Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚ: «Καύσωνας» με κόντρες υποψηφίων – Το «αγκάθι» με το Μητρώο Μελών

Οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι σε πλήρη εξέλιξη, αν και εν μέσω θέρους δεν φαίνεται να… συγκινούν και ιδιαίτερα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν βεβαίως αψιμαχίες μεταξύ τους, οι οποίες κινούνται όμως κυρίως σε οργανωτικά θέματα και δευτερευόντως πολιτικά. Η νεκρή καλοκαιρινή περίοδος δεν επιτρέπει και τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, αν και τρέχουν κρυφές έρευνες για τα επιτελεία των μονομάχων.

Το οργανωτικό (ή οργανωτίστικο) ζήτημα που έχει ανακύψει εσχάτως είναι το μητρώο μελών του κόμματος.

Ο Παντελής Καμάς, μέλος της ΕΔΕΚΑΠ και υποστηρικτής του Χάρη Δούκα, έστειλε επιστολή προς το όργανο, με το οποίο ζητεί δύο πράγματα: Πρώτον, να δοθεί το μητρώο μελών στους υποψηφίους άμεσα και, δεύτερον, να θεωρηθεί κάθε υπογραφή υπέρ υποψηφίου ως εν δυνάμει αίτηση εγγραφής μέλους.

Ως προς το πρώτο σκέλος, αυτό του μητρώου μελών, το αίτημα φαίνεται να συμμερίζονται και άλλοι, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Κανελλάκης.

Μάλιστα, η Νάντια Γιαννακοπούλου με επιστολή της στην ΕΔΕΚΑΠ υποστηρίζει ότι «κάποιοι υποψήφιοι έχουν ήδη το μητρώο στα χέρια τους, όπως προκύπτει από τη μαζική αποστολή μηνυμάτων, mails και τηλεφωνημάτων σε όλη την Ελλάδα». Επικαλείται, δε, τη θετική γνωμάτευση του δικηγόρου που είναι υπεύθυνος για τα προσωπικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ, να δοθεί το μητρώο στους υποψηφίους, και καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να πάρει θέση.

«Ειλικρινά, δεν κατανοώ όλη αυτή τη διαδικασία κωλυσιεργίας. Καλώ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όλους τους υποψήφιους να πάρουν θέση, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανησυχία ορισμένων έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΔΕΚΑΠ αποτελείται στην πλειοψηφία της από στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Ανδρουλάκη. Τυπικά, θα αναγνωρίσει τους υποψήφιους στην ανοικτή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις 15 Σεπτεμβρίου, λιγότερο από έναν μήνα δηλαδή πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες στις 6 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε δεν διευρύνεται η επιτροπή, όπως λέει το Καταστατικό, με εκπροσώπους των υποψηφίων.

Εάν παίξει… καθυστέρηση η ΕΔΕΚΑΠ και κρίνει ότι το Μητρώο Μελών πρέπει να δοθεί τότε, τα χρονικά περιθώρια θα είναι ανύπαρκτα για επικοινωνία μαζί τους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία που θα αναλάβει να στήσει τις εκλογές θα έχει στο λογισμικό της το τελικό Μητρώο, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το πού και πόσες κάλπες θα στηθούν, ποιοι και πόσοι θα είναι στις εφορευτικές επιτροπές κ.ο.κ.

Το δεύτερο ζήτημα, αυτό με την εξομοίωση υπογραφών με εν δυνάμει υπό εγγραφή μέλη, έχει λυθεί από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021 μετά από ενστάσεις που είχε διατυπώσει τότε ο Χάρης Καστανίδης. Με διασταλτική (κάπως) ερμηνεία, στο φύλλο που υπέγραφαν οι υποστηρικτές ενός εκάστου υποψηφίου, ανέγραφε ότι αυτή η υπογραφή ενέχει και την ταυτόχρονη βούλησή τους να γίνουν μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να προτάσσει το ηγετικό προφίλ του. Αυτό έκανε και με την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τη γυναίκα-σύμβολο της κυπριακής τραγωδίας Χαρίτα Μάντολες, ενώ ανέδειξε και τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά. Επίσης, χθες πήγε στα Γιάννενα, όπου άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «το μοντέλο εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας υπηρετεί την εξουσία του ενός και όσων περιστρέφονται γύρω του», ενώ προγραμματίζει περιοδεία στην Κρήτη.

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το θέμα των υπογραφών, καθώς, όπως λένε, έχουν διαθέσιμες (εκτός από τις 5.000 υπογραφές μελών και φίλων) και το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Αθηναίων πυκνώνει τις περιοδείες και επαφές του ανά τη χώρα «για να τον μάθουν», όπως λένε συνεργάτες του. Την ίδια ώρα, δεν λείπουν τα πυρά κατά ανθυποψηφίων.

Ο Χάρης Δούκας μίλησε στη Γλυφάδα, στρέφοντας εμμέσως τα πυρά του κατά Ανδρουλάκη, προτάσσοντας το νέο μοντέλο διοίκησης του κόμματος, που δεν θα υπακούει στην «ενός ανδρός αρχή».

«Το γνωστό “ένας αποφασίζει για όλους”, το έχουμε δει, είναι το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη. Αν θέλουμε αυτή την προσέγγιση, δεν χρειάζεται να κάνουμε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ας ψηφίσουμε κατευθείαν τον Μητσοτάκη» είπε ο κ. Δούκας, και ζήτησε από τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς να δεσμευτούν ότι την επόμενη μέρα «όλοι θα είμαστε στρατιώτες, σε όλες τις μάχες που έχουμε να δώσουμε».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στενός υποστηρικτής του Δούκα, ο οποίος πρώτος έθεσε το θέμα πρόωρης προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες, έστρεψε τα πυρά του κατά της Άννας Διαμαντοπούλου.

«Ήρθε πριν λίγες ημέρες και την καλωσορίσαμε ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν σε πολιτικές διακοπές και η ίδια είπε ότι έλειπε στα δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο Open. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πρώην επίτροπος είναι υποψήφια επειδή άνοιξαν οι διαδικασίες και «έπρεπε να πει και έναν καλό λόγο», για να σημειώσει με νόημα: «Σήμερα είμαστε εδώ για να απαντήσουμε όχι στα παλιά κόλπα των συμμαχιών, γιατί η κυρία Διαμαντοπούλου ακούγεται ότι έχει κάνει συμφωνίες για τον δεύτερο γύρο και εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτές τις συζητήσεις».

«Οι ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί τους ευνοεί, τον καθένα για τους δικούς του λόγους. Εάν παραμείνουμε στο ίδιο σκηνικό και δεν αλλάξει τίποτε στο ΠΑΣΟΚ, αυτό κατά κύριο λόγο ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου δεν δείχνουν να ανησυχούν για τα οργανωτικά ζητήματα, τα οποία άλλωστε γνωρίζει καλά ο πρώην γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής. Δίνουν έμφαση στην επαφή με την κοινωνία και στην ανάδειξη εκ μέρους του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ του μοντέλου που έχει για το κόμμα, την παράταξη και τη χώρα, ενώ συνεχίζουν την προσπάθεια συλλογής και άλλων υπογραφών, πέραν των 5.000 που έχουν ήδη συγκεντρωθεί.

Ο Παύλος Γερουλάνος (ΣΚΑΪ) έδειξε ότι ποντάρει στον κόσμο που απέχει από τις κάλπες και ο οποίος τελικά κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι «η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πραγματικά σπίτι-σπίτι, δρόμο-δρόμο, χωριό-χωριό, ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι είμαστε δίπλα του».

Παράλληλα, ο κ. Γερουλάνος, μιλώντας για το σχέδιό του για τη χώρα, σημείωσε: «Πιστεύω ότι φέρνω στο τραπέζι μία πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Αυτή η πρόταση είναι ο αντίποδας του τι βλέπουμε σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια της και μοιράζει τον πλούτο σε λίγους. Αυτή η μάχη πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί την επόμενη μέρα».

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου γνωρίζει ότι δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό ούτε προλαβαίνει να φτιάξει. Ωστόσο, έχει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών ανά τη χώρα μέσω του Δικτύου που είχε δημιουργήσει σε ανύποπτο χρόνο και, ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει μπαράζ συνεντεύξεων, με τις οποίες επιχειρεί να απαντήσει στα διακυβεύματα της αναμέτρησης, προτάσσοντας την πρωθυπουργισιμότητα.

Ως προς τις αιτιάσεις ότι απουσίαζε από το ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι ήταν παρούσα στις δύσκολες στιγμές και ποτέ απούσα από τη σοσιαλδημοκρατία. Όσο για τα υπονοούμενα περί εμπλοκής της Νέας Δημοκρατίας υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, επέλεξε τη γραμμή: «Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία να απαντήσω. Τα υπονοούμενα τα θεωρώ εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου». Ωστόσο, είναι προφανές ότι στην πορεία (ίσως και στο debate) θα κληθεί να απαντήσει στα σενάρια περί συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, από την πλευρά του, είναι ξεκάθαρος, όπως χθες από τη Λάρισα: «Προσωπικά, είμαι μακριά από κατεστημένες και συντηρητικές αντιλήψεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε υποστύλωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει χάσει πλέον κάθε ελπίδα για αυτοδυναμία».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είναι η γνωστή λογική να μην αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα», αλλά έθεσε το «πραγματικό δίλημμα», κατά τη γνώμη του, φωτογραφίζοντας εμμέσως την κυρία Διαμαντοπούλου:

«Στην ανάγκη για κάποιους να παραμείνει ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεχθεί τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την καρτελοποίηση και τα ολιγοπώλια στην οικονομία, τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, τις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, μια Ελλάδα χωρίς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αντίληψη ότι οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι για τους λίγους και τους ισχυρούς; Γιατί αυτό θα σημαίνει μια συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη, που έχει κάνει τις επιλογές του και δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας επιλογές, με τις ανάγκες των πολιτών».

Η Μιλένα Αποστολάκη επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει «το μαχητικό, διεκδικητικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσα από τις καθαρές του θέσεις» για το ποιους προασπίζεται στην κοινωνία, θα μπορεί να συνθέσει «κοινωνικές συμμαχίες και να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από μικρό μεταρρυθμιστικό κόμμα σε μία πλειοψηφική προοδευτική παράταξη», που μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή, την οποία επιζητεί ο κόσμος.