Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα για την απώλεια βάρους συνεχώς δείχνει ότι οι πιο απλές λύσεις μπορεί να είναι οι πιο αποτελεσματικές τόσο για το αδυνάτισμα όσο και για τη διατήρηση της υγείας. Παρόλα αυτά, πολλοί στρέφονται σε περίπλοκα διατροφικά πλάνα, ακριβά σκευάσματα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα για να αποκτήσουν το ιδανικό σώμα. Τι θα γινόταν, όμως, αν το κλειδί για την απώλεια βάρους βρισκόταν στο πρωινό σας; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ρίχνουν φως σε μια εύκολη και φυσική εναλλακτική: τη β-γλυκάνη, μια ίνα που βρίσκεται φυσικά στη βρώμη και το κριθάρι. Η σημαντική αυτή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, προτείνει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε β-γλυκάνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης χωρίς την ανάγκη ακριβών φαρμάκων.
Η σημασία της β-γλυκάνης
Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως, η αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων για τη διαχείριση του βάρους έχει ενταθεί. Φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη έχουν δώσει υποσχέσεις, αλλά είναι ακριβά και συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ο Frank Duca, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, αποφάσισε να εξετάσει την επίδραση διαφορετικών τύπων φυτικών ινών στην απώλεια βάρους και τη μεταβολική υγεία.
Τι δείχνει η έρευνα
Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς διάφορες φυτικές ίνες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου – τους τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και παίζουν βασικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Μεταξύ των πέντε τύπων ινών που δοκιμάστηκαν (πηκτίνη, β-γλυκάνη, δεξτρίνη σιταριού, ανθεκτικό άμυλο και κυτταρίνη), η β-γλυκάνη ξεχώρισε ως η πιο αποτελεσματική.
Δοκιμές σε ποντίκια
Ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και συμπληρώματα β-γλυκάνης εμφάνισαν σημαντική μείωση της αύξησης του βάρους και του σωματικού λίπους σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν με την ίδια δίαιτα χωρίς το συμπλήρωμα. Επιπλέον, η ομάδα που λάμβανε β-γλυκάνη παρουσίασε βελτιωμένη αντοχή στη γλυκόζη και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, που είναι κύριοι παράγοντες για τη μεταβολική υγεία.
Πώς λειτουργεί η β-γλυκάνη
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η β-γλυκάνη αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας στα ποντίκια, ουσιαστικά βοηθώντας τα να καίνε περισσότερες θερμίδες. Είναι σαν να έδινε μια ήπια ώθηση στον μεταβολισμό τους. Τα ποντίκια με β-γλυκάνη ήταν επίσης πιο δραστήρια, καθώς κινούνταν γύρω από τα κλουβιά τους περισσότερο από τα υπόλοιπα. Επίσης, η β-γλυκάνη προκάλεσε μοναδικές αλλαγές στο είδος των βακτηρίων στο έντερο, αυξάνοντας τα επίπεδα βουτυρικού οξέος, μιας ωφέλιμης ουσίας που παράγεται όταν συγκεκριμένες ίνες υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου.
Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης β-γλυκάνης μοιάζουν με τα οφέλη των υποδοχέων GLP-1 όπως η σεμαγλουτίδη. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μιμούμενα μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η β-γλυκάνη επίσης διεγείρει την απελευθέρωση του φυσικού GLP-1 στο έντερο.
Πού θα βρείτε β-γλυκάνη
Η β-γλυκάνη υπάρχει κυρίως στη βρώμη και το κριθάρι. Για να φτάσετε την αποτελεσματική ημερήσια δόση των 3 γραμμαρίων, θα χρειαστείτε περίπου 75 γραμμάρια ολικής άλεσης βρώμης ή 55 γραμμάρια πίτουρου βρώμης. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η ποσότητα καθημερινά, η κατανάλωση βρώμης ολικής άλεσης είναι μια υγιεινή και πιο αποτελεσματική εναλλακτική.