000 ευρώ για το υπόλοιπο του στο συμβολαίου του με την Μπαρτσελόνα ως τις 30 Ιουνίου 2026.
Αυτό μεταφράζεται σε έναν ακαθάριστο βασικό μισθό 1.670.000 ευρώ (με τον φόρο) για τη σεζόν 2024-2025, ή 32.115 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς τα μπόνους.
Οι επιπρόσθετες απολαβές του, προφανώς συνδεδεμένες με την επίτευξη στόχων και με τις συμμετοχές του, υπολογίζονται σε 420.000 ευρώ ετησίως, ή 8.077 ευρώ την εβδομάδα. Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ένα maximum σύνολο μικτών αποδοχών 2.090.000 ευρώ ανά σεζόν, ή 40.192 ευρώ την εβδομάδα!
Καθόλου άσχημα. Πόσο μάλλον από τη στιγμή η ποδοσφαιρική καριέρα του δεν έχει αρχίσει καλά, καλά…
Το ρεπορτάζ αναφέρει, επίσης, ότι τον ποδοσφαιριστή ντύνει η γερμανική βιομηχανία παραγωγής και πώλησης αθλητικών ειδών Adidas και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο πιτσιρικάς υπέγραψε το σχετικό deal τον Φεβρουάριο, πριν από 4 μήνες, αποχωρώντας από τη Nike, όπως είχε πράξει και ο Μέσι.
Τα διεθνή μέσα επισημαίνουν ακόμα ότι ο Λαμίν Γιαμάλ είναι ο μόνος παίκτης στον κόσμο που θα φορά το μοντέλο «Spark Gen10s» του Λέο Μέσι, εκτός από τον ίδιο τον Αργεντινό, ο οποίος παίζει όπως είναι γνωστό στο MLS με την Ίντερ Μαϊάμι.
Τα κοινά σημεία με τον Μέσι ξεκινούν άλλωστε για τον Γιαμάλ από τον καιρό της… γέννησης του, όπως αποδείχθηκε μετά από την αποκάλυψη των φωτογραφιών του 2007 και τη φοβερή ιστορία που τις συνοδεύει.
Ο Μέσι, υπενθυμίζεται, εμφανίζεται να κάνει μπάνιο τον νεογέννητο, μόλις 5 μηνών, Γιαμάλ σε μια πλαστική λεκάνη, στο πλαίσιο φωτογράφισης για την έκδοση ενός ημερολογίου για φιλανθρωπικό σκοπό, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα και τη UNICEF.
Το πολυετές deal με την Adidas, το πρώτο μεγάλο της καριέρας του, προφανώς δεν θα μείνει το μόνο. Για την ιστορία: πλην των δυο προαναφερόμενων εταιρειών, φέρονται να τον διεκδίκησαν και οι Puma, New Balance. Κάποιοι τον αποκάλεσαν ήδη «μαγνήτη» για τους χορηγούς…
Ένα μυστικό που ίσως εξηγεί πολλά: στην πιάτσα γίνεται λόγος για την σχέση συνεργασίας του Λαμίν Γιαμάλ με τον Πορτογάλο μεγαλομάνατζερ, Χόρχε Μέντες (εκπρόσωπο επί σειρά ετών του 40άρη αισίως Κριστιάνο Ρονάλντο, στις μεγάλες συμφωνίες του) και την κίνηση του να αναθέσει σε μια εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας και μάρκετινγκ τον χειρισμό των υποθέσεων του μικρού!
Ταυτόχρονα αυξάνεται η δημοτικότητά (άρα και η εμπορικότητα) του «βενιαμίν» του EURO 2024 στα social, αφού οι ακόλουθοί του στο Instagram ξεπερνούν τα 10 εκατ. και στο Χ είναι πάνω από 400.000.
Στο ταξίδι του στην Γερμανία με την αποστολή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ισπανίας, πάντως, ο Λαμίν πήρε στις αποσκευές του…. μολύβια, βιβλία, τετράδια, με σκοπό να λύνει ασκήσεις και να κάνει εργασίες για το σχολείο στον ελεύθερό του χρόνο, κατά τη διάρκεια του EURO, ενώ παραδέχθηκε την πρόθεση του να παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα, εκφράζοντας μια ευχή: «Ελπίζω οι δάσκαλοί μου, να μην θυμώσουν μαζί μου».
Τα χρόνια της ανέχειας
Γιος μεταναστών, ο Λαμίν Γιαμάλ Νασραουΐ Εμπανά, γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Βαρκελώνης, από μια φτωχή οικογένεια.
Ο πατέρας του, Μουνίρ Νασραουϊ, είναι μετανάστης από το Μαρόκο και η μητέρα του, Σέιλα Εμπανά, κατάγεται από την Ισημερινή Γουϊνέα.
Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής πέρασε την παιδική του ηλικία στην Ροκαφόντα, μια από τις φτωχότερες γειτονιές της περιοχής Μαρέσμε, την οποία το ακροδεξιό VOX αποκάλεσε «πολυπολιτισμική κοπριά».
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γείτονές του, παρά τα δικά τους οικονομικά προβλήματα, βοηθούσαν όποτε μπορούσαν την οικογένειά του.
Και από τα χρόνια της ανέχειας, η μοίρα του άρχισε να αλλάζει όταν οι γονείς του συνειδητοποίησαν ότι διέθετε το ταλέντο για να δημιουργήσει μια μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο.
Η Μπαρτσελόνα του πρόσφερε την μεγάλη ευκαιρία και αυτός την άρπαξε. Ο ίδιος δεν ξεχνά ποτέ από που ξεκίνησε και κάθε φορά που πανηγυρίζει, σχηματίζει με τα δάχτυλα των χεριών του τα τελευταία τρία ψηφία του ταχυδρομικού κώδικα της παλιάς του συνοικίας (Rocafonda -08304).